Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Μπορούν και με λιγότερα – Οι περιπτώσεις εισηγμένων που με λιγότερο τζίρο εμφάνισαν καλύτερα κέρδη

Μπορούν και με λιγότερα – Οι περιπτώσεις εισηγμένων που με λιγότερο τζίρο εμφάνισαν καλύτερα κέρδη
Χωρίς να είναι ζητούμενο, ούτε από τις ίδιες τις εταιρείες, η εμφάνιση καλύτερων κερδών με μειωμένο τζίρο αποτελεί θετική εξέλιξη εν μέσω οικονομικής κρίσης και επιχειρηματικής στασιμότητας
Αν και δεν είναι ζητούμενο η μείωση του τζίρου των εταιρειών, ωστόσο λόγω της βαθιάς οικονομικής κρίσης είναι συχνό φαινόμενο.
Ζητούμενο είναι και αρκετές εταιρείες το πετυχαίνουν να προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα, και να μειώνουν τα κόστη τους για παράδειγμα ή να αναλαμβάνουν κερδοφόρα έργα όπως έχουν κάνει οι παρακάτω εταιρείες, ώστε να αποτελέσματα να είναι κερδοφόρα.
Σύμφωνα με τη Mevaco o κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 10,54 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 4,25% σε σχέση με την αντίστοιχη συγκρίσιμη περίοδο.
Η μείωση οφείλεται στις αρνητικές επιδράσεις της οικονομικής κρίσης λόγω της παρατεταμένης ύφεσης που πλήττει την ελληνική οικονομία και η οποία έχει επηρεάσει τόσο τις τιμές πώλησης , όσο κυρίως τις πωλήσεις εντός της ελληνικής επικράτειας.
Τα μικτά κέρδη ανήλθαν σε 1,69 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση κατά 45,01% σε σχέση με την αντίστοιχη συγκρίσιμη περίοδο, αποτέλεσμα της ορθολογικότερης διαχείρισης του κόστους παραγωγής αλλά και του εξαγωγικού προσανατολισμού της εταιρείας (οι εξαγωγές αποτελούν το 54,40% του κύκλου εργασιών).
Τα αποτελέσματα μετά από φόρους ανήλθαν σε κέρδη 65,14 χιλ. ευρώ, έναντι ζημιών 175,15 χιλ. ευρώ.
Το εξάμηνο των Αττικών Εκδόσεων δείχνει πως ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών παρουσίασε μείωση κατά 2,43 εκατ. ευρώ, ήτοι ποσοστό 10,80%.
Η μείωση του ενοποιημένου κύκλου εργασιών οφείλεται κυρίως στην μείωση των εσόδων κυκλοφορίας καθώς και των εσόδων παροχής υπηρεσιών.
Οι δαπάνες διοίκησης του ομίλου παρουσίασαν μείωση ως αποτέλεσμα της προσπάθειας της διοίκησης για περιορισμό των δαπανών, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά από τη διοίκηση.
Οι δαπάνες διάθεσης του παρουσίασαν σημαντική μείωση η οποία σχετίζεται κυρίως µε την μείωση του κόστους δικαιωμάτων και του πρακτορικού κόστους των τηλεοπτικών περιοδικών.
Ο όμιλος παρά τη σημαντική μείωση των πωλήσεων αύξησε τα καθαρά κέρδη στις 92 χιλ. ευρώ από 84 χιλ. ευρώ.
Η Περσεύς αποτελεί μία παρεξηγημένη χρηματιστηριακά εταιρεία κυρίως λόγω της περιορισμένης διασποράς μετοχών, καθώς βγάζει συνεχώς κέρδη, διαπραγματεύεται με ελκυστικό p/e και ισχυροποιεί εν μέσω κρίσης τον ισολογισμό της.
Μάλιστα καταφέρνει να εισάγει πρώτες ύλες χωρίς ιδιαίτερες εγγυήσεις την ώρα που δεν μπορούν να το πετύχουν εύκολα πολύ μεγαλύτερες εταιρείες.
Στο εξάμηνο μείωσε τις πωλήσεις κατά 7% αλλά αύξησε τα μικρά κέρδη κατά 4% και το μικτό περιθώριο κέρδους από 13,32% σε 14,85%.
Τα καθαρά κέρδη είναι αυξημένα κατά 32% κυρίως λόγω του φόρου και διαμορφώθηκαν σε 231 χιλ. ευρώ από 175 χιλ. ευρώ.
Οι πωλήσεις της MIG υποχώρησαν –2%,της παρατεταμένης ύφεσης της Ελληνικής οικονομίας και στις συνεχιζόμενες αντίξοες συνθήκες στην πλειοψηφία των κλάδων της οικονομίας (περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων που ισχύουν από την 26.06.2015 με τις συνακόλουθες επιδεινούμενες συνθήκες ρευστότητας στην αγορά, νέες φορολογικές και ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις που συνέβαλαν στην περαιτέρω μείωση της κατανάλωσης των νοικοκυριών κατά το Β’ Τρίμηνο 2016).
Όμως τα λειτουργικά αποτελέσματα (EBITDA) αυξήθηκαν 23% λόγω της βελτίωσης της αποδοτικότητας και των ενεργειών εξορθολογισμού του κόστους.
Τέλος, ο κύκλος εργασιών του Ομίλου Space υποχώρησε στα 25,07 εκατ. ευρώ έναντι 25,9 εκατ. ευρώ της προηγούμενης περιόδου, παρουσιάζοντας μικρή μεταβολή.
Τα μικτά κέρδη, παρά τη μείωση του τζίρου ανήλθαν στα 6,98 εκατ. ευρώ έναντι 6,07 εκατ. ευρώ, εμφανίζοντας αύξηση του περιθωρίου του μικτού κέρδους σε ποσοστό 15%, λόγω της βαρύτητας που δίνεται από στην κερδοφορία του κύκλου εργασιών μέσω της ανάληψης έργων υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν στο ποσό των 400 χιλ. ευρώ έναντι 356 χιλ. ευρώ της προηγούμενης περιόδου.

Γ.Κατικάς
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης