Πολιτική

Απέτυχε η προσπάθεια επανεκκίνησης που προσπάθησε να κάνει ο Τσίπρας από τη ΔΕΘ

Απέτυχε η προσπάθεια επανεκκίνησης που προσπάθησε να κάνει ο Τσίπρας από τη ΔΕΘ
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αποκάλυψε, όσα ξέρει ο πρωθυπουργός αλλά αποφεύγει να πει, ότι δηλαδή θα πάει μακριά η βαλίτσα
Το restart που προσδοκούσε να κάνει η κυβέρνηση με όχημα τη Διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης δεν φαίνεται να είχε μεγάλη επιτυχία.
Από τη μια οι εξαγγελίες, που αν και πενιχρές, σκοντάφτουν στους θεσμούς, από την άλλη η «αποκάλυψη» της αλήθειας για το χρέος, από τον Γιάννη Δραγασάκη, αλλά και τα όσα συνέβησαν με το θέμα των τηλεοπτικών αδειών, που εμφάνισαν έναν πρωθυπουργό εκτός εαυτού, προσγείωσαν τον Αλέξη Τσίπρα στην σκληρή πραγματικότητα.
Από το βήμα του Βελλίδειου ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε ένα αφήγημα αριστερού success story.
Λίγες ώρες αργότερα και με την άφιξη του κουαρτέτου στην Αθήνα αποδείχθηκε πως για τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες ισχύει η παροιμία «λογαριάζεις χωρίς τον ξενοδόχο».
Οι δανειστές έβγαλαν ήδη κόκκινη κάρτα για τον ακατάσχετο λογαριασμό για τις επιχειρήσεις, αλλά και για το πάγωμα των ασφαλιστικών ληξιπρόθεσμων οφειλών για τους ελεύθερους επαγγελματίες . Επιπλέον υπάρχουν επιφυλάξεις για το νόμο που έχει εξαγγείλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, εδώ και πολλούς μήνες, αλλά δεν έχει κατατεθεί ακόμη και πρόκειται για την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων καταθέσεων και εισοδημάτων.
Ακόμη και αυτά τα 246 εκατομμύρια από τη δημοπράτηση των τηλεοπτικών αδειών, που για την κυβέρνηση ήταν το ισχυρό της χαρτί, υπάρχουν πολλά ερωτήματα για το εάν τελικά θα καταφέρει να τα μοιράσει για να κάνει κοινωνική πολιτική.
Κι αυτό γιατί πρώτον, τα χρήματα από την δημοπράτηση των τηλεοπτικών αδειών αποτελούν μνημονιακή υποχρέωση, δεύτερον οι εξαγγελίες Τσίπρα παραμένουν ακοστολόγητες και τέλος πρόκειται για χρήματα που θα δοθούν, αν δοθούν, σε τρείς δόσεις.
Ε ή νέα εμπλοκή με το Πόθεν Έσχες ενός εκ των τεσσάρων υπερθεματιστών κάνει τα πράγματα πιο περίπλοκα με τον Αλ. Τσίπρα να παίρνει αποστάσεις από το βήμα της Κ.Ε. του κόμματος.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός οποίος δεν καταβάλει το τίμημα θα εκπέσει το επόμενο δευτερόλεπτο.
Επίσης οι όποιες φοροελαφρύνσεις που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, αφορούν ένα μακρινό μέλλον ενώ οι ελπιδοφόρα προϋπόθεση, είναι η μείωση των πλεονασμάτων από το 2018, προσδοκία που δεν υιοθετούν οι δανειστές, και όλα αυτά θα εξαρτηθούν από το τι θα γίνει με το χρέος.
Χρειάστηκαν μόλις λίγες ώρες για να υποδομηθεί και μάλιστα εκ των έσω, το αφήγημα του Αλέξη Τσίπρα, για λύση του θέματος του χρέους μέχρι το τέλος του χρόνου.
Γι’ αυτό και την αρχική αμηχανία ακολούθησε ο εκνευρισμός στο Μέγαρο Μαξίμου, για τα όσα υποστήριξε ο Γιάννης Δραγασάκης.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αποκάλυψε, όσα ξέρει ο πρωθυπουργός αλλά αποφεύγει να πει, ότι δηλαδή «θα πάει μακριά η βαλίτσα».
Έτσι στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν εναποθέσει όλες τις ελπίδες τους στις επαφές του Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ, με αφορμή την παρουσία του στην Γ.Σ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Στο διπλωματικό του γραφείο είναι πυρετώδεις οι διεργασίες, ώστε να κλειδώσουν τα ραντεβού του πρωθυπουργού με αμερικανικούς παράγοντες και αξιωματούχους σε μια προσπάθεια να ασκήσει η Αθήνα πιέσεις στους Ευρωπαίους, αποσπώντας δηλώσεις στήριξης για το θέμα του χρέους.
Μια ακόμη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Jack Lew, θα είναι προς αυτή την κατεύθυνση, με δεδομένο ότι ο Αμερικανός υπουργός οικονομικών έχει εκφράσει την προσδοκία, αλλά και την επιδίωξη της Ουάσιγκτον,το θέμα να λυθεί πριν να λήξει η θητεία του B. Obama.
Βέβαια βασική προϋπόθεση για όλα αυτά, είναι ο πρωθυπουργός να έχει να επιδείξει μια πρόοδο στις διαπραγματεύσεις και στις μεταρρυθμίσεις.
Ή κυβέρνηση αναζητάει ένα άλλο αφήγημα, που θα εκπέμψει αισιοδοξία και θα ισοφαρίσει, όλα όσα αναμένονται το επόμενο διάστημα.
Μετά τις κορδέλες σε έργα που ξεμπλόκαρε, όπως υποστηρίζει, η κυβέρνηση, έρχεται το αφήγημα των επενδύσεων.
Ως ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία βλέπουν στην κυβέρνηση, μάλιστα τουίταρε γι’ αυτό ο Αλέξης Τσίπρας, το μνημόνιο συνεργασίας της ΔΕΗ με τον κινεζικό όμιλο CMEC για την ανάπτυξη νέας λιγνιτικής μονάδας στη Φλώρινα.
Συνολικά η επένδυση αναμένεται να φτάσει το 1 δις ευρώ και οι εργασίες για τη νέα μονάδα να ξεκινήσουν το 2018. Επιπλέον στελέχη του παγκόσμιου κολοσσού ηλεκτρονικού εμπορίου στο διαδίκτυο Alibaba, φτάνουν τις τελευταίες ημέρες στην Αθήνα για επαφές με παράγοντες της αγοράς, οι οποίοι πάντως χαμηλώνουν τον πήχη μιλώντας για ντόρο και προσδοκίες χωρίς να υπάρχει κάτι χειροπιαστό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης