Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

UBS για το ιταλικό δημοψήφισμα: Το πολιτικό μέλλον του Renzi - Οι συνέπειες του «όχι»

UBS για το ιταλικό δημοψήφισμα: Το πολιτικό μέλλον του Renzi - Οι συνέπειες του «όχι»
Το «όχι» απειλεί τα spreads των ιταλικών ομολόγων
Στις 4 Δεκεμβρίου του 2016 αναμένεται να διεξαχθεί το ιταλικό δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση.
Μάλιστα, δεδομένων των πολιτικών και κατά συνέπεια οικονομικών συνεπειών που μπορεί να έχει, πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι το χαρακτηρίζουν ως τοn σημαντικότερο κίνδυνο για τους μήνες έως το τέλος του 2016.
Σε note της UBS για το ιταλικό δημοψήφισμα γίνεται λόγος για την πολιτική αβεβαιότητα ανάλογα από την έκβαση του δημοψηφίσματος.
Όπως αναφέρεται όταν ανακοινώθηκε το δημοψήφισμα, ο Ιταλός πρωθυπουργός Matteo Renzi δήλωσε ρητά ότι, σε περίπτωση ήττας, ο ίδιος θα παραιτηθεί, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο διεξαγωγής εκλογών.
Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, επικρατεί η αντίληψη ότι κάτι τέτοιο δεν είναι πολύ πιθανό, καθώς ο Renzi έχει αναδιπλωθεί δηλώνοντας ότι οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν την άνοιξη του 2018 (όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί).
Έτσι, ένα άλλο σενάριο θα μπορούσε να είναι ότι ο Renzi θα παραμείνει πρωθυπουργός ακόμα και σε περίπτωση ήττας.
Ακόμα ένα εναλλακτικό σενάριο είναι ότι ο Renzi θα παραιτηθεί και θα οριστεί νέος πρωθυπουργός χωρίς να έχουν προηγηθεί εκλογές.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, μια ήττα στο δημοψήφισμα είναι πιθανόν να αυξήσει την πολιτική αβεβαιότητα, αν μη τι άλλο επειδή το Κίνημα των Πέντε Αστέρων δείχνει να απειλεί -δημοσκοπικά τουλάχιστον- τον Renzi, κυρίως μετά το δημοψήφισμα του Ηνωμένου Βασιλείου.





Σε κίνδυνο τα spreads των ιταλικών ομολόγων

Σε περίπτωση που το «όχι» υπερισχύσει αναμένεται να κινδυνεύσουν τα spreads των ιταλικών ομολόγων.
Σύμφωνα με την UBS, η εκτίμηση για σταδιακή αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων στον πυρήνα του ευρώ κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα spreads για τα ιταλικά και γερμανικά 10ετή ομόλογα είναι κοντά στον στόχο των 125 μονάδων βάσης για το τέλος του έτους, συνεπάγεται μια σταδιακή αύξηση των αποδόσεων στα 10ετή ιταλικά ομόλογα στο 1,45% μέχρι το τέλος του 2016.
Αν το «ναι» υπερισχύσει το spread των 10ετών ιταλικών ομολόγων να μειωθεί κατά 5-10 μονάδες βάσης.
Ωστόσο, ένα «όχι» στο επικείμενο δημοψήφισμα είναι πιθανό να οδηγήσει σε αύξηση του spread των ιταλικών ομολόγων σε επίπεδα άνω των 155 μονάδων βάσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης