Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Την έξοδο από το ταμπλό εξετάζουν οι μέτοχοι της Kleemann – Η μεταφορά μετοχών σε εταιρεία του εξωτερικού

Την έξοδο από το ταμπλό εξετάζουν οι μέτοχοι της Kleemann – Η μεταφορά μετοχών σε εταιρεία του εξωτερικού
Θα πρέπει να αλλάξει ο νόμος περί δημοσίων προτάσεων και οι αρμόδιες αρχές να εξετάσουν τι δεν κάνουν καλά και καλές εταιρείες θέλουν να φύγουν από το ΧΑ
Σε μια κίνηση που πέρασε σχεδόν απαρατήρητη προχώρησαν πρόσφατα οι μέτοχοι της Kleemann Hellas.
Σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε χθες, Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου, οι μέτοχοι της Kleemann μεταβίβασαν τις μετοχές τους στην εταιρεία MCA Orbital Global Holdings LTD και όπως αναφέρουν οι μέτοχοι στις 19 Σεπτεμβρίου συμφώνησαν προφορικά μεταξύ τους να συντονιστούν με σκοπό την απόκτηση του ελέγχου της εταιρείας.
Η εταιρεία κατέχει πλέον το 67,22% του συνόλου των μετοχών της Kleemann.
Είχε προηγηθεί ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία οι βασικοί μέτοχοι είχαν μεταφέρει τις μετοχές τους στις ατομικές τους μερίδες από την κοινή επενδυτική μερίδα.
Τι σημαίνει όμως αυτό που αναφέρουν στην τελευταία ανακοίνωση όπου οι βασικοί μέτοχοι σημειώνουν «με σκοπό την απόκτηση του ελέγχου της εταιρείας»;
Η εταιρεία και πριν τις μεταβολές από τη «διάλυση» της κοινής επενδυτικής μερίδας ελεγχόταν από την οικογένεια Κουκούντζου τόσο μετοχικά όσο και διοικητικά.
Ο Νικόλαος Κουκούντζος του Κωνσταντίνου είναι πρόεδρος, ο Μενέλαος Κουκούντζος αντιπρόεδρος, ο Κωνσταντίνος Κουκούντζος διευθύνων σύμβουλος και ο Νικόλαος Κουκούντζος του Νικολάου αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος.
Πριν λάβουν χώρα οι αλλαγές στις μερίδες και η μεταφορά των μετοχών η μετοχική σύνθεση είχε ως εξής: Κουκούντζος Κ.Νικόλαος 17,28%, Κουκούντζος Μενέλαος 16,82%, Κουκούντζος Ν.Νικόλαος 11,51%, Κουκούντζος Κωνσταντίνος 12,4% και Κουκούντζου Αικατερίνη 10,1%, ήτοι συνολικά το 68%.
Επομένως ο «έλεγχος της εταιρείας» θα πρέπει να μεταφραστεί σε δημόσια πρόταση με σκοπό την έξοδο της εταιρείας από το ταμπλό του ΧΑ;
Η διαδικασία θυμίζει την δημόσια πρόταση της Inform Lycos όπου οι βασικοί μέτοχοι είχαν μεταφέρει τις μετοχές τους σε εταιρεία του εξωτερικού και στη συνέχεια προχώρησαν σε δημόσια πρόταση.
Μάλιστα και τα ποσοστά συμμετοχής είναι παρόμοια, αλλά σημειώνεται πως η Λύκος διαπραγματεύεται ακόμα στο ΧΑ καθώς δεν συγκεντρώθηκε το απαραίτητο ποσοστό.
Τι σημαίνει όμως να φύγει από το ταμπλό η Kleemann;
Σημαίνει πως άλλη μία φθηνή εταιρεία με αξιόλογη διοίκηση με εξαιρετικά δείγματα γραφής θα επιλέξει το δρόμο της φθηνής εξαγοράς.
Η εταιρεία αποτιμάται στο ταμπλό στα 36 εκατ. ευρώ και με βάση τα αποτελέσματα τριμήνου η καθαρή θέση ήταν στα 88,6 εκατ. ευρώ, επομένως διαπραγματεύεται με εξαιρετικά χαμηλό P/BV.
Οι συνολικές υποχρεώσεις ανέρχονταν στα 51,7 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τραπεζικές ήταν μόλις τα 20 εκατ. ευρώ και η εταιρεία διέθετε ταμειακά διαθέσιμα 20 εκατ. ευρώ, επομένως ο καθαρός δανεισμός ήταν μηδενικός.
Το σύνολο του ενεργητικού ανερχόταν στα 140 εκατ. ευρώ, υπήρχαν αποθέματα 29 εκατ. ευρώ και απαιτήσεις 28,6 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι οι συνολικές υποχρεώσεις είναι εξαιρετικά χαμηλές σε σύγκριση είτε τα ίδια κεφάλαια είτε με όσα μπορεί να εισπράξει μελλοντικά.
Επιπλέον το 2015 είχε καθαρά κέρδη 2 εκατ. ευρώ από 3,5 εκατ. ευρώ το 2014 που σημαίνει ότι η μετοχή δεν διαπραγματεύεται ακριβά στο ΧΑ με δεδομένη την τρέχουσα οικονομική συγκυρία.
Οι πωλήσεις είχαν ανέλθει στα 107 εκατ. ευρώ επομένως διαπραγματεύεται κάτω από τις μισές πωλήσεις.
Αν γίνει δημόσια πρόταση στα τρέχοντα επίπεδα τιμών θα σημαίνει ότι άλλη μία εξαιρετική εταιρεία θα φύγει από το ταμπλό και το ΧΑ θα γίνει φτωχότερο, αλλά και πως οι μέτοχοι μειοψηφίας θα χάσουν πολλά.
Πρέπει να σημειωθεί πως στις γενικές συνελεύσεις τα ποσοστά που συγκεντρώνονται ξεπερνούν το 75%, αλλά δεν θα είναι εύκολο να συγκεντρωθεί άνω του 90%.
Όμως αν αυτό γίνει θα πρέπει για μία ακόμη φορά να πιεστεί η πολιτεία να αλλάξει τον απαράδεκτο νόμο περί δημοσίων προτάσεων και οι αρμόδιες αρχές να σκεφτούν τι δεν κάνουν καλά και φεύγουν ή θέλουν να φύγουν στολίδια της κεφαλαιαγοράς

Γιώργος Κατικάς
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης