Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μετανάστευση και προστασία εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. η ατζέντα της συνόδου της Μπρατισλάβα

Μετανάστευση και προστασία εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. η ατζέντα της συνόδου της Μπρατισλάβα
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες στην Μπρατισλάβα θα επιχειρήσουν να δείξουν πως, με το Brexit, έλαβαν το μήνυμα για όσα απασχολούν τους πολίτες της Ε.Ε.
Στα ζητήματα μετανάστευσης και στην προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. αναμένεται να εστιάσουν οι 27 ηγέτες κατά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής μεθαύριο Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016 στην Μπρατισλάβα, που θα πραγματοποιηθεί χωρίς τη συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου.
Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της Ε.Ε., ο βασικός στόχος της συνόδου των ηγετών της Ε.Ε. δεν είναι να συζητηθεί η διαδικασία των διαπραγματεύσεων για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. (Brexit), αλλά να τεθεί επί τάπητος το μέλλον της Ε.Ε. των 27 - πλέον - μελών.
Το ζητούμενο είναι να επιστρέψει η σταθερότητα και η ελπίδα και να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη, όχι μόνο μεταξύ των θεσμών και των κυβερνήσεων, αλλά και η εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στην Ε.Ε., όπως επεσήμανε ο ίδιος αξιωματούχος.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα επιχειρήσουν να δείξουν πως, με το Brexit, έλαβαν το μήνυμα για όσα απασχολούν τους πολίτες της Ε.Ε..
Προτεραιότητα θα είναι να αντιμετωπιστούν οι φόβοι που σχετίζονται με τη μετανάστευση και την ασφάλεια των συνόρων, καθώς και η οικονομική και κοινωνική ανασφάλεια.
Πρωτίστως, οι 27 εναπομείνουσες χώρες-μέλη της Ε.Ε. θα κληθούν να επαναβεβαιώσουν την αποφασιστικότητά τους να μην επαναληφθεί ποτέ η χαοτική κατάσταση του 2015 στα σύνορα της Ε.Ε..
Σε ό,τι αφορά όμως το έλλειμμα αλληλεγγύης, ο ίδιος Ευρωπαίος αξιωματούχος επεσήμανε πως δεν υπάρχει προσδοκία να αμβλυνθούν εντελώς οι διαφορές μεταξύ των κρατών-μελών στην επικείμενη σύνοδο, όμως υπάρχει ελπίδα ότι θα βρεθεί λύση πριν από τη Σύνοδο Κορυφής για τα 60 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης, τον Μάρτιο του 2017 στην ιταλική πρωτεύουσα.
Η συνάντηση των 27 στην Μπρατισλάβα ανοίγει μια σειρά άτυπων συνόδων κορυφής, τη λεγόμενη «διαδικασία της Μπρατισλάβα», μέχρι να ξεκινήσουν οι επίσημες Σύνοδοι Κορυφής για το Brexit, με πιο πιθανή συνέχεια στη Βαλέτα της Μάλτας, τον ερχόμενο Ιανουάριο του 2017.
Σύμφωνα με τον υψηλόβαθμο αξιωματούχο της Ε.Ε., το ζήτημα της ελεύθερης μετακίνησης απασχολεί πολλά κράτη-μέλη και ως εκ τούτου θα τεθεί στη Μπρατισλάβα, έτσι ώστε οι 27 να κάνουν μια πρώτη συζήτηση για το πως θα μπορούσαν να εκλείψουν τα περιστατικά «καταχρήσεων».
Σε ό,τι αφορά στις σημερινές προτάσεις της Κομισιόν για την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα και την τόνωση των επενδύσεων, ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε πως δεν αναμένονται αποφάσεις στην Μπρατισλάβα, όπου περισσότερο θα επισημανθεί η ετοιμότητα των 27 να θέσουν τα συγκεκριμένα ζητήματα στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου του 2017.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης