Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Oxford Economics: To ΑΕΠ των ΗΠΑ θα συρρικνωθεί κατά 5% σε περίπτωση νίκης του Trump

Oxford Economics: To ΑΕΠ των ΗΠΑ θα συρρικνωθεί κατά 5% σε περίπτωση νίκης του Trump
Eνδεχόμενη νίκη του Trump θα προκαλέσει μεγάλη αναταραχή στις αγορές και αλλαγές στη νομισματική πολιτική
Σημαντικές επιπτώσεις στην αμερικανική και παγκόσμια οικονομία θα επιφέρει ενδεχόμενη νίκη του Donald Trump στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ τον Νοέμβριο, εκτιμούν οι αναλυτές της Oxford Economics.
Ειδικότερα, εκτιμούν ότι το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα υποχωρήσει κατά 5%, ενώ οι πολιτικές που θα εφαρμόσει θα υπονομεύσουν την παγκόσμια ανάπτυξη.
Τα προβλήματα θα προκύψουν κυρίως λόγο της πολιτικής που θα εφαρμόσει ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανών σε εμπόριο και μεταναστευτικό.
«Σε ορίζοντα πέντε ετών, το αμερικανικό ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 5%, ενώ η ανάκαμψη της παγκόσμιας ανάπτυξης θα δεχθεί πλήγμα», σημειώνουν οι αναλυτές της Oxford Economics, σύμφωνα με το CNBC.
Η επιβολή υψηλών δασμών στα προϊόντα που προέρχονται από χώρες όπως η Κίνα και το Μεξικό, θα επηρεάσουν αρνητικά κα τις οικονομίας άλλων χωρών, εξηγούν.
Επίσης η εμπορική πολιτική του Trump, θα επηρεάσει τις αμερικανικές επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους σε αυτές.
Όσον αφορά το μεταναστευτικό, τα σχέδια του Trump για την απέλαση 10,9 - 11,3 εκατ. παράνομων μεταναστών από τις ΗΠΑ, εκτιμάται ότι θα κοστίσουν περίπου 10.000 δολ. το άτομο, γεγονός που θα επιδράσει αρνητικά στην κατανάλωση και στις επενδύσεις.
«Η μείωση του πληθυσμού που ισούται με το 5% του εργατικού δυναμικού στις ΗΠΑ, θα αποτελέσει τροχοπέδη για την οικονομία», όπως σημειώνεται στη σχετική έκθεση.
Το οικονομικό σοκ που θα υποστούν οι ΗΠΑ θα μεταδοθεί και στον υπόλοιπο πλανήτη, όχι μόνο σε χώρες που θα επηρεαστούν άμεσα, όπως η Κίνα και το Μεξικό.
Παράλληλα, η αποδυνάμωση της εμπιστοσύνης θα οδηγήσει σε επιβράδυνση των επενδυτικών σχεδίων.
Εκτός των άλλων, ενδεχόμενη νίκη του Trump θα προκαλέσει μεγάλη αναταραχή στις αγορές και αλλαγές στη νομισματική πολιτική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης