Τελευταία Νέα
Πολιτική

Προσκλητήριο Τσίπρα στους επενδυτές και προειδοποίηση για τα «κρυφά» εισοδήματα και τα .... 5 βήματα

Προσκλητήριο Τσίπρα στους επενδυτές και προειδοποίηση για τα «κρυφά» εισοδήματα και τα .... 5 βήματα
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα 5 βήματα που θα βάλουν την Ελλάδα από την κρίση και υποσχέθηκε ότι τα 246 εκατ. ευρώ των καναλαρχών θα πάνε στον ελληνικό λαό - Έστειλε μήνυμα για κυβέρνηση 4ετίας
Κάνοντας ειδική αναφορά στη Ρωσία (τιμώμενη χώρα της 81ης ΔΕΘ) άρχισε την ομιλία του στη ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας.
Όπως ήταν αναμενόμενο ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο θετικό πρόσημο ανάπτυξης που πέτυχε η Ελλάδα στο δεύτερο εξάμηνο του 2016.
«Η οικονομία μας αλλάζει πρόσημο και από το μείον της επταετούς ύφεσης γυρνάμε στο θετικό πρόσημο της ανάπτυξης» είπε χαρακτηριστικά και στη συνέχεια έκανε μια ιστορική αναδρομή στα οικονομικά επιτεύγματα των προηγούμενων κυβερνήσεων.
«Μέσα σε πέντε χρόνια με τις καταστροφικές επιλογές ΝΔ-ΠΑΣΟΚ καταστράφηκε το ένα τέταρτο του Εθνικού μας πλούτου, μειώθηκε κατά 40% το διαθέσιμο εισόδημα, εκτοξεύθηκε στο 28% η ανεργία, διευρύνθηκε κατά 38% το όριο της φτώχειας» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Πόλος… σταθερότητας

Εν συνεχεία ο Αλέξης Τσίπρας περιέγραψε το όραμα του για την Ελλάδα του 2021.
«Αξίζει λοιπόν να οραματιστούμε: Ποιά θέλουμε να είναι η Ελλάδα του 2021;
Ποια θέλουμε να είναι η Ελλάδα του 21ου αιώνα;» αναρωτήθηκε και απάντησε: «Νομίζω λίγοι θα διαφωνήσουν στο στόχο μιας Ελλάδας που θα έχει κατοχυρώσει τη παρουσία της στο πυρήνα της Ε.Ε. ως ένα πραγματικά σύγχρονο, ευρωπαϊκό, δημοκρατικό κράτος δικαίου».
Παράλληλα, ο ίδιος έκανε λόγο για μια Ελλάδα πόλο σταθερότητας, φάρου δημοκρατίας και κοινωνικής δικαιοσύνης, «που θα έχει αφήσει οριστικά πίσω της τη μαύρη πενταετία της κρίσης και τα λάθη που οδήγησαν σε αυτή».

Παραγωγή νέου πλούτου

Επίσης, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη για την «παραγωγή νέου πλούτου», που θα διανεμηθεί δίκαια.
«Όχι σε αυτούς που μοιράστηκαν ως λεία τα οφέλη της ανάπτυξης πριν τη κρίση, για να βγάλουν αφορολόγητα κέρδη στις τράπεζες του εξωτερικού.
Όχι στους γνωστούς κρατικοδίαιτους ολιγάρχες, των off shore και των θαλασσοδανείων, τα συμφέροντα των οποίων με σθένος υπερασπίζεται η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη.
Αλλά στους ανθρώπους της εργασίας, της δημιουργίας και της παραγωγής.
Στους ανθρώπους των επιστημών και της καινοτομίας» είπε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι το πέρασμα στην επόμενη μέρα δεν θα γίνει από την μία στιγμή στην άλλη, αλλά θα είναι αποτέλεσμα καθημερινών σκληρών αγώνων.
«Δεν πρόκειται για κατοστάρι αλλά για μαραθώνιο.
Με επιταχύνσεις και επιβραδύνσεις.
Με άλματα προς τα μπροστά αλλά και με δυσκολίες.
Πρόκειται για μια πορεία δύσκολη» επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Η ευρωμεσογειακή Σύνοδος

Όπως ήταν επίσης αναμενόμενο ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην Ευρωμεσογειακή Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή (9/9/2016) στην Αθήνα τονίζοντας ότι «η Ελλάδα δεν είναι πλέον χώρα-παρίας, αλλά μετασχηματίζεται σε πρωταγωνιστή πολιτικών εξελίξεων στην Ευρώπη».

Ο συμβιβασμός

Κάνοντας μια αναδρομή στα επιτεύγματα της κυβέρνησης (όπως η αλλαγή του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα) ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στον συμβιβασμό του περασμένου καλοκαιριού.
«Πετύχαμε έναν συμβιβασμό που αφήνει ανοιχτή την πόρτα για το αύριο.
Και σταματήσαμε την πορεία προς τον γκρεμό.
Σταματήσαμε τον οικονομικό και κοινωνικό παραλογισμό» είπε χαρακτηριστικά, ενώ παραδέχθηκε ότι η φοροδοτική ικανότητα των χαμηλότερων στρωμάτων έχει εξαντληθεί.

Τα 5 βήματα

Όσον αφορά στη δεύτερη αξιολόγηση ο κ. Τσίπρας έθεσε την ολοκλήρωση της ως πρώτο βήμα της επόμενης περιόδου.
Σχετικά με το ζήτημα των εργασιακών σχέσεων στη διαπραγμάτευση, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «έχουμε έναν ακατάβλητο σύμμαχο: το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε τίποτα λιγότερο από αυτό.
Η κατοχύρωση, λοιπόν, και η εφαρμογή στην πράξη των συλλογικών διαπραγματεύσεων αποτελούν θεμελιώδη προϋπόθεση για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στη χώρα μας».
Σύμφωνα με τον ίδιο το δεύτερο βήμα είναι να οριστικοποιηθούν τα μέτρα και οι τρόποι ελάφρυνσης του χρέους, σε συνέχεια των σχετικών αποφάσεων του Eurogroup.
Το τρίτο βήμα, είναι να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, το τέταρτο είναι να καταφέρει η ελληνική οικονομία να καταγράψει τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που όλοι προβλέπουν για το 2017, ενώ το πέμπτο και τελευταίο βήμα, είναι ταυτόχρονα και το άλμα σε μια βιώσιμη και διαρκή ανάπτυξη.

Το… κάλεσμα στους επενδυτές

Εξάλλου, ο κ. Τσίπρας απηύθυνε από το βήμα της ΔΕΘ κάλεσμα προς τους επενδυτές εγχώριους και ξένους.
«Εκμεταλλευτείτε τις επιχειρηματικές ευκαιρίες και το ευνοϊκό πλαίσιο που προσφέρουμε στην υγιή επιχειρηματικότητα.
Επενδύστε χωρίς δισταγμό στην ελληνική οικονομία.
Θα είναι αμοιβαία επωφελές και για εσάς και για την οικονομία» είπε χαρακτηριστικά.

Πλαστικό χρήμα παντού

Πιστός στο μότο «πάταξη διαπλοκής και διαφθοράς» ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι προχωράει άμεσα στην ψήφιση του νόμου για τη διεύρυνση της χρήσης πλαστικού χρήματος, ως βασικό βήμα για την αύξηση της εισπραξιμότητας και την πάταξη της φοροδιαφυγής που πληγώνει τη χώρα.
«Παράλληλα, για τους επιχειρηματίες, θεσπίζουμε λογαριασμό αποκλειστικής χρήσης για πληρωμή προμηθευτών, μισθοδοσίας και ασφαλιστικών και φορολογικών εισφορών, χωρίς δυνατότητα κατάσχεσης» επεσήμανε ο ίδιος.
Παράλληλα τόνισε ότι κατατίθεται άμεσα ο νόμος για την αποκάλυψη εισοδημάτων (VDI) «με τον οποίο πλέον δίνεται η τελευταία ευκαιρία σε όσους απέκρυπταν χρήματα στο εξωτερικό, να τα δηλώσουν πληρώνοντας το νόμιμο φόρο που τους αναλογεί, αποφεύγοντας όμως τις εκκρεμότητες τους με το νόμο» είπε ο κ. Τσίπρας ενώ προειδοποίησε «όσοι δεν το πράξουν θα το μετανοιώνουν γιατί θα υποστούν βαρύτατες ποινικές συνέπειες. Η περίοδος της ασυλίας τους έχει πια τελειώσει».

Περί… ΕΝΦΙΑ

Όσον αφορά στον ΕΝΦΙΑ (που η κατάργηση του είναι μία από τις προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ) ο κ. Τσίπρας επεσήμανε τώρα ότι σε πρώτη φάση η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην επέκταση των απαλλαγών ώστε να ελαφρυνθούν τα πιο ευάλωτα στρώματα.

Ορίζοντας τετραετίας

Για μία ακόμα φορά ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η κυβέρνηση έχει ορίζοντα τετραετίας επισημαίνοντας ότι τον Σεπτέμβριο του 2019 «ο ελληνικός λαός θα κρίνει και θα συγκρίνει το έργο μας με αυτό των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, με την καταστροφική πενταετία 2010-2015».

Τα 246 εκατ. ευρώ των καναλαρχών

Ο κ. Τσίπρας αφού αναφέρθηκε στις υποσχέσεις που είχε δώσει από τη βήμα της ΔΕΘ του 2015 (και οι οποίες προέκυψε από την ομιλία του έχουν υλοποιηθεί όλες) αναφέρθηκε στο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες.
«Τα 246 εκατ. που μπαίνουν στα κρατικά ταμεία είναι ένα επιπλέον έσοδο για τη χρηματοδότηση των αναγκών του κοινωνικού κράτους» είπε χαρακτηριστικά και έκανε λόγο για ένα έσοδο που οι προηγούμενες κυβέρνησης στερούσαν από τον ελληνικό λαό.
«Μέχρι τελευταίο ευρώ, τα 246 εκ θα τα δώσουμε εκεί όπου ανήκουν: Στον ελληνικό λαό.
Σε συγκεκριμένες δράσεις για να στηρίξουμε κοινωνικές ανάγκες» είπε ο ίδιος.

900 εκατ. ευρώ για την ανθρωπιστική κρίση

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, στον προϋπολογισμό του 2017 900 εκατ. ευρώ θα δοθούν συνολικά για την ανθρωπιστική κρίση και την επέκταση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης πανελλαδικά, ενώ όπως επεσήμανε η κρισιμότερη μάχη που δίνει η κυβέρνηση είναι αυτή για την ενίσχυση της απασχόλησης και την προστασία της εργασίας.
«Σε αυτό τον τομέα καταγράφονται τα πρώτα θετικά αποτελέσματα.
Φυσικά δεν πανηγυρίζουμε» ανέφερε και επεσήμανε ότι το πρώτο 7μηνο του 2016, το ισοζύγιο των ροών μισθωτής εργασίας ήταν θετικό και διαμορφώθηκε στις 254.000 νέες θέσεις εργασίας.

Τα έργα υποδομών

Εξάλλου, ο κ. Τσίπρας έκανε ειδική αναφορά και στα μεγάλα έργα υποδομών αλλά και στις υπογεγραμμένες από τις προηγούμενες κυβερνήσεις συμβάσεις παραχώρησης.
«Η κατάσταση που παραλάβαμε ήταν χαώδης, προσβλητική για τη χώρα και υπονομευτική για το δημόσιο συμφέρον.
Έργα που είχαν σταματήσει είτε λόγω έλλειψης πόρων είτε λόγω καταγγελίας συμβάσεων από τους επενδυτές, χρονοδιαγράμματα πεταμένα στον κάλαθο των αχρήστων και λεόντειες συμβάσεις που ζημίωναν το ελληνικό δημόσιο» επεσήμανε.
Ωστόσο, όπως επεσήμανε ο ίδιος η κατάσταση αυτή έχει αλλάξει σημαντικά.

Νέα δέσμευση

Πάντως, ο κ. Τσίπρας έκλεισε την ομιλία του στη 81η ΔΕΘ με μια «πολιτική δέσμευση».
«Οι ασφαλιστικές οφειλές των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΑ που καθίστανται ληξιπρόθεσμες ως και τις 31/12/2016, παγώνουν, χωρίς βεβαίως να διαγραφούν, ώστε να μπορεί κανείς να είναι ασφαλιστικά ενήμερος εάν είναι συνεπής στις τρέχουσες οφειλές του.
Διότι από 1.1.2017 οι ασφαλιστικές εισφορές δεν προκύπτουν αυθαίρετα αλλά συνδέονται με την πραγματική οικονομική δυνατότητα του ασφαλισμένου» είπε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα το bankingnews.gr μετέδιδε:

Ως πρωθυπουργός τετραετίας θα εμφανιστεί ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του Βελλίδειου απόψε το βράδυ. Σε μια προσπάθεια να στείλει μήνυμα σταθερότητας και αποφασιστικότητας να προχωρήσει μπροστά, θα κάνει απόλυτα σαφές, ότι η κυβέρνηση του είναι αποφασισμένη να οδηγήσει τη χώρα σε ασφαλή νερά, έξω από την δίνη του μνημονίου.
Γι αυτό το αφήγημα του θα είναι θετικό και αισιόδοξο με έμφαση στην ανάπτυξη για όλους, υγιή επιχειρηματικότητα, προσέλκυση επενδύσεων και διασφάλιση εργασιακών θέσεων και δικαιωμάτων.
Περιθώρια για παροχές δεν υπάρχουν, έτσι το χαρτί των 246 εκατομμυρίων ευρώ, από την δημοπράτηση των τηλεοπτικών αδειών, θεωρούν στο Μέγαρο Μαξίμου πως είναι ο άσσος στο μανίκι του πρωθυπουργού.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει αναλυτικά που και πως θα κατανεμηθούν τα χρήματα των αδειών.
Πάντως όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, μέρος αυτών θα κατευθυνθούν για την ενίσχυση των νοσοκομείων και την επέκταση του υπάρχοντος προγράμματος για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
Όμως πέρα από το οικονομικό τίμημα των αδειών, ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να εξαργυρώσει προς όφελος της κυβέρνησης και όλη τη διαδικασία της αδειοδότησης, με την επιχειρηματολογία που υιοθέτησε όλο το προηγούμενο διάστημα, εκτιμώντας πως σε θέματα πάταξης της διαφθοράς και της διαπλοκής έχει το ηθικό πλεονέκτημα.
Βέβαια η ανταπόκριση των πολιτών δεν ήταν εκείνη που ενδεχομένως να περίμενε η κυβέρνηση, καθώς οι οικονομικές υποχρεώσεις του κάθε νοικοκυριού, είναι πολύ μακριά από όλα αυτά. Όμως το ενδεχόμενο του μαύρου στα ιδιωτικά κανάλια και οι στρατιές ανέργων που θα προκύψουν προβληματίζουν έντονα το κυβερνητικό επιτελείο. Ως εκ τούτου τη μερίδα του λέοντος των πρωθυπουργικών εξαγγελιών θα πάρει το "ανέλπιστο" τίμημα, όπως ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε.
Οι εξαγγελίες του θα περιλαμβάνουν επίσης τις 10.000 νέες προσλήψεις στο δημόσιο, στους τομείς της υγείας και της παιδείας.
Σε τοπικό επίπεδο θα αναφερθεί στο σχεδιασμό της κυβέρνησης για τον ΟΛΘ, το Μετρό Θεσσαλονίκης αλλά και σε ένα ευαίσθητο θέμα που είναι η ΕΥΑΘ, τονίζοντας την ανάγκη να κατοχυρωθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της εταιρείας.
Πριν δυο χρόνια το 98% των πολιτών που συμμετείχαν στο άτυπο δημοψήφισμα είχαν πει οχι στην ιδιωτικοποίηση του νερού, ενώ τώρα η κυβέρνηση ετοιμάζεται να πουλήσει το 25%.
Ο Αλέξης Τσίπρας θα κάνει τον απολογισμό του έργου της κυβέρνησης του, καθώς συμπληρώνεται σε λίγες ημέρες ένας χρόνος από τις εκλογές.
Ήδη 85 νομοσχέδια έχει μετρήσει ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου και στενός του συνεργάτης Δημήτρης Τζανακόπουλος από τα σημειώματα των υπουργών που έφτασαν στο γραφείο του.
Έμφαση θα δοθεί στις δράσεις της κυβέρνησης που αφορούσαν στην βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, ειδικά εκείνων που πλήττονται περισσότερο από την κρίση. Στις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες θα εστιάσει και τις επόμενες κυβερνητικές δράσεις, ενώ θα ανακοινώσει και το χρονοδιάγραμμα για τα δυο νομοσχέδια που αφορούν στις ηλεκτρονικές συναλλαγές και την οικειοθελή αποκάλυψη μη δηλωθέντων εισοδημάτων στη. Ελλάδα ή το εξωτερικό.
Ο Αλέξης Τσίπρας θα δώσει το στίγμα του και για τη δεύτερη αξιολόγηση, βάζοντας τις κόκκινες γραμμές στη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά που θα κινηθούν, όπως αναμένεται να πει, στη βάση του ευρωπαϊκού κεκτημένου.
Επιπλέον θα αναφερθεί στο θέμα του χρέους "ως τη μόνη οδό για την έξοδο στο ξέφωτο και την επιστροφή στην ανάπτυξη". Μάλιστα θα επαναλάβει τη δέσμευση των δανειστών να υπάρξει λύση μέχρι το τέλος του χρόνου.
Το σίγουρο είναι ότι στο Μέγαρο Μαξίμου, δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να δώσουν την ευκαιρία στην αντιπολίτευση να κατηγορήσει την κυβέρνηση για νέες παροχές χωρίς αντίκρισμα.
Πάντως, ο πρωθυπουργός δε θα αφήσει αναξιοποίητη και την Ευρωμεσογειακή Σύνοδο, αναφέροντας στην ομιλία του πως ο ίδιος και η κυβέρνησή του θα επιχειρήσουν να αλλάξουν την ευρωπαϊκή ατζέντα.
Όπως αναμένεται να πει, στην 5σέλιδη Διακήρυξη της Συνόδου στην Αθήνα καταγράφονται με σαφήνεια οι στόχοι για αλλαγή πορείας από τις πολιτικές λιτότητας και αυστηρής εποπτείας στις πολιτικές με αναπτυξιακό πρόσημο, που θα δώσουν απάντηση στην ανεργία και θα στηρίξουν την κοινωνική συνοχή και τη δημοκρατία, αποκαθιστώντας την εμπιστοσύνη των ευρωπαίων πολιτών στο ευρωπαϊκό ιδεώδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης