Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απρόθυμοι οι επενδυτές να… σώσουν τη Monte dei Paschi - Νέα παραίτηση-έκπληξη

Απρόθυμοι οι επενδυτές να… σώσουν τη Monte dei Paschi - Νέα παραίτηση-έκπληξη
Λίγες ώρες νωρίτερα ανέλαβε και επίσημα τα καθήκοντά του ο νέος CEO της ιταλικής τράπεζας
Την ώρα που επενδυτές εμφανίζονται απρόθυμοι να… σώσουν τη Monte dei Paschi di Siena, η ιταλική τράπεζα καλείται να αντιμετωπίσει μια νέα έκπληξη-παραίτηση, αυτή του προέδρου, Massimo Tononi.
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, οι επενδυτές εμφανίζονται απρόθυμοι να ανταποκριθούν στο κάλεσμα της Monte dei Paschi να προσφέρουν δισεκατομμύρια ευρώ, κάτι που αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τη διοίκηση της τράπεζας και ιδίως για τον Marco Morelli, ο οποίος μόλις σήμερα, Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου, ανέλαβε καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου (CEO).
Είχε προηγηθεί, περίπου μια εβδομάδα νωρίτερα, η παραίτηση του έως πρότινος CEO, Fabrizio Viola.
Η προσπάθεια της τράπεζας να συγκεντρώσει 5 δισ. ευρώ από επενδυτές αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση, καθώς το υπέρογκο μέγεθος των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), ύψους 45 δισ. ευρώ, τρομάζει και τους πλέον τολμηρούς.
Του λόγου το αληθές, διαχειριστές επενδυτικών χαρτοφυλακίων, που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters, ανέφεραν τα NPLs ως εμπόδιο στους επίδοξους επενδυτές και, ως εκ τούτου, εμπόδιο στην τρίτη ανακεφαλαιοποίηση της Monte dei Paschi.
Η επενδυτική απροθυμία, που μπορεί να απειλήσει την ίδια τη βιωσιμότητα της αρχαιότερης τράπεζας της Ευρώπης, φαίνεται, σύμφωνα με πηγές, να είναι ο λόγος που αποχώρησε ο Viola.
Αυτός ενδέχεται, επίσης, να είναι και ο λόγος της σημερινής αποχώρησης-έκπληξης του προέδρου του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος.
Ο Tononi ανέφερε, όπως μεταδίδει το Bloomberg, ότι αποφάσισε να παραιτηθεί, αφότου ολοκληρώθηκε η διαδικασία ανάδειξης νέου CEO, αλλά και η προκαταρκτική φάση του σχεδίου αναδιάρθρωσης της τράπεζας.
Κατά τον Jacopo Ceccatelli, ωστόσο, διευθύνοντα σύμβουλο της Marzotto, χρηματιστηριακής με έδρα το Μιλάνο , η αποχώρηση του Tononi δεν ήταν ακριβώς δική του απόφαση.
«Είναι ακόμα ένα σημάδι ότι αυτοί που “τρέχουν” τη συμφωνία από την οικονομική πλευρά ήθελαν διαφορετική διοίκηση στην τράπεζα», σχολίασε, μιλώντας στο Bloomberg, ενώ εξέφρασε την έκπληξη, αλλά και την αμηχανία του, σχετικά με τον τρόπο που ανακοινώθηκε η παραίτηση του προέδρου.
Έναν τρίτο λόγο, που μπορεί να οδήγησε στην παραίτηση Tononi, ανέφεραν πηγές που μίλησαν στην αμερικανική Wall Street Journal.
Συγκεκριμένα, πηγή με καλή γνώση του ζητήματος επισήμανε πως ο πρόεδρος της Monte dei Paschi παραιτήθηκε, καθώς είχε εναντιωθεί στην «εκδίωξη» του Viola.
Η αμερικανική εφημερίδα επισημαίνει πως οι μετοχές της Monte dei Paschi έχουν χάσει το 80% της αξίας που είχαν στις αρχές του 2016, ενώ το κεφαλαιακό πρόβλημα της τράπεζας παραμένει άλυτο.
Ενδεικτικά, σήμερα η μετοχή της τράπεζας υποχώρησε κατά 1,97%, στο 0,2240 ευρώ, ενώ με βάση τις εξελίξεις, οι απώλειες φαίνεται πως θα συνεχιστούν.

Η πορεία της μετοχής της Monte dei Paschi το τελευταίο εξάμηνο και το σημερινό κλείσιμο




Η πορεία της Monte dei Paschi από τον Δεκέμβριο του 2007 έως σήμερα



Β.Α.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης