Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τα ΕΛΤΑ θα πωλούν ρεύμα στους καταναλωτές από τον Νοέμβριο του 2016 - Διεκδικούν 1 εκατ. πελάτες

Τα ΕΛΤΑ θα πωλούν ρεύμα στους καταναλωτές από τον Νοέμβριο του 2016 - Διεκδικούν 1 εκατ. πελάτες
Η ΔΕΗ θα χάσει έσοδα 3 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2020
Ρόλο ηγέτη (leader) στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας διεκδικούν τα ΕΛΤΑ, έχοντας εξασφαλίσει από τη ΡΑΕ άδεια προμηθευτή συνολικής δυναμικότητας 350 MW.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα μέσα Οκτωβρίου ή το αργότερο από τις αρχές Νοεμβρίου, θα ξεκινήσει επιθετική πολιτική προσέλκυσης πελατών από τη ΔΕΗ, καθώς θα είναι σε θέση να τιμολογεί πολύ χαμηλότερα από τη ΔΕΗ, αλλά και από τους ιδιώτες προμηθευτές που εμφανίζουν τιμολόγια από 15% έως 20%, σε σύγκριση με τα τιμολόγια της ΔΕΗ.
Τα ΕΛΤΑ διεκδικούν άμεσα 1 εκατομμύριο πελάτες από το νέο έτος, δημιουργώντας συνθήκες έντονου ανταγωνισμού μεταξύ των ιδιωτών προμηθευτών.
Τα ΕΛΤΑ διαθέτουν δίκτυο πώλησης 650 καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα και έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού.
Να σημειωθεί, επίσης, ότι τα καταστήματα ηλεκτροδοτούνται από τα ΕΛΤΑ με αποτέλεσμα να εξοικονομείται το ποσό των 350.000 ευρώ το χρόνο.
Πολύ εύκολα η νέα διοίκηση των ΕΛΤΑ μπορεί να διαμορφώσει ελκυστικά οικιακά τιμολόγια τα οποία μπορούν να τα καταστήσουν τη δεύτερη δύναμη στην πώληση ρεύματος μετά τη ΔΕΗ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόστος προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος στην αγορά της χονδρικής ( οριακή τιμή του συστήματος) διαμορφώνεται στα 53 ευρώ η Μεγαβατώρα και στη λιανική φθάνει στα περίπου στα 90 ευρώ ανά Μεγαβατωρα.
Το κόστος αγοράς αφορά και την ίδια τη ΔΕΗ η οποία έχει τη δυνατότητα να εξισορροπήσει τα κόστη της αφού είναι η μεγαλύτερη παραγωγική δύναμη ηλεκτρικής ενέργειας στην εγχώρια αγορά.
Να σημειωθεί ότι το 70% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας παράγεται από τη ΔΕΗ η οποία πληρώνεται για την υπηρεσία της.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα ΕΛΤΑ είναι εφικτό να διαμορφώσουν τιμολόγια ακόμη και κάτω από την περιοχ ήτων 0,080 ευρώ την κιλοβατώρα όταν σήμερα η μέση τιμή διαμορφώνεται στα 0,090 ευρώ.
Στα μέσα Οκτωβρίου θα γίνει διαγωνισμός πώλησης ρεύματος 200 Μεγαβατώρων και στα τέλη Δεκεμβρίου θα βγουν προς πώληση επιπλέον 150.
Το προσφερόμενο τίμημα από τους ενδιαφερόμενους προμηθευτές πώλησης ηλεκτρικού ρεύματος θα καθορίσει τις εξελίξεις στην εγχώρια αγορά ρεύματος το 2017.
Πάντως η ΔΕΗ θα είναι ο μεγάλος«χαμένος» από τις εξελίξεις καθώς θα πρέπει να απολέσει περισσότερους από 2,5 εκατομμύρια καταναλωτές μέχρι τα τέλη του 2020 με βάση το πλαίσιο απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας.
Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς η ΔΕΗ θα χάσει περισσότερα από 3 δις ευρώ ως έσοδα από τα τιμολόγια ρεύματος μέχρι το 2020.
Τέλος να σημειωθεί με απόφαση του υπουργού Πάνου Σκουρλέτη ένας καταναλωτής και πελάτης της ΔΕΗ που έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα αποπληρωμής οφειλών μπορεί να αλλάξει πάροχο αλλά η ΔΕΗ διατηρεί το δικαίωμα της διακοπής ρεύματος σε περίπτωση που δεν αποπληρώσει το χρέος του προς την εταιρεία.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης