Διεθνή

MarketWatch: Η Federal Reserve χάνει την αξιοπιστία της, προειδοποιούν αναλυτές

MarketWatch: Η Federal Reserve χάνει την αξιοπιστία της, προειδοποιούν αναλυτές
«Όσοι ξεχνάτε εύκολα, παρακαλώ προσπαθήστε να έχετε στο νου σας ότι η Fed εκτροχιάζεται εύκολα»
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve - Fed) χάνει την αξιοπιστία της, προειδοποιούν αναλυτές, όπως μεταδίδει το αμερικανικό δίκτυο MarketWatch.
Για δεύτερη φορά μέσα στο έτος, αξιωματούχοι της Federal Reserve σήμαναν με δηλώσεις τους πως η αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου πλησιάζει, ωστόσο, όταν έφτασε η ώρα, τελικά δείλιασαν και δεν έλαβαν τη μεγάλη απόφαση, φέρνοντας την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ εξαιρετικά κοντά στο να χάσει πλήρως την αξιοπιστία της στις αγορές.
«Πεπερασμένος είναι αριθμός των φορών που μπορείς να προετοιμάσεις το έδαφος για μια απόφαση και τελικά να μην τη λάβεις, αν θέλεις να διατηρήσεις την αξιοπιστία στου», είπε ο Richard Moody, επικεφαλής οικονομολόγος της εταιρείας Regions Financial.
«Αν δε βρίσκεται σε αυτό το σημείο [να έχει χάσει την αξιοπιστία της, η Fed βρίσκεται σίγουρα εξαιρετικά κοντά», προσέθεσε ο ίδιος.
Υπενθυμίζεται πως η Fed διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκιά της κατά τη χθεσινή (21/9) συνεδρίαση, ωστόσο η πρόεδρος Janet Yellen υποστήριξε πως μια αύξηση των επιτοκίων είναι ενδεδειγμένη εντός του έτους, εκτός αν υπάρξουν νέοι σημαντικοί κίνδυνοι για την οικονομία.
Αν και πολλοί αναλυτές εκτιμούν πως η δήλωση της Yellen στρώνει το έδαφος για αύξηση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο, οι αμφιβολίες παραμένουν.
Άλλωστε, τα πρακτικά της συνεδρίασης του Απριλίου έδειχναν αύξηση των επιτοκίων τον Ιούνιο, κάτι που τελικά δεν πραγματοποιήθηκε, μετά τα αδύναμα στοιχεία για την απασχόληση τον Μάιο.
Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Moody, «δε μπορούμε παρά να σκεφτούμε ότι το παράθυρο των τριών μηνών έως τον Δεκέμβριο αφήνει τρεις μήνες μέσα στους οποίους κάτι μπορεί να πάει στραβά και να καθυστερήσει και πάλι την αύξηση των επιτοκίων.
Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs συμφωνούν πως η αύξηση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο δεν έχει «κλειδώσει».
«Όπως έδειξε η απόφαση της Τετάρτης, όταν η Fed βρίσκεται αντιμέτωπη με συγκρουόμενα σήματα, η νομισματική επιτροπή (FOMC) επικεντρώνεται στη διαχείριση κινδύνου και δεν προχωρά σε αποφάσεις», ανέφερε ο Zach Pandl, επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs.
Από την πλευρά του, ο Tom Porcelli, επικεφαλής οικονομολόγος της RBC Capital Markets, σημείωσε πως για να υπάρξει αύξηση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο, η Fed θα πρέπει να είναι σε θέση να πει, όπως συνέβη την Τετάρτη, ότι η αγορά εργασίας συνεχίζει να ενισχύεται και πως η κατανάλωση αυξάνεται σταθερά.
«Εφόσον υπάρχουν αυτοί οι δυο παράγοντες, τότε θεωρητικά θα υπάρξει αύξηση, εκτός και αν υπάρξει κάτι έκτακτο που θα “πετάξει” τη Fed εκτός πορείας», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας με νόημα: «Όσοι ξεχνάτε εύκολα, παρακαλώ προσπαθήστε να έχετε στο νου σας ότι η Fed εκτροχιάζεται εύκολα».

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης