Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αμετάβλητα άφησε τα παρεμβατικά επιτόκια του δολαρίου ΗΠΑ η Federal Reserve

Αμετάβλητα άφησε τα παρεμβατικά επιτόκια του δολαρίου ΗΠΑ η Federal Reserve
Η Federal Reserve άφησε να εννοηθεί ότι επίκειται αύξηση των παρεμβατικών της επιτοκίων ακόμα και πριν την εκπνοή του 2016
Για μία ακόμα φορά την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016 η επιτροπή νομισματικής πολιτικής FOMC της Federal Reserve αποφάσισε να αναβάλλει την αύξηση των παρεμβατικών επιτοκίων του δολαρίου ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε μετά το πέρας της διήμερης προγραμματισμένης συνεδρίασής της.
Όμως, στην ίδια ανακοίνωση, η Fed προϊδεάζει για την έλευση μιας αύξησης των παρεμβατικών της επιτοκίων πριν την εκπνοή του 2016, σχολιάζοντας ότι «Η Επιτροπή [FOMC] κρίνει πως έχει ενισχυθεί η περίπτωση για μια αύξηση στα παρεμβατικά επιτόκια, όμως αποφάσισε, προς το παρόν, να περιμένει για περισσότερα τεκμήρια συνεχιζόμενης προόδου προς την επίτευξη των στόχων της».
Έτσι, το πεδίο-στόχος της Fed για το βασικό παρεμβατικό «επιτόκιο ομοσπονδιακών κεφαλαίων» (federal funds rate) - πρακτικά, ο μέσος όρος επιτοκίου διατραπεζικού δανεισμού overnight χωρίς εξασφαλίσεις - παραμένει μεταξύ 0,25% και 0,50%.
Όπως έγινε γνωστό, τρία από τα μέλη της 12μελούς επιτροπής FOMC διαφώνησαν με τη διατήρηση των παρεμβατικών επιτοκίων της Fed στο ίδιο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2015, κρίνοντας πως ήρθε η ώρα για την αύξησή τους: Esther L. George (Kansas City), Loretta J. Mester (Cleveland) και Eric Rosengren (Boston).
Η επιτροπή απαρτίζεται από τα επτά μέλη του Συμβουλίου Διοικητών του Συστήματος της Federal Reserve - επικεφαλής του οποίου είναι η Janet Yellen - τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τραπέζης της Νέας Υόρκης και - ετησίως εκ περιτροπής - τεσσάρων εκ των υπολοίπων 11 διοικητών των περιφερειακών ομοσπονδιακών τραπεζών των ΗΠΑ.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Fed, μεταξύ άλλων ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ συνεχίζει να βρίσκεται κάτω από τον μακροπρόθεσμο στόχο 2% (σταθερότητας τιμών) που υπηρετεί η κεντρική τράπεζα του δολαρίου ΗΠΑ, «εν μέρει αντικατοπτρίζοντας προηγούμενες πτώσεις στις τιμές της ενέργειας και στις τιμές των μη ενεργειακών εισαγωγών».
Σε χαμηλό επίπεδο φέρονται να διαμορφώνονται και οι πληθωριστικές προσδοκίες (ανάκτησης των μισθολογικών απωλειών λόγω πληθωρισμού).
Η Fed προβλέπει, ότι βραχυπρόθεσμα ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε χαμηλό επίπεδο, όμως μεσοπρόθεσμα θα ανέλθει περί το 2%, ενώ η οικονομία των ΗΠΑ θα αναπτυχθεί με ήπιο ρυθμό και η απασχόληση θα βελτιωθεί λίγο ακόμα.
Η απόφαση της Fed ήταν ευρέως αναμενόμενη και προεξοφλημένη τόσο από τη Wall Street, όσο και από άλλες αμερικανικές και διεθνείς αγορές.
Οι βασικοί δείκτες τιμών των μετοχών του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης κατέγραψαν ήπια βελτίωση μετά την ανακοίνωση της Federal Reserve για τη διατήρηση των επιτοκίων της σε αμετάβλητο επίπεδο για μια ακόμα φορά μετά από συνεδρίαση της επιτροπής FOMC.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης