Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Πρωτοφανής μιζέρια στο ΧΑ – Σε ιστορικά χαμηλά η κινητικότητα των ενεργών επενδυτών

Πρωτοφανής μιζέρια στο ΧΑ – Σε ιστορικά χαμηλά η κινητικότητα των ενεργών επενδυτών
Για πρώτη φορά οι ενεργές μερίδες έπεσαν στις 10.000 και η ημερήσιος μέσος όρος κάτω από τις 500 μερίδες
Τέτοια μιζέρια δεν την έχει ξαναζήσει το ΧΑ.
Ποτέ ξανά, όσο τουλάχιστον τηρούνται στατιστικά στοιχεία, δεν έχει αποτυπωθεί τέτοια επενδυτική αδιαφορία, τέτοια μιζέρια, τέτοια απαξίωση του χρηματιστηριακού θεσμού.
Κάθε μήνα βουλιάζει και περισσότερο το ΧΑ στην επενδυτική αδιαφορία, όπως αποτυπώνεται ανάγλυφα στα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύει ο δικτυακός τόπος της οργανωμένης αγοράς.
Με τέτοια στατιστικά που αποτυπώνουν το βαθμό της απαξίωσης αλλά και της περιορισμένης εμπορευσιμότητας, σίγουρα δεν μπορεί να προσελκύσει το ενδιαφέρον μεγάλων επενδυτών, και σίγουρα το επικείμενο road show θα δείξει πως οι επενδυτές έχουν γυρίσει την πλάτη στις ελληνικές μετοχές και θα πρέπει να γίνουν πολλά για να αλλάξει αυτό.
Αρκεί κάποιος να θυμηθεί τι έγινε στο πρόσφατο road show που έγινε στην Νέα Υόρκη, όπου πραγματικά το ενδιαφέρον ήταν ανύπαρκτο.
Τα στοιχεία Αυγούστου έδειξαν πως η μηνιαία κινητικότητα των ενεργών μερίδων έπεσε στις 10 χιλιάδες από 26,3 χιλιάδες τον Αύγουστο του 2015, επίπεδα που αποτελούν ιστορικά χαμηλά.
Νούμερα όπως οι 73 χιλιάδες ενεργές μερίδες τον Αύγουστο του 2009 ή 129 χιλιάδες τον Ιανουάριο του 2007 αλλά και οι 71 χιλιάδες τον Ιανουάριο του 2011 φαντάζουν άπιαστο όνειρο για το σημερινό ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ημερήσιος μέσος όρος, που είναι ο αριθμός του συνόλου των ενεργών μερίδων διαιρεμένος με τον αριθμό των εργάσιμων ημερών, έπεσε στις 458 και για πρώτη φορά είναι κάτω από τις 500.
Όλο το 2016 είναι τραγικό για το ελληνικό χρηματιστήριο αφού μόνο τον Φεβρουάριο ο αριθμός των ημερήσιων μερίδων ξεπέρασε τις 1.000.
Η πρόσφατη πτώση του αριθμού κάτω από τους 500 αποτυπώνει τη δραματική μείωση που έως ένα βαθμό δικαιολογείται από το γεγονός ότι τα στοιχεία αναφέρονται στον Αύγουστο που είναι παραδοσιακά μήνας περιορισμένης συναλλακτικής δραστηριότητας.
Όπως και πάλι απέχει από τις 1.000 μερίδες που ήταν τον περσινό Αύγουστο.
Φυσικά με τέτοια κινητικότητα επενδυτών, τέτοιους τζίρους και με την αγορά να βαλτώνει πολλές εβδομάδες πέριξ των 580 μονάδων χωρίς κάποιο σημαντικό καταλύτη δεν μπορεί κάποιος να ελπίζει σε κάτι καλύτερο.
Τα αποτελέσματα που δημοσιεύουν οι εταιρείες δεν ενθουσιάζουν τους επενδυτές, ενώ και τα νέα από την πορεία της οικονομίας, ή από την πορεία των διαπραγματεύσεων για την απελευθέρωση της υποδόσης δεν είναι ενθαρρυντικά.
Μάλιστα κάποια στελέχη της αγοράς σημειώνουν πως αυτή η επενδυτική άπνοια ίσως δικαιολογείται από το γεγονός ότι οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής προκειμένου να δουν πως θα πάει η οικονομία από το τέλος Σεπτεμβρίου, όταν οι πολίτες θα έχουν πληρώσει μεγάλα ποσά στην εφορία και όταν θα έχει φανεί το όφελος του τουρισμού.

Γ.Κατικάς
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης