Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η «ιαπωνοποίηση» της παγκόσμιας οικονομίας σε ένα γράφημα από τη UBS

Η «ιαπωνοποίηση» της παγκόσμιας οικονομίας σε ένα γράφημα από τη UBS
Οι δυνητικοί ρυθμοί ανάπτυξης είναι σημαντικά χαμηλότεροι σε σύγκριση με της δεκαετία του 1990 για πολλές χώρες
Η «ιαπωνοποίηση» της παγκόσμιας οικονομίας που ξεκίνησε με τη μετάβαση στη χαμηλή ανάπτυξη και τον χαμηλό πληθωρισμό έχει αρχίσει να τραβάει ως φαινόμενο το ενδιαφέρον των επενδυτών, τα τελευταία χρόνια.
Αυτό επισημαίνει η UBS και στη συνέχεια υπενθυμίζει πως εδώ και 20 χρόνια δεν έχει καταγραφεί σχεδόν καμία ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ της Ιαπωνίας.
Στη συνέχεια αναφέρει πως το φαινόμενο της Ιαπωνίας θα μπορούσε να αποδοθεί στις δημογραφικές αλλαγές στη χώρα, ενώ προειδοποιεί πως πολλές αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες οικονομίες θα μπορούσαν να ακολουθήσουν το δημογραφικό μοτίβο της Ιαπωνίας της δεκαετίας του 1990.
Η διαφορά μεταξύ του πραγματικού και του δυνητικού ΑΕΠ παραμένει αρνητική σε πολλές χώρες, παρά την υποστηρικτική νομισματική πολιτική, ενώ σχεδόν καμία από τις ανεπτυγμένες χώρες δεν έχει φτάσει τον στόχο του 2% για τον πληθωρισμό, τονίζει η UBS.
Επισημαίνει, δε, πως, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, οι δυνητικοί ρυθμοί ανάπτυξης είναι σημαντικά χαμηλότεροι σε σύγκριση με της δεκαετία του 1990 για πολλές χώρες.
Στην προσπάθειά της να καθησυχάσει, κάπως, η UBS υποστηρίζει ότι οι δημογραφικοί κίνδυνοι δεν καταδικάζουν αυτόματα τις χώρες σε χαμηλή ανάπτυξη.
Για του λόγου το αληθές αναφέρει παραδείγματα χωρών, όπως η Γερμανία, που παρά την πτώση του πληθυσμού τους καταφέρνουν ανάπτυξη, ενθαρρύνοντας τις εξαγωγές και μεταρρυθμίζοντας την αγοράς εργασίας.
Σε κάθε περίπτωση, ακολουθεί το τρομακτικό γράφημα της ιαπωνοποίησης της παγκόσμιας οικονομίας: 

September 1 COTD 2016

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης