Τελευταία Νέα
Διεθνή

Faber: Προτιμήστε τα πολύτιμα μέταλλα - Μηδενική η ανάπτυξη σε Ιαπωνία, Ευρώπη, ΗΠΑ

Faber: Προτιμήστε τα πολύτιμα μέταλλα - Μηδενική η ανάπτυξη σε Ιαπωνία, Ευρώπη, ΗΠΑ
«Μέσω της εκτύπωσης χρήματος, ο κόσμος κινείται πως την κρατικοποίηση, τον σοσιαλισμό και τον κομμουνισμό», εκτίμησε ο μεγαλοεπενδυτής
«Κατά την άποψή μου τόσο η Τράπεζα της Ιαπωνίας (Bank of Japan - BoJ), όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), δε θα σταματήσουν τα προγράμματα αγοράς ομολόγων», υποστήριξε ο γνωστός μεγαλοεπενδυτής Marc Faber, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Business Standard.
Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε, οι βασικές κεντρικές τράπεζες έχουν αυξήσει τους ισολογισμούς τους 16 φορές το διάστημα 1998-2015, οπότε «γιατί να μη μπορούν να τους αυξήσουν 20 ή 100 φορές;».
«Η εκτύπωση χρήματος είναι απεριόριστη… μέχρι να σπάσει το σύστημα», ανέφερε ο Faber.
Κληθείς να απαντήσει «πότε το σύστημα σπάει, πότε θα σκάσει η φούσκα που έχουν δημιουργήσει οι κεντρικές τράπεζες;», ο μεγαλοεπενδυτής σημείωσε:
«Η φούσκα μπορεί να διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, αρκεί κανείς να αυξάνει συνεχώς το μέγεθος του ποσού που τυπώνει.
Ως αποτέλεσμα, οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων -μετοχές και μεσιτική- αυξάνονται θεαματικά.
Έτσι, κατ’ ουσία, έχουμε μια bull market στις κλάσεις των περιουσιακών στοιχείων.
Εντούτοις, η αξία των χρημάτων υποτιμάται, κάτι που συμβαίνει τα τελευταία 30 χρόνια.
Ό,τι και αν κάνουν οι κεντρικές τράπεζες τώρα, οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων θα υποτιμηθούν έναντι των πολύτιμων μετάλλων - του χρυσού, του ασημιού και της πλατίνας».
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο Faber χαρακτήρισε «εντελώς αδιάφορη» για την παγκόσμια οικονομία τη Μεγάλη Βρετανία, σημειώνοντας ότι συνεισφέρει λιγότερο από 4% στο παγκόσμιο ΑΕΠ και είναι πολύ μικρός κατασκευαστής.
«Αυτό που έχει αξία για τον κόσμο είναι οι ρυθμοί ανάπτυξης στην Κίνα και την Ινδία», προσέθεσε, ενώ σχολίασε πως το ΑΕΠ της Ινδίας θα μπορούσε να ενισχυθεί ως και 5% ετησίως, αν διορθωθούν τα κακώς κείμενα.
Με τον συνεντευκτή να σχολιάζει πως η οικονομική ανάπτυξη της Ινδίας είναι ήδη κοντά στο 5%, ο Faber υποστήριξε:
«Απαιτείται συνέπεια αυτού του ρυθμού. Ένας συνεπής ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ κατά 5% είναι ένα απίστευτο υψηλό ποσοστό.
Σε Ευρώπη και Ιαπωνία δεν έχουμε καθόλου ανάπτυξη.
Αν μετρήσουμε σωστά την ανάπτυξη στις ΗΠΑ, αυτή θα είναι μηδενική», ενώ σημείωσε πως η Ινδία είναι μια δημογραφικά ελκυστική χώρα.
Παράλληλα, ο μεγαλοεπενδυτής επαναδιατύπωσε την προτίμησή του στα πολύτιμα μέταλλα, καθιστώντας σαφές πως παραμένουν αρκετά ελκυστικά και ότι, σε σύγκριση με τις μετοχές ή τη μεσιτική, έχουν ακόμα αξία.
«Τα πολύτιμα μέταλλα είναι η εξαίρεση στον κανόνα ότι τα περιουσιακά στοιχεία είναι εξαιρετικά “φουσκωμένα”», σημείωσε, προσθέτοντας πως «αν μιλήσουμε για τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων γενικότερα, όλες θα υποχωρήσουν -είτε μιλάμε για ομόλογα, μετοχές ή συλλεκτικά αντικείμενα. Ωστόσο, οι τιμές των πολύτιμων μετάλλων θα υποχωρήσουν πολύ λιγότερο από ό,τι οι μετοχές».
Ερωτηθείς σχετικά με το πότε είναι καλύτερο να επενδύσει κανείς, τώρα ή αργότερα, ο Faber απάντησε ότι δεν έχει καμία σημασία, καθώς γενικά οι αποδόσεις θα είναι χαμηλές.
Όπως είπε, κανείς δεν ξέρει πως θα είναι ο κόσμος σε 5 χρόνια από τώρα ή πόσο τρελές θα έχουν γίνει οι κεντρικοί τραπεζίτες.
«Οι κεντρικές τράπεζες μπορεί να έχουν αγοράσει όλα τα κρατικά και εταιρικά ομόλογα.
Μπορεί να έχουν γίνει και βασικοί μέτοχοι σε εταιρείες.
Ουσιαστικά μπορούν να αγοράσουν ολόκληρη την κεφαλαιαγορά.
Μέσω της εκτύπωσης χρήματος, ο κόσμος κινείται πως την κρατικοποίηση, τον σοσιαλισμό και τον κομμουνισμό», εκτίμησε ο επενδυτής.
Επιπλέον, ο Faber εκτίμησε πως η Federal Reserve θα κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια τουλάχιστον έως και τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, αλλά και συνολικά το 2016, καθώς «ως τον Δεκέμβριο του 2016 τα μακροοικονομικά δεδομένα θα έχουν επιδεινωθεί».
Ως προς τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, ο επενδυτής εκτίμησε πως «γενικά οι επενδυτές προτιμούν τη Hillary Clinton, αλλά εγώ διαφωνώ, καθώς εκτιμώ ότι θα είναι μια καταστροφή.
Αλλά, αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο σκέφτονται οι επενδυτές.
Έτσι, αν εκλεγεί η Clinton, αυτό θα είναι καλύτερο αποτέλεσμα για την κεφαλαιακή αγορά σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, σε σύγκριση με τυχόν εκλογή του Trump.
Σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, το αποτέλεσμα των εκλογών δε θα έχει μεγάλη διαφορά».

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης