Τελευταία Νέα
Διεθνή

El-Erian: Οι αγορές υποτιμούν το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων της Fed τον Σεπτέμβριο

El-Erian: Οι αγορές υποτιμούν το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων της Fed τον Σεπτέμβριο
«Τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια των κεντρικών τραπεζών έχουν γίνει μέρος του προβλήματος», σύμφωνα με τον οικονομολόγο
Οι προσδοκίες της αγοράς για αύξηση των παρεμβατικών επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve - Fed) παραμένουν εξαιρετικά περιορισμένες, υποστήριξε ο Mohamed El-Erian, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz.
Οι αντικριστές (traders) τοποθετούν τις πιθανότητες αύξησης των επιτοκίων της Fed στη συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής (FOMC) τον Σεπτέμβριο (20-21/9) μόλις στο 20%, με βάση τα όσα υποδηλώνουν τα μελλοντικά συμβόλαια εκπλήρωσης, στον απόηχο των απογοητευτικών μακροοικονομικών στοιχείων.
Οι πιθανότητες παραμένουν πολύ χαμηλά, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, παρότι ο πρόεδρος της Federal Reserve του San Francisco, John Williams, περιέγραψε με ιδιαιτέρως θετικά λόγια την αμερικανική οικονομία, σε ομιλία του την Τρίτη.
Οι πιθανότητες της αγοράς είναι «πάρα πολύ χαμηλές», σημείωσε χαρακτηριστικά ο El-Erian, προσθέτοντας ότι «τα στοιχεία είναι πιο αδύναμα, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είναι αδύναμα».
Σύμφωνα με τον διάσημο οικονομολόγο, οι κεντρικές τράπεζες γίνονται ολοένα και λιγότερο αποτελεσματικές, με την Τράπεζα της Ιαπωνίας (Bank of Japan - BoJ) να δυσκολεύεται να τονώσει την οικονομία.
«Αυτό συμβαίνει διότι δεν είναι σχεδιασμένες με σκοπό να “αποζημιώνουν” για την έλλειψη δημοσιονομικής πολιτικής», επισήμανε ο ίδιος.
Εξέφρασε, δε, την εκτίμηση πως «είμαστε σε πολύ μεγάλο βαθμό εξαρτημένοι από αυτές».
Συνεχίζοντας υποστήριξε πως «τα εξαιρετικά χαμηλά και αρνητικά επιτόκια έχουν καταστεί από μέρος της λύσης σε μέρος του προβλήματος, ενώ σε ορισμένες χώρες, όπως η Ιαπωνία, είναι πρόβλημα από μόνα τους και στην Ευρώπη έχουν αρχίσει να γίνονται ζήτημα».
Ο El-Erian τόνισε πως οι επενδυτές στρέφονται στα περιουσιακά στοιχεία με τα υψηλά επιτόκια, πιο συγκεκριμένα αποχωρούν από τα κυβερνητικά ομολόγα και στρέφονται σε υψηλότερου ρίσκου επενδύσεις, και κάποια στιγμή αυτό θα έχει επιπτώσεις.
«Βγαίνουμε από μία περίοδο με υπέροχες αποδόσεις και περιορισμένη χρηματοπιστωτική μεταβλητότητα, αλλά και υποστηρικτούς συσχετισμούς, υπό την έννοια του ότι όλα ενισχύθηκαν», επισήμανε ο El-Erian, προειδοποιώντας ότι τώρα είναι η στιγμή για κατοχύρωση των κερδών, καθώς η μεταβλητότητα θα επανέλθει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης