Τελευταία Νέα
Διεθνή

WSJ: Έναν ανέλπιστο σωτήρα στο πρόσωπο του Dimon (JP Morgan) βλέπουν οι ιταλικές τράπεζες

WSJ: Έναν ανέλπιστο σωτήρα στο πρόσωπο του Dimon (JP Morgan) βλέπουν οι ιταλικές τράπεζες
Ο ίδιος ο Dimon - του οποίου ένας προ-προπάππους ήταν Ιταλός - δεν κρύβει την αγάπη του για την Ιταλία, σχολιάζοντας πρόσφατα σε μια τοπική ιταλική εφημερίδα: «Λατρεύω την Ιταλία... Εύχομαι να μπορούσα να περνώ περισσότερο χρόνο εδώ»
Έναν ανέλπιστο ενδεχόμενο σωτήρα στα κολοσσιαία προβλήματα που αντιμετωπίζουν, βλέπουν οι μεγάλες ιταλικές τράπεζες στο πρόσωπο του James Dimon, προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της επενδυτικής τραπέζης JPMorgan Chase.
Αυτό εκτιμά σε άρθρο της η έγκυρη αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal (WSJ) - που χαρακτηρίζει «Ιταλόφιλο» τον Dimon - σύμφωνα με την οποία η τράπεζα διατηρεί έναν αιώνα παρουσίας στην Ιταλία και έχει δομήσει μια άριστη δικτύωση με την ιταλική κυβέρνηση.
Επιπλέον, φέρεται να διαθέτει αυτό που ελάχιστες τράπεζες μπορούν να προσφέρουν: έναν τεράστιο ισολογισμό που μπορεί να στηρίξει την εξυγίανση των ιταλικών τραπεζών.
Όπως γράφει η WSJ, η «ανάσταση» των ιταλικών τραπεζών αποτελεί μια τεράστια πρόκληση που βρίθει κινδύνων, συνιστώντας παράλληλα μια από τις κεντρικές προκλήσεις του ευρωπαϊκού χρηματο-οικονομικού συστήματος.
Η ιταλική κυβέρνηση στέκεται ανήμπορη να συνδράμει οικονομικά τις τράπεζες της χώρας - που μαστίζονται από μη εξυπηρετούμενα δάνεια αξίας εκατοντάδων δισ. ευρώ - καθώς κάτι τέτοιο απαγορεύεται από τους ευρωπαϊκούς τραπεζικούς κανόνες.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, η JP Morgan τον Ιούλιο του 2016 προσπάθησε και τελικά κατάφερε να αναδειχθεί επικεφαλής («παγκόσμιος ανάδοχος») της εφαρμογής του σχεδίου διάσωσης της Monte dei Paschi, ενώ εισφέρει κεφάλαια και υπέρ της συγκέντρωσης τουλάχιστον 8 δισ. ευρώ μετοχικού κεφαλαίου που χρειάζεται η μεγαλύτερη ιταλική τράπεζα, UniCredit.
Πρόσφατα, η JP Morgan βοήθησε μεταξύ άλλων τη μικρότερη τράπεζα Banca Popolare di Bari SCpA να απαλλάξει τον ισολογισμό της από μη εξυπηρετούμενα δάνεια αξίας 500 εκατ. ευρώ.
Όμως, η μεγαλύτερη πρόκληση της JP Morgan παραμένει η διάσωση της Monte dei Paschi, στην οποία προγραμματίζεται αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 5 δισ. ευρώ και πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων συνολικής αξίας 28 δισ. ευρώ, με την JP Morgan να ηγείται της αποτίμησης και της πώλησης των προβληματικών δανείων σε ξεχωριστό εταιρικό όχημα, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από δάνεια της αμερικανικής τράπεζας και άλλων τραπεζών.
Σε εξέλιξη βρίσκονται διαπραγματεύσεις με κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών από το Κατάρ για την επένδυση 1 δισ. ευρώ στην Monte dei Paschi,
Ο ίδιος ο Dimon - του οποίου ένας προ-προπάππους ήταν Ιταλός - δεν κρύβει την αγάπη του για την Ιταλία, σχολιάζοντας πρόσφατα σε μια τοπική ιταλική εφημερίδα μετά από γεύμα του με τον Ιταλό πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών: «Λατρεύω την Ιταλία... Εύχομαι να μπορούσα να περνώ περισσότερο χρόνο εδώ».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης