Τελευταία Νέα
Πολιτική

Η πολιτική και επικοινωνιακή αξιοποίηση των αδειών στη ΔΕΘ, το κυβερνητικό αφήγημα και ο φόβος των εμπλοκών

Η πολιτική και επικοινωνιακή αξιοποίηση των αδειών στη ΔΕΘ, το κυβερνητικό αφήγημα και ο φόβος των εμπλοκών
Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν πως το ζήτημα των αδειών δε μπορεί να υπερκαλύψει τα πραγματικά προβλήματα για μεγάλο διάστημα
(Upd3) Την πολιτική και επικοινωνιακή «αξιοποίηση» της υπόθεσης των τηλεοπτικών αδειών θα επιδιώξει το Μέγαρο Μαξίμου, με τον Αλέξη Τσίπρα να αφιερώνει ένα μεγάλο μέρος της ομιλίας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) σε αυτό το ζήτημα.
Άλλωστε, στο Μέγαρο Μαξίμου τα χαμόγελα περισσεύουν και όλοι μιλούν για την υλοποίηση μιας μεγάλης και κεντρικής προεκλογικής δέσμευσης, παρά τον πόλεμο που δέχθηκε η κυβέρνηση για το ζήτημα της αδειοδότησης.
Ήδη τo Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου, όπως και και την Κυριακή 4/9, ο πρωθυπουργός είχε στο γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου και αλλεπάλληλες συσκέψεις με τους στενούς του συνεργάτες και κορυφαίους υπουργούς, προκειμένου να σχεδιάσει την παρουσία του και το κυβερνητικό αφήγημα στη ΔΕΘ.
Μάλιστα, το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου ο κ. Τσίπρας είχε συνάντηση με κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης.
Συγκεκριμένα, την πόρτα του Μαξίμου πέρασαν από το πρωί του Σαββάτου 3/9 οι κ.κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Κατρούγκαλος και Γιώργος Χουλιαράκης, οι οποίοι καταστρώνουν τη στρατηγική της κυβέρνησης ενόψη της ΔΕΘ.
Οι συναντήσεις στο Μαξίμου θα συνεχιστούν και την Κυριακή 4/9.
Μάλιστα, υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή αποκάλυπτε στο BankingNews.gr πως ο Αλ. Τσίπρας έχει ζητήσει από τους υπουργούς του να καταθέσουν υπομνήματα για το που μπορούν να διοχετευτούν τα 246 εκατ. ευρώ, που θα μπουν στα κρατικά ταμεία από τη δημοπράτηση των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών.
Όπως, άλλωστε, είπε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, τα χρήματα αυτά θα πάνε για τη στήριξη των ευπαθών ομάδων μέχρι και το τελευταίο ευρώ.
Στην ουσία, στο κυβερνητικό αφήγημα περιλαμβάνεται το επιχείρημα πως όλοι, όσοι, επί τρεις δεκαετίες, απολάμβαναν προνόμια και ασκούσαν επιχειρηματική δράση και μιντιακή επιρροή, χωρίς να πληρώνουν, τώρα θα καταβάλουν το τίμημα.
Άλλωστε, το Μέγαρο Μαξίμου μη μπορώντας να προχωρήσει σε παροχές και έχοντας μπροστά του μία περίοδο με νέες περικοπές ποντάρει στην ικανοποίηση του «κοινό περί δικαίου αισθήματος».
Επιπλέον, ο πρωθυπουργός γνωρίζει καλά πως στην ομιλία του στους παραγωγικούς φορείς, αν και θα μιλήσει για στροφή της χώρας προς την ανάπτυξη και την αλλαγή τοπίου, με προσέλκυση νέων επενδύσεων, δε θα έχει κάτι χειροπιαστό, όπως για παράδειγμα ένα νέο φορολογικό νομοσχέδιο ή την επαναφορά των 100 δόσεων, την οποία φαίνεται πως αποκλείουν οι δανειστές.
Ως εκ τούτου, το βήμα της ΔΕΘ θα αφορά περισσότερο στον απολογισμό των πεπραγμένων, τις επόμενες κυβερνητικές δράσεις και πρωτοβουλίες και τις μικρές στοχευμένες ενέργειες, που θα αφορούν κυρίως τις πιο ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
Πάντως, γνωρίζουν πως το αφήγημα μέσα, στο οποίο περιλαμβάνονται και τα έσοδα από τις τηλεοπτικές άδειες και η σύγκρουση με τη διαπλοκή και τα συμφέροντα, δεν αρκεί και θα είναι βραχυπρόθεσμo.
Και αυτό διότι στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν πως το ζήτημα των αδειών δε μπορεί να υπερκαλύψει τα πραγματικά προβλήματα για μεγάλο διάστημα.
Επίσης, τις επόμενες ημέρες ενδέχεται να προκύψουν μια σειρά από σοβαρές εμπλοκές, όπως να κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος Παππά από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), ενώ η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με τους εργαζόμενους τηλεοπτικών σταθμών που δεν κατάφεραν να πάρουν άδεια και θα βρεθούν αντιμέτωποι με την ανεργία.
Από το κυβερνητικό στρατόπεδο, πάντως, διαμηνύουν πως τα κόμματα της αντιπολίτευσης, και κυρίως η Νέα Δημοκρατία (ΝΔ), οφείλουν να στηρίξουν τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), προκειμένου να προχωρήσει και η διαδικασία της αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών θεματικού περιεχομένου πανελλαδικής εμβέλειας.
Μάλιστα, όπως λένε στην κυβέρνηση, με τον διαγωνισμό που σχεδίασαν μπήκαν στο δημόσιο ταμείο 246 εκατ. ευρώ, ενώ με την πρόταση της ΝΔ, να δοθούν άδειες σε όλους όσοι θα κατέβαλαν ένα ποσό γύρω στα 3 εκατ. ευρώ, το κράτος θα εισέπραττε μόλις 30 εκατ. ευρώ.
Επιπροσθέτως, η πίεση που ασκείται από την κυβέρνηση στην αντιπολίτευση να συμβάλει στη συγκρότηση του ΕΣΡ σχετίζεται και με την παροχή της δυνατότητας όσων βγήκαν χαμένοι από τον διαγωνισμό, όπως ο Alpha ή το Star, να αποκτήσουν μια θεματική άδεια, διασώζοντας την επιχειρηματική τους δραστηριότητα και διαφυλάσσοντας τις υπάρχουσες εργασιακές θέσεις.
Ωστόσο, και σε αυτό το ζήτημα, δεν αποκλείεται οι τέσσερις που απέκτησαν ήδη άδεια, και μάλιστα σε υψηλό τίμημα, που αγγίζει τα όρια της μη επιχειρηματικής βιωσιμότητας, να εγείρουν ενστάσεις για το μοίρασμα της διαφημιστικής πίτας, σε παραπάνω τηλεοπτικούς σταθμούς από τους τέσσερις.

(Πρώτη ενημέρωση 2 Σεπτεμβρίου 2016 22:21)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης