Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η συμβουλή Bernanke στη Fed: Μην αποκλείετε τα αρνητικά επιτόκια

Η συμβουλή Bernanke στη Fed: Μην αποκλείετε τα αρνητικά επιτόκια
Είναι πρόωρο να αποκλείονται άλλες εναλλακτικές ή ίσως συμπληρωματικές προσεγγίσεις, μεταξύ των οποίων και η χρήση των αρνητικών επιτοκίων, σημειώνει ο Bernanke
Την εκτίμηση ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve - Fed) δεν πρέπει να αποκλείσει το ενδεχόμενο των αρνητικών επιτοκίων διατύπωσε ο πρώην διοικητής της Fed, Ben Bernanke, σε κείμενό του.
O Bernanke εκτιμά πως οι πρώην συνεργάτες του δεν πρέπει να βιαστούν να αυξήσουν τα επιτόκια, ενώ επισήμανε πως τα αρνητικά επιτόκια δεν είναι τόσο δραστικό μέτρο, όσο φαίνεται.
«Θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο, αν οι κεντρικές τράπεζες μπορούν να υπολογίζουν και σε άλλους φορείς χάραξης πολιτικής, ιδίως χάραξης δημοσιονομικής πολιτικής, να αναλάβουν μέρος του βάρους για τη σταθεροποίηση της οικονομίας κατά τη διάρκεια της επόμενης ύφεσης», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Προσέθεσε, ωστόσο, πως «καθώς αυτό δε μπορεί να διασφαλιστεί και δεδομένου ότι το ισχύον περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων μπορεί να συνεχιστεί, υπάρχουν καλοί λόγοι τόσο για τη Fed, όσο και για άλλες κεντρικές τράπεζες να εξετάσουν το ενδεχόμενο αλλαγών στο πλαίσιο της νομισματικής πολιτικής τους».
Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε «η επιλογή αύξησης του στόχου για τον πληθωρισμό θα έπρεπε να είναι μέρος αυτής της συζήτησης», συμπληρώνοντας πως «είναι πρόωρο να αποκλείονται άλλες εναλλακτικές ή ίσως συμπληρωματικές προσεγγίσεις, μεταξύ των οποίων και η χρήση των αρνητικών επιτοκίων».
Μεταξύ άλλων εξέφρασε την εκτίμηση πως «τα αρνητικά επιτόκια εφαρμόζονται εύκολα, αντιθέτως, ενώ η Fed θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να ανακοινώσει ότι αυξάνει τον στόχο για τον πληθωρισμό, η ανακοίνωση αυτή δε θα ενίσχυε την ικανότητα της Fed να μειώνει τα αληθινά επιτόκια, εκτός και αν οι εκτιμήσεις του κοινού για τον πληθωρισμό άλλαζαν αντιστοίχως».
Αξίζει να αναφερθεί πως, σύμφωνα με τον Bernanke, η Fed θα έβρισκε, επίσης, πολιτικά εμπόδια, αν αποφάσιζε να αυξήσει τον στόχο για τον πληθωρισμό, ενώ οι αντιδράσεις στο ενδεχόμενο των αρνητικών επιτοκίων θα ήταν ηπιότερες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης