Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας στη WSJ: Οι Ευρωπαίοι να τηρήσουν τις δεσμεύσεις για προσφυγικό και χρέος - «Κλειδί» το QE για τις επενδύσεις

Τσίπρας στη WSJ: Οι Ευρωπαίοι να τηρήσουν τις δεσμεύσεις για προσφυγικό και χρέος - «Κλειδί» το QE για τις επενδύσεις
Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τους ευρωπαίους εταίρους να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και να βοηθήσουν την Αθήνα να διαχειριστεί την μεταναστευτική κρίση, παρά το πολιτικό κόστος
Να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους και να βοηθήσουν την Ελλάδα να διαχειριστεί την μεταναστευτική κρίση και την οικονομική κρίση, καλεί την Ευρώπη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο κ. Τσίπρας κάλεσε τους ευρωπαίους εταίρους να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και να βοηθήσουν την Αθήνα να διαχειριστεί την μεταναστευτική κρίση, παρά το πολιτικό κόστος.
Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, η Γερμανία είναι ο πιο σημαντικός σύμμαχος για την διαχείριση των ροών από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική προς στην Ευρώπη, παρά το γεγονός ότι ο Α. Τσίπρας και η καγκελάριος Merkel διαφωνούν για το πρόγραμμα διάσωσης της ελληνικής οικονομίας, όπως σχολιάζει η WSJ.
Άλλωστε η καγκελάριος Merkel έχει υποστεί πλήγμα στη δημοτικότητά της, λόγω των χειρισμών της στο προσφυγικό.
«Η Angela Merkel πληρώνει το κόστος της γενναίας της απόφασης που πήρε το περασμένο έτος. Αλλά πήρε της απόφαση της ως Ευρωπαία ηγέτης.
Σε αντίθετη περίπτωση, η Ευρώπη θα ήταν διχασμένη», υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Όσον αφορά τις προσφυγικές ροές, ο Αλέξης Τσίπρας παραδέχεται ότι «μέχρι στιγμής, ο ρυθμός των επιστροφών ήταν μικρότερος από το ρυθμό των ροών».
«Πρέπει να εφαρμόσουμε τη συμφωνία στο πλαίσιο της διεθνούς νομοθεσίας.
Πρέπει να εξετάσουμε μία προς μία, ad hoc, κάθε αίτηση ασύλου», υπογραμμίζει.





Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τις άλλες χώρες της Ε.Ε. να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους και να επιταχύνουν τη διαδικασία μετεγκατάστασης των προσφύγων από την Ελλάδα.
Επίσης κάλεσε τις κυβερνήσεις να μην υιοθετούν ξενοφοβική και ακραία ατζέντα, παρά την άνοδο της δημοφιλίας των ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη.
«Εάν υποκύψουμε στις πιέσεις της ακροδεξιάς και του λαϊκισμού, θα τα χάσουμε όλα», προειδοποίησε ο πρωθυπουργός.

Η ελάφρυνση του χρέους και η συμμετοχή στο QE

Ερωτώμενος για το θέμα του χρέους και για το γεγονός ότι η ηγεσία του Βερολίνου έχει το βλέμμα της στραμμένο στις εκλογές του 2017, τόνισε ότι «αυτό δεν είναι δίκαιο, κάθε χώρα της ΕΕ έχει εκλογές».
«Σέβομαι τα εσωτερικά προβλήματα της Γερμανίας και είμαι πολύ ανήσυχος για αυτά, αλλά δεν νομίζω ότι είναι ένα ισχυρό επιχείρημα», υπογράμμισε ο Α. Τσίπρας.
Όσον αφορά τη στάση του ΔΝΤ, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «μετά από επτά χρόνια, για πρώτη φορά το δίλημμα δεν είναι στο δικό μας γήπεδο.
Το δίλημμα είναι για τη Γερμανία και για άλλες χώρες που θέλουν το ΔΝΤ σε κάθε περίπτωση στο πρόγραμμα Πρέπει να αποφασίσουν: Είτε θα έχουν το ΔΝΤ στο “πλοίο” και θα καθορίσουν συγκεκριμένα μέτρα, ή θα πρέπει να ζήσουν με την ιδέα ότι το ΔΝΤ δεν θα είναι επάνω στο “πλοίο” και θα πρέπει να εξηγήσουν στους πολίτες τους, πώς θα συνεχίσουν χωρίς αυτό ».
Για τη δεύτερη αξιολόγηση ο Α. Τσίπρας εκτίμησε ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου και στη συνέχεια η Ελλάδα θα ενταχθεί στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ (QE).
Στη συνέχεια τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα πρέπει να καθοριστούν έως το τέλος του 2016.
«Η συμμετοχή στο QE θα είναι το κλειδί για την προσέλκυση επενδυτών», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
«Όλοι θα καταλάβουν ότι “Grexit» έχει περάσει, ότι η κρίση έχει τελειώσει».

Για τη διαπραγμάτευση του 2015

Όσον αφορά τη δραματική διαπραγμάτευση του Ιουλίου 2015, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η υπογραφή της συμφωνίας αποτέλεσε ένα δύσκολο δίλημμα για τον ίδιο.
Ωστόσο η διαδικασία αποτέλεσε ένα πολύτιμο μάθημα για την Ελλάδα αλλά και για τη διεθνή κοινότητα.
«Προσπαθήσαμε να κερδίσουμε κάτι που ήταν αδύνατο για τους εταίρους μας να προσφέρουν.
Όχι επειδή τα αιτήματα μας και τα επιχειρήματά μας δεν ήταν δίκαια – ήταν πολύ δίκαια - αλλά επειδή οι συσχετισμοί εξουσίας ήταν αρνητικοί για εμάς».
Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι ο αγώνας αυτός ήταν χρήσιμος επειδή άλλαξε τον τρόπο που άλλες χώρες βλέπουν τους Έλληνες.
Πριν από εκείνη τη μάχη, η αίσθηση που υπήρχε για τον ελληνικό λαό ήταν πως «οι τεμπέληδες αυτοί, θα πρέπει να πληρώσουν, θα πρέπει να μάθουν να ζουν σύμφωνα με τα στάνταρ τους.
Τώρα η αίσθηση είναι ότι οι Έλληνες έχουν υποφέρει πολύ, έχουν κάνει πολλά», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης