Τελευταία Νέα
Διεθνή

Την ερχόμενη εβδομάδα ανακοινώνεται η απόφαση της Κομισιόν για φορολογική καταδίκη Ιρλανδίας και Apple

Την ερχόμενη εβδομάδα ανακοινώνεται η απόφαση της Κομισιόν για φορολογική καταδίκη Ιρλανδίας και Apple
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Jack Lew, τελεί υπό ισχυρή πίεση από τη Γερουσία να επιβάλλει διπλό φόρο στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ, σε περίπτωση που η Κομισιόν απαιτήσει από την Apple να επιστρέψει φόρους στην Ιρλανδία
Αποφασισμένη να καταδικάσει την Ιρλανδία για τα φορολογικά προνόμια που πλουσιοπάροχα προσέφερε στη μεγαλύτερη εταιρεία τεχνολογίας επί Γης - την Apple - φέρεται να είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά την ολοκλήρωση ενδελεχούς τριετούς έρευνας περί των φορολογικών πλεονεκτημάτων που προσέφερε η Ιρλανδία για την προσέλκυση μεγάλων ξένων επενδύσεων.
Σύμφωνα με την έγκυρη βρετανική εφημερίδα Financial Times, τα ευρήματα της επίμαχης έρευνας της Κομισιόν - που έκρινε απαραίτητο να διευκρινίσει ότι δεν είναι αρνητικά προδιατεθειμένη απέναντι σε επιχειρήσεις από τις ΗΠΑ - θα δημοσιοποιηθούν την ερχόμενη εβδομάδα που ξεκινάει στις 29 Αυγούστου 2016, εν μέσω πολλαπλών δημοσίων εκκλήσεων (και απειλών) που της απηύθυνε η αμερικανική κυβέρνηση να «ξεχάσει» - έτσι, απλά - το όλο ζήτημα.
Η υπόθεση έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, ακόμα και του ιδίου του Αμερικανού προέδρου, Barack Obama, δημιουργώντας εντάσεις στις διμερείς σχέσεις Ε.Ε.-ΗΠΑ.
Η Apple κινδυνεύει να υποχρεωθεί να καταβάλλει στην Ιρλανδία φόρους αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, ως επιστροφή των φορολογικών απαλλαγών που έλαβε από την Ιρλανδία, οι οποίες για την Κομισιόν αποτελούν περισσότερο μια μορφή επιλεκτικής κρατικής επιχορήγησης της επιχειρηματικότητας και στρέβλωση του υγιούς ανταγωνισμού.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της επενδυτικής τραπέζης JPMorgan, αν επιβεβαιωθεί αυτό που ονομάζει «χειρότερο δυνατό σενάριο», η Apple θα υποχρεωθεί να επιστρέψει στην Ιρλανδία φόρους αξίας 19 δισ. δολαρίων.
Κατά άλλους, η Apple ίσως καταφέρει να κλείσει την υπόθεση επιστρέφοντας στην Ιρλανδία φόρους 1 δισ. δολαρίων.
Πάντως, σε περίπτωση που η αρμόδια επίτροπος Ανταγωνισμού, Margrethe Vestager, όντως ανακοινώσει την καταδίκη της Ιρλανδίας και της Apple στην υπόθεση, η απόφαση αυτή αναμένεται να προσβληθεί ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Στο παρελθόν, η Κομισιόν ζήτησε από την Ολλανδία να ανακτήσει φόρους από τα Starbucks, καθώς και από το Λουξεμβούργο να ανακτήσει φόρους από τη Fiat, όμως αμφότερες οι υποθέσεις έχουν εφεσιβληθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο από τους θιγόμενους.
Σε αρχική της απόφαση το 2014, η Κομισιόν είχε αποφανθεί ότι όντως η Ιρλανδία παρείχε παράνομες φορολογικές ελαφρύνσεις στην Apple κατά το παρελθόν, οι οποίες στην πράξη μείωσαν τον φορολογικό της συντελεστή σε μόλις 2%.
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Jack Lew, τελεί υπό ισχυρή πίεση από την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Γερουσίας να επιβάλλει διπλό φόρο στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ, σε περίπτωση κατά την οποία η Κομισιόν απαιτήσει από την Apple να επιστρέψει φόρους στην Ιρλανδία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης