Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η ασφαλιστική αγορά Lloyd's θα μεταφέρει εργασίες από το Λονδίνο στην Ευρώπη πριν το Brexit

Η ασφαλιστική αγορά Lloyd's θα μεταφέρει εργασίες από το Λονδίνο στην Ευρώπη πριν το Brexit
«Η αγορά Lloyd's είναι η αγορά Lloyd's, δεν είναι η Lloyd's του Λονδίνου», επεσήμανε ο επικεφαλής της, για να προσθέσει, ότι «αν ενσκήψει αβεβαιότητα για μια μεγάλη χρονική περίοδο, τότε η ασφαλιστική βιομηχανία θα ψηφίσει με τα πόδια της»
Η περίφημη ασφαλιστική αγορά Lloyd's του Λονδίνου θα αναζητήσει τρόπους μεταφοράς μέρους των εργασιών της από το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ευρώπη σε περίπτωση που η Βρετανία απωλέσει την ελεύθερη πρόσβασή της στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά μετά το Brexit.
Αυτό επεσήμανε την Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016 ο πρόεδρος της (ασφαλιστικής αγοράς) Lloyd's, John Nelson, σύμφωνα με τον οποίο το Brexit απειλεί την εξέχουσα θέση που κατέχει το Λονδίνο ως ένα παγκόσμιο κέντρο ειδικών ασφαλίσεων, υπενθυμίζοντας ότι η Lloyd's και άλλοι οργανισμοί ασφαλίσεων έχουν μεγαλύτερη ανάγκη παραμονής στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, από το να παραμείνουν στο Λονδίνο.
Μάλιστα, ο Nelson απεκάλυψε ότι η αγορά Lloyd's σχεδιάζει τη μεταφορά μέρους των εργασιών της από το Λονδίνο στην Ευρώπη πριν την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το Brexit μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ε.Ε., εκτός εάν η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Theresa May, δώσει μια «ξεκάθαρη κατεύθυνση» αναφορικά με την αναχώρηση της χώρας από την Ε.Ε..
«Η αγορά Lloyd's είναι η αγορά Lloyd's, δεν είναι η Lloyd's του Λονδίνου», επεσήμανε ο επικεφαλής της, για να προσθέσει, ότι «αν ενσκήψει αβεβαιότητα για μια μεγάλη χρονική περίοδο, τότε η ασφαλιστική βιομηχανία θα ψηφίσει με τα πόδια της», κάτι που σημαίνει μεταφορά εργασιών εκτός Λονδίνου ή και εγκατάλειψη αυτού ταχύτερα από το χρονοδιάγραμμα των επαναδιαπραγματεύσεων.
Η ασφαλιστική βιομηχανία της Βρετανίας, όπως και η τραπεζική της βιομηχανία, επωφελούνται από τη συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ε.Ε. διαθέτοντας «διαβατήριο» ελεύθερης, ανεμπόδιστης δραστηριοποίησης στην Ε.Ε. και στον Ε.Ο.Χ., από τις οποίες το 2015 προήλθε το 11% ή 2,9 δισ. στερλίνες συναλλαγών της Lloyd's.
Πρακτικά, η Lloyd's του Λονδίνου - σε λειτουργία από τον 17ο αιώνα, στο καφενείο του Edward Lloyd - αποτελεί μια ειδική αγορά ασφαλίσεων και αντασφαλίσεων στην οποία συμφωνούνται ασφαλιστήρια συμβόλαια από κοινοπραξίες ασφαλιστικών εταιρειών (syndicates) για οτιδήποτε ενδιαφέρει τους πελάτες, τα οποία αποτιμώνται και αντασφαλίζονται από ειδικούς διαπραγματευτές και αντιπροσώπους.
Η ίδια η λέξη underwriter - που αναφέρεται στην εταιρεία που αναλαμβάνει τον ασφαλιστικό κίνδυνο - δημιουργήθηκε στη Lloyd's, περιγράφοντας την κυριολεκτική αναγραφή των ονομάτων όσων ασφάλιζαν τα επικίνδυνα θαλάσσια εμπορικά ταξείδια κάτω (under) από τον περιγραφόμενο ασφαλιστικό κίνδυνο, στο ειδικό έγγραφο της εποχής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης