Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μικρότερη ανάπτυξη προβλέπει το 2016 και το 2017 η Ιταλία - Αύξηση πρωτογενούς ελλείμματος

Μικρότερη ανάπτυξη προβλέπει το 2016 και το 2017 η Ιταλία - Αύξηση πρωτογενούς ελλείμματος
Το πρωτογενές έλλειμμα της Ιταλίας είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την ευρωζώνη, καθώς η χώρα διαθέτει το δεύτερο μεγαλύτερο δείκτη χρέους ως προς ΑΕΠ στην ευρωζώνη (132%, μετά της Ελλάδος)
Η ιταλική κυβέρνηση ετοιμάζεται να μειώσει τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη στην οικονομία της χώρας τόσο για το 2016, όσο και για το 2017, παρουσιάζοντας έναν προϋπολογισμό για το ερχόμενο έτος που θα αυξάνει το πρωτογενές έλλειμμα της Ιταλίας.
Αυτό αναφέρει σε ρεπορτάζ του το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016, σύμφωνα με το οποίο η ιταλική κυβέρνηση προετοιμάζει τις βασικές παραδοχές και εκτιμήσεις του προϋπολογισμού της για το 2017, τον οποίο θα παρουσιάσει τον ερχόμενο μήνα.
Από τις μέχρι στιγμής διαρροές για τις προετοιμασίες, ο προσανατολισμός της ιταλικής κυβέρνησης φαίνεται πως θα τη φέρει για μια ακόμα φορά σε σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που πιέζει διαρκώς την Ιταλία να μην χαλαρώσει τις προσπάθειές της για την επίτευξη των διμερώς συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Matteo Renzi, αντιμετωπίζει μια εξαιρετικά δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση, με την ανάπτυξη στη χώρα του να μηδενίζεται στο δεύτερο τρίμηνο του 2016, διαταράσσοντας την εκτέλεση του προϋπολογισμού.
Για το 2016, πλέον η ιταλική κυβέρνηση εκτιμά ότι η ανάπτυξη στη χώρα θα διαμορφωθεί σε 0,9% - από πρόβλεψη 1,2% τον Απρίλιο του 2016 - ενώ για το 2017 οι εκτιμήσεις της κάνουν λόγο για ανάπτυξη μόλις 1,0% έως 1,1%, από 1,4% που προέβλεπε μέχρι πρόσφατα.
Στο τρέχον έτος, το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ιταλίας αναμένεται να διαμορφωθεί σε 2,4% (από 2,3%), ενώ προβλέπεται ότι θα ανέλθει σε 2,4% και για το 2017, έναντι πρόβλεψης 1,8% μέχρι πρόσφατα.
Το πρωτογενές έλλειμμα της Ιταλίας είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την ευρωζώνη, καθώς η χώρα διαθέτει το δεύτερο μεγαλύτερο δείκτη χρέους ως προς ΑΕΠ στην ευρωζώνη (132%, μετά της Ελλάδος).
Ο Renzi έχει δηλώσει δημοσίως, ότι δεν πρόκειται να περιλάβει στα όρια του Συμφώνου Σταθερότητος δαπάνες για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, την ανοικοδόμηση περιοχών που καταστράφηκαν από τον πρόσφατο ισχυρό σεισμό στην κεντρική Ιταλία και την αντισεισμική θωράκιση των σχολείων.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντιτείνει, ότι έχει προσφέρει «άνευ προηγουμένου» δημοσιονομική ευελιξία 19 δισ. ευρώ στην Ιταλία για τον προϋπολογισμό του 2016.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης