Τελευταία Νέα
Πολιτική

Θερμός πολιτικά ο Σεπτέμβριος – Να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων Τσίπρας, Μητσοτάκης

Θερμός πολιτικά ο Σεπτέμβριος – Να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων Τσίπρας, Μητσοτάκης
Να κάνουν την αρχή από τη ΔΕΘ
Με την έλευση του Σεπτεμβρίου αρχίζει μια εξαιρετικά θερμή και κρίσιμη περίοδος για την πορεία – πολιτική, οικονομική και κοινωνική – της χώρας.
Η Σύνοδος των κρατών του ευρωπαϊκού Νότου στην Αθήνα στις 6 Σεπτεμβρίου, το Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου, η ΔΕΘ με την ομιλία του πρωθυπουργού στις 10 Σεπτεμβρίου και των υπόλοιπων πολιτικών αρχηγών, η έλευση των δανειστών, η άτυπη Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 15 -16 Σεπτεμβρίου είναι μερικά μόνο από τα γεγονότα βαρύνουσας σημασίας, τα οποία με τον έναν ή τον άλλο τρόπο μπορούν να αλλάξουν ισορροπίες και δεδομένα στην εγχώρια ή και στην ευρωπαϊκή σκηνή.
Και όμως παρά την κρισιμότητα των στιγμών, τα πολλά «ανοιχτά» μέτωπα (π.χ. προσφυγικό) και την εξάντληση της κοινωνίας, το εγχώριο πολιτικό σύστημα εξακολουθεί να αναλώνεται σε κάθε είδους μάχες εντυπωσιασμού, όπως αποδείχθηκε από την «κοκορομαχία» για τις τηλεοπτικές άδειες.
Είναι η στιγμή που οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου πρέπει να επαναξιολογήσουν τις προτεραιότητες τους και να εκτιμήσουν τις ανάγκες της κοινωνίας.
Αν και το θέμα των τηλεοπτικών σταθμών έχει τη σημασία του, δεν απασχολεί διόλου τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας, η οποία έχει να αντιμετωπίσει πολύ μεγαλύτερα προβλήματα.
Η κυβέρνηση έχει μπροστά της μια σειρά από προκλήσεις.
Με το να προβάλλει και κυρίως με το να «κολλήσει» στο ότι με το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες δίνει τη μάχη κατά της διαπλοκής δεν καταφέρει να ανέβει στην εκτίμηση των πολιτών.
Αντιθέτως, μάλλον θα εκληφθεί ως ένα αστείο και αποτυχημένο επιχείρημα.
Η κυβέρνηση πρέπει να φανεί σοβαρή στις επικείμενες προκλήσεις, απόλυτα συνεπής στις δεσμεύσεις της και να τρέξει μπροστά χωρίς άλλες καθυστερήσεις.
Άλλωστε αυτή είναι που υποστηρίζει ότι η επιτυχία του προγράμματος που η ίδια υπέγραψε είναι απαραίτητη για να επιτύχει η οικονομία και η κοινωνία.
Την ίδια στιγμή και η ΝΔ έχει σημαντικό ρόλο να παίξει.
Σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο όπου τόσα καθοριστικά ζητήματα είναι ανοιχτά, χρειάζεται να ασκήσει μια πραγματική, εποικοδομητική αντιπολίτευση.
Η οποία και αυτή με τη σειρά της θα πρέπει να συμβάλει στην αναζήτηση των βέλτιστων δυνατών λύσεων και όχι να «πετροβολεί» στη μάχη των εντυπώσεων για τα όποια μικροκομματικά οφέλη στο δρόμο προς την εξουσία.
Η ΔΕΘ είναι μια πρώτη καλή ευκαιρία για την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.
Να δείξουν τουλάχιστον ότι αντιλαμβάνονται τις αγωνίες της κοινωνίας.
Να δείξουν ότι μπορούν να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν.
Και εν τέλει να σταματήσουν να κονταροχτυπιούνται σε ένα παιχνίδι εντυπώσεων και πολιτικής ασάφεις.
Διότι πολύ απλά αυτό το παιχνίδι δεν το παρακολουθεί πλέον κανείς.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης