Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σκουρλέτης (υπ. Περιβάλλοντος): Το ενεργειακό τοπίο αλλάζει εξαιρετικά γρήγορα στην Ελλάδα

Σκουρλέτης (υπ. Περιβάλλοντος): Το ενεργειακό τοπίο αλλάζει εξαιρετικά γρήγορα στην Ελλάδα
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Σκουρλέτης, μίλησε στο Ελληνο-ρωσικό Φόρουμ για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την Εξοικονόμηση Ενέργειας
«Το ενεργειακό τοπίο αλλάζει εξαιρετικά γρήγορα στην Ελλάδα», τόνισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στο «Ελληνο-ρωσικό Φόρουμ για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την Εξοικονόμηση Ενέργειας» που συνδιοργανώνουν το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας - ΚΑΠΕ και η Ρωσική Υπηρεσία Ενέργειας.
Αυτό, πρόσθεσε, «επιβάλλεται  από τη συνολική, σε επίπεδο ΕΕ, παρέμβαση που βρίσκεται σε εξέλιξη στις ενεργειακές αγορές των κρατών - μελών, με νέους κανόνες και ρυθμίσεις που αποσκοπούν στην εναρμόνιση και τη διασύνδεσή τους.
Αφορά όμως και το γεγονός της ωρίμανσης της ίδιας της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, αρκετά χρόνια μετά την εκκίνηση της διαδικασίας για το άνοιγμά της.
 Ανεξάρτητα από τη γνώμη μας για το πώς εξελίχθηκε αυτή η διαδικασία, σήμερα μιλάμε για μια μη αναστρέψιμη πορεία.
Αυτό μας επιφορτίζει με το καθήκον να περάσουμε στην επόμενη φάση της ανάπτυξης και λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, εξασφαλίζοντας ομαλότητα και προοπτική.
Σ’ αυτό  θεωρούμε ότι μπορεί να συνεισφέρει η υπό δημόσιο έλεγχο ΔΕΗ,  διατηρώντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο της στη νέα ενεργειακή εποχή. Είναι ένας στόχος εφικτός και ένας θεμελιώδης όρος για την ευστάθεια της αγοράς».
Σύμφωνα με τον κ. Σκουρλέτη, αυτό είναι το περιβάλλον «μέσα στο οποίο εργαζόμαστε για τις ΑΠΕ και την προώθηση της εξοικονόμησης ενέργειας» και μάλιστα, «εντός αυτού του πλαισίου, είμαστε ανοιχτοί στις επενδύσεις, τις ενθαρρύνουμε και δρομολογούμε την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με «πυξίδα» τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2020.
Ακόμη, υπογράμμισε ότι η ενεργειακή πολιτική αποτελεί βασικό πυλώνα για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη.
Όπως είπε, «οι δεσμεύσεις μας για την συμμετοχή των ΑΠΕ στη συνολική κατανάλωση ενέργειας έως το 2020 - 18% από την ΕΕ, 20% ο εθνικός στόχος – αποτελούν μια παράλληλη πρόκληση σε ένα δύσκολο περιβάλλον».
Έκανε λόγο για αισιοδοξία , εκτιμώντας ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για εν δυνάμει επενδυτές στους τομείς της αιολικής ενέργειας και των φωτοβολταϊκών.
Ανέφερε ότι πρόσφατα αναθεωρήθηκε η νομοθεσία για το πλαίσιο στήριξης της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ, με τον νόμο 4409/16μ περμάβση με την οποία «εκτός από την εναρμόνιση της εγχώριας αγοράς με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, ενεργοποιούμε  μηχανισμούς αποζημιώσεων και ενισχύσεων που αίρουν τις πρότερες στρεβλώσεις της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας».
Πρόσθεσε ότι  ένα ορθολογικό σύστημα αμοιβών θα παραπέμπει σε εύλογες αποδόσεις, χωρίς ακρότητες και υπέρμετρη επιβάρυνση των καταναλωτών, αλλά και ότι το νέο σχήμα επιτρέπει τη διαμόρφωση τιμών μέσω ανταγωνιστικών διαδικασιών και όχι μέσω διοικητικού προσδιορισμού.
« Μας ενδιαφέρει η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων σε συνδυασμό με τον εξορθολογισμό του κόστους, την ενεργειακή ασφάλεια και φυσικά, την θετική απάντηση στις προκλήσεις που θέτει η κλιματική αλλαγή.
Κι όλα αυτά θέλουμε να τα δούμε με μια χρονική προβολή που θα ξεπερνά το έτος 2020 και τους στόχους που το αφορούν», υπογράμμισε ο υπουργός.
Στο πεδίο των θεσμικών αλλαγών, ανέφερε ότι εντάσσεται και η δρομολογημένη διαμόρφωση του λεγόμενου target model για την αναδιοργάνωση της εγχώριας χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού, η οποία εκ των πραγμάτων συνδέεται με τις ΑΠΕ.
Όπως είπε, η επεξεργασία των μέτρων βρίσκεται σε ώριμο στάδιο και εκτιμάται ότι το νέο πλαίσιο θα οδηγήσει σε αύξηση του ανταγωνισμού και σε μείωση του κόστους ενέργειας για τους  καταναλωτές, ενώ  θα δώσει τη δυνατότητα για την ανάπτυξη ουσιαστικού και διαφανούς διασυνοριακού ανταγωνισμού, ξεπερνώντας παλαιότερους  περιορισμούς.
Για την καλύτερη αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ο κ. Σκουρλέτης τόνισε ότι αυτό που απασχολεί είναι  η δυνατότητα συμβολής τους στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών ορισμένων νησιών, μέσα από εγχειρήματα τοπικής κλίμακας, όπου οι ίδιοι οι κάτοικοι και οι εκπρόσωποί τους θα έχουν τον πρώτο λόγο.
Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι η τεχνολογική εξέλιξη των ΑΠΕ και οι πραγματικές ενεργειακές ανάγκες στη νησιωτική Ελλάδα, γεννούν μια πρώτης τάξης ευκαιρία για την ανάπτυξη υβριδικών συστημάτων παραγωγής και  αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας στα νησιά για την ενεργειακή αυτονόμησή τους.
«Κι αυτό είναι ένα πεδίο που γεννά δυνατότητες για υποψήφιους επενδυτές», όπως είπε.
 Παράλληλα, σύμφωνα με τον υπουργό, επεξεργάζονται τους θεσμικούς και χρηματοδοτικούς όρους για τη σύσταση βιώσιμων εταιρικών σχημάτων με κοινωνική συνεργατική συγκρότηση.
Ακόμη, ανέφερε ότι η ηλεκτροδότηση των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών με μονάδες πετρελαίου οδηγεί σε υψηλά κόστη ηλεκτροδότησης και η ανάπτυξη των ΑΠΕ  μπορεί να τα μειώσει σημαντικά, προσθέτοντας «διερευνούμε και προκρίνουμε την περαιτέρω ανάπτυξη των ΑΠΕ μέσω της υλοποίησης έξυπνων συστημάτων αλλά και την πιλοτική ανάπτυξη «πράσινων» νησιών».
Στην προσπάθεια αυτή, όπως είπε,  αναμένεται να συμβάλουν και οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις των Κυκλάδων, όσο και της Κρήτης, για τις  ενεργειακές σταθεροποιήσεις που απαιτούνται, ενώ η διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό  Σύστημα, προβλέπεται μέσω δύο υποβρύχιων διασυνδέσεων που θα λύσουν δια παντός το πρόβλημα ηλεκτροδότησης του νησιού και θα δώσουν τη δυνατότητα να αποσυρθούν ρυπογόνες και μη αποδοτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής.
 Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΑΔΜΗΕ η πρώτη διασύνδεση θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το έτος 2020 ενώ η δεύτερη, λόγω της πολυπλοκότητας της, θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2024.
«Οι νέες τεχνολογίες, η τοπική κλίμακα, οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις,  το νέο θεσμικό πλαίσιο, είναι βασικά συστατικά της πολιτικής μας για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η οποία εμπλουτίζεται διαρκώς». Υπογράμμισε ο κ. Σκουρλέτης γνωστοποιώντας ότι παρουσιάσει νέες ρυθμίσεις για τη γεωθερμία και αναλόγως θα κινηθεί στον τομέα της βιομάζας, καθώς θεωρεί ότι στο μέλλον θα αυξηθεί το ενδιαφέρον  στην Ελλάδα για αγροτικές εφαρμογές βιοαερίου.
Κάνοντας αναφορά στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας και της ενεργειακής αποδοτικότητας, τόνισε ότι δίνεται ιδιαίτερη έμφας.
«Η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης αποτελεί διακριτό στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία επιδιώκει μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 20% έως το 2020 και κατά 27% έως το 2030», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι από 1.1.2021, όλα τα νέα κτίρια πρέπει να είναι κτίρια σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας, ενώ για τα νέα κτίρια που στεγάζουν υπηρεσίες του δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα, η υποχρέωση αυτή τίθεται σε ισχύ από την 1.1.2019.
Προφανή, σύμφωνα με τον κ. Σκουρλέτη, «είναι τα σημαντικά επενδυτικά περιθώρια που θα διαμορφωθούν για την ανάπτυξη Συστημάτων Μικροπαραγωγής στα κτίρια.
Ταυτόχρονα, η ελληνική βιομηχανία στους τομείς των δομικών υλικών, έχει να επιδείξει πάρα πολλές λύσεις που διακρίνονται για την ποιότητα και την αξιοπιστία τους».
Στον τομέα της εξοικονόμησης, γνωστοποίησε ότι «σύντομα θα έχουμε στη διάθεσή μας το νέο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον», το οποίο φροντίζουμε να είναι ακόμη πιο εύχρηστο από το προηγούμενο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης