Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Η κρίσιμη στιγμή του Μητσοτάκη – Ξεδιπλώνει την πρόταση του, ψάχνοντας τη θετική ψήφο

Η κρίσιμη στιγμή του Μητσοτάκη – Ξεδιπλώνει την πρόταση του, ψάχνοντας τη θετική ψήφο
Να διαμορφώσει «ρεύμα» προς τη ΝΔ αναζητά με την ομιλία του στη ΔΕΘ ο Κ. Μητσοτάκης
Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ είναι μια πραγματικά κρίσιμη στιγμή τόσο για τον ίδιο όσο και για την επόμενη ημέρα της ΝΔ.
Ο στόχος του είναι ως επί το πλείστον ένας.
Να ξεδιπλώσει το σχέδιο του για το πώς θα βγει η χώρα από την κρίση και να πείσει την κοινή γνώμη ότι έχει να πει κάτι διαφορετικό από την κυβερνητική πολιτική, το οποίο να είναι συνάμα ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο.
Ήδη από τα όσα διαρρέουν από τη ΝΔ, ο κ.Μητσοτάκης θα παρουσιάσει ένα πλήρως κοστολογημένο πρόγραμμα.
Το οποίο θα εστιάζει στη μείωση συγκεκριμένων φόρων (π.χ. ΕΝΦΙΑ, τέλος διανυκτέρευσης στον τουρισμό, κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί) αλλά θα παρουσιάζει παράλληλα από το που θα προκύπτουν οι πόροι για αυτές τις μειώσεις.
Ωστόσο, υπογραμμίζεται πως ούτε παροχολογία ούτε μαγικές λύσεις για την έξοδο από την κρίση θα περιλαμβάνει η εν λόγω πρόταση.
Ο κ.Μητσοτάκης στην πρώτη του εμφάνιση στη ΔΕΘ ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επιχειρήσει να δώσει ένα ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα, το οποίο όπως λέει ο ίδιος, θα βασίζεται σε μια συμφωνία αλήθειας με την κοινωνία.
Η πρόκληση για τον πρόεδρο της ΝΔ είναι τεράστια.
Για μια σειρά από λόγους.
Πρώτον, διότι κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι έχει προχωρήσει σε υπερφορολόγηση, θα πρέπει να πει ποιους φόρους θα μειώσει, πώς και σε τι διάρκεια χρόνου.
Δεύτερον, διότι θα πρέπει αφενός να πει ποιες δημόσιες δαπάνες πρέπει να περιοριστούν ή να κοπούν και αφετέρου να καθησυχάσει το εκλογικό σώμα των δημόσιων υπαλλήλων ότι η έλευση του στην εξουσία δεν θα τους ανατρέψει το εργασιακό τους πλαίσιο με περικοπές μισθών, απολύσεις, ή κάθε είδους κινητικότητα.
Τρίτον, διότι πρέπει να πείσει ότι η ΝΔ είναι πραγματικά μια αξιόπιστη πολιτική δύναμη, η οποία μπορεί σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές για την χώρα, να παρουσιάσει ένα θετικό αφήγημα που θα φέρει την ελπίδα και την προοπτική.
Το έργο του δεν θα είναι εύκολο.
Μια και μπορεί να απολαμβάνει ένα ευρύ δημοσκοπικό προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ (έως και 10 ποσοστιαίες μονάδες) αλλά και ο ίδιος βλέπει ότι η ΝΔ αφενός δεν μπορεί να «τραβήξει» τους απογοητευμένους ψηφοφόρους που πάνε στο λευκό, στο άκυρο ή στην αποχή και αφετέρου να εξασφαλίσει ένα σαφές και ξεκάθαρο προβάδισμα έναντι της κυβέρνησης, η οποία διέρχεται της πιο δύσκολης στιγμής της.
Επί της ουσίας το στοίχημα για τον Κ. Μητσοτάκη και τη ΝΔ είναι να παρουσιάσει ένα αφήγημα, το οποίο θα φέρει το κόμμα του ένα βήμα πιο μπροστά από το ΣΥΡΙΖΑ.
Το οποίο θα δείξει ότι η ΝΔ μπορεί να κερδίσει τη θετική ψήφο των πολιτών και ότι δεν περιορίζεται στο να καρπώνεται τη δυσαρέσκεια που πηγάζει από τα πεπραγμένα της κυβέρνησης.
Η ομιλία του στη ΔΕΘ θα δείξει αν μπορεί πράγματι να κάνει το πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση.
Πλέον τα δύσκολα αρχίζουν και για τον κ.Μητσοτάκη.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης