Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο Ευρωκοινοβούλιο ο Juncker - Μήνυμα για ενότητα μετά το Brexit και για ανάπτυξη στην ΕΕ

tags :
Στο Ευρωκοινοβούλιο ο Juncker - Μήνυμα για ενότητα μετά το Brexit και για ανάπτυξη στην ΕΕ
Ο πρόεδρος της Κομισιόν πρέπει να δώσει ελπίδα, όραμα και προοπτική για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα
Μια από τις σημαντικότερες ομιλίες των τελευταίων ετών εκτιμάται ότι θα είναι η σημερινή του προέδρου της Κομισιόν, Jean Claude Juncker στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Όπως αναφέρεται, ο Juncker στην ομιλία του (στις 10.00 ώρα Ελλάδας) θα επιχειρήσει να στείλει μηνύματα ενότητας και αλληλεγγύης στην ΕΕ μετά το Brexit αλλά και ελπίδας και προοπτικής για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν θα επιχειρήσει να κάνει τον απολογισμό του προηγούμενου έτους και να αναφερθεί στα σχέδια για τον επόμενο, ενώ θα απαντήσει και σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών.
Στην περυσινή του ομιλία ο Juncker αναφέρθηκε στην πρόκληση του προσφυγικού, ζητώντας να υιοθετηθεί η πρόταση της Κομισιόν για μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων.
Είχε τονίσει ότι το πρόβλημα δεν είναι η θρησκεία των προσφύγων, ενώ είχε θυμίσει τα λάθη της Ευρώπης στο παρελθόν όταν έκανε διαχωρισμό ανάμεσα σε Εβραίους, Χριστιανούς, Μουσουλμάνους.
Επιπλέον είχε υποσχεθεί ότι θα γίνει Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, η οποία είναι στη φάση της υλοποίησης.
Έκτοτε η ΕΕ πέρασε πολλά.
Το Brexit, τα τρομοκρατικά χτυπήματα, η οικονομική κρίση, η άνοδος της ακροδεξιάς είναι μερικές μόνο από τις προκλήσεις.
Πέρα από αυτές τις προκλήσεις ο Juncker καλείται να δώσει νέα ελπίδα και μια νέα προοπτική.
«Περιμένουμε μία δυνατή ομιλία, ορόσημο, που θα εκφράσει τη φωνή της Ευρώπης», είπε ο G.Pitella, πρόεδρος της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk είπε ότι «θα αποτελούσε «μοιραίο σφάλμα» να μην αντληθούν τα διδάγματα του Brexit».
Όπως αναφέρεται ο Juncker θα παρουσιάσει μία «θετική ατζέντα για τους 12 προσεχείς μήνες» και «συγκεκριμένες προτάσεις».
Ο πρόεδρος της Κομισιόν θα παρουσιάσει τα σχέδια των Βρυξελλών για την ασφάλεια και την άμυνα, ενώ κεντρικό θέμα της ομιλίας του θα είναι η ψηφιακή οικονομία.
Ωστόσο το ενδιαφέρον εστιάζει στην οικονομία, μια και ο Juncker αναμένεται να ανακοινώσει την επέκταση πέραν του 2018 του προγράμματος επενδύσεων που φέρει το όνομα του και ξεκίνησε το 2014 για να ενισχύσει την ανάπτυξη, με έναν στόχο πολύ μεγαλύτερο από τα 315 δισεκατομμύρια ευρώ που προβλέπονταν αρχικά.
«Θα απευθύνεται στη νεολαία, το μεγάλο θύμα της ανεργίας στην ΕΕ» αναφέρουν πηγές του Juncker, ενώ επισημαίνεται ότι θα παρουσιαστεί επίσης ένα νέο πρόγραμμα συμπληρωματικό στο «σχέδιο Γιούνκερ», που θα κατευθύνεται προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, κυρίως της Αφρικής, με στόχο την αντιμετώπιση της μετανάστευσης στη ρίζα της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης