Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στον αέρα κάθε «συμφωνία αλήθειας» αν το ελληνικό πρόγραμμα δεν πετύχει

Στον αέρα κάθε «συμφωνία αλήθειας» αν το ελληνικό πρόγραμμα δεν πετύχει
Από τα αποτελέσματα της συμφωνίας εξαρτώνται τα σχέδια και οι εξαγγελίες Τσίπρα και Μητσοτάκη
Αν και στην ομιλία του στη ΔΕΘ δεν ανέφερε ούτε μια λέξη, στην καθιερωμένη συνέντευξη του στους δημοσιογράφους ο κ.Μητσοτάκης το έθεσε ξεκάθαρα.
Ότι δηλαδή η ΝΔ επιμένει σθεναρά στο αίτημα της να διεξαχθούν το συντομότερο δυνατό εκλογές προκειμένου να φύγει η «επιζήμια» για την χώρα κυβέρνηση Τσίπρα.
Πολλοί εκτιμούν ότι η οξεία μετωπική αντιπαράθεση των τελευταίων εβδομάδων μεταξύ των Τσίπρα – Μητσοτάκη έχει ανοίξει μια άτυπη προεκλογική περίοδο, η οποία κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πότε πραγματικά θα κλείσει.
Αν και η κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να κάνει το χατίρι στον κ.Μητσοτάκη και ότι θα εξαντλήσει την τετραετία της, είναι προφανές ότι η δέσμευση αυτή κάθε άλλο παρά κατηγορηματική μπορεί να είναι.
Η λαϊκή δυσαρέσκεια κατά της κυβέρνησης για την ακολουθούμενη πολιτική της είναι στα ύψη, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τη ΝΔ να προηγείται με μεγάλη διαφορά, οι δανειστές εξακολουθούν να πιέζουν ασφυκτικά σε όλα τα μέτωπα ενώ το ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον καθίσταται ολοένα πιο ρευστό και πιο αβέβαιο.
Και όλα αυτά την ώρα που η κυβέρνηση δεν έχει άλλο δρόμο παρά να εφαρμόσει τα όσα έχει συμφωνήσει με τους δανειστές της, ποντάροντας στο ότι η επιτυχία της συμφωνίας μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα στην οικονομία και στην ψυχολογία της κοινωνίας και κατ’επέκταση το αρνητικό κλίμα σε βάρος της.
Το οξύμωρο όμως είναι ότι από την επιτυχία της συμφωνίας της κυβέρνησης με τους δανειστές εξαρτάται και ο κ.Μητσοτάκης.
Ο πρόεδρος της ΝΔ παρουσίασε - όπως λέει - ένα απόλυτα ρεαλιστικό και κοστολογημένο πρόγραμμα.
Κάλεσε μάλιστα τους Έλληνες πολίτες να κάνουν μια απλή σύγκριση αυτών που είπε με την αντίστοιχη ομιλία Τσίπρα στη ΔΕΘ για να βγάλουν τα συμπεράσματα τους.
Όποιος όμως επιχειρήσει να κάνει τη σύγκριση με μια ψύχραιμη και λογική ματιά, θα διαπιστώσει πως και ο κ.Μητσοτάκης εξαρτάται από την πορεία και πρωτίστως την επιτυχία της συμφωνίας.
Για παράδειγμα, τι θα καταφέρει να υλοποιήσει από όλες αυτές τις δεσμεύσεις και τα σχέδια που παρουσίασε στη Θεσσαλονίκη ο κ.Μητσοτάκης, αν οι σημερινές δεσμεύσεις της κυβέρνησης δεν έχουν υλοποιηθεί, ή έχουν υλοποιηθεί μερικώς ή έστω έχουν υλοποιηθεί με αποτυχία στο τέλος της τετραετίας;
Ποιος εγγυάται ότι σε περίπτωση που γίνει η έκπληξη και η χώρα πάει σε εκλογές εντός του 2017 και η ΝΔ βγει πρώτη δύναμη και σχηματίσει κυβέρνηση, ότι αυτές οι εξαγγελίες του κ.Μητσοτάκη θα γίνουν δεκτές από τους δανειστές;
Κανείς.
Άλλωστε το έργο το έχουμε δει αρκετές φορές.
Τσίπρας και Μητσοτάκης, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση οφείλουν με όλες τους τις δυνάμεις να συνδράμουν ώστε το παρόν πρόγραμμα να είναι επιτυχές.
Όχι μόνο διότι θα δώσει τέλος σε μια ψυχοφθόρα ταλαιπωρία την οποία υφίστανται οι πολίτες εδώ και επτά χρόνια και θα δώσει την ελπίδα και την αισιοδοξία για κάτι καλύτερο αλλά και γιατί θα παράσχει τη δυνατότητα στις πολιτικές δυνάμεις του τόπου να φανούν πιο συνεπείς και πιο αξιόπιστες στα όσα λένε και υπόσχονται.
Αξιοπιστία την οποία αυτή τη στιγμή δεν διαθέτουν.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης