Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Κραυγή αγωνίας από τους επιχειρηματίες για την οικονομική κατάσταση της χώρας

Κραυγή αγωνίας από τους επιχειρηματίες για την οικονομική κατάσταση της χώρας
Η καθυστέρηση επανόδου της χώρας σε τροχιά ανάπτυξης ενδέχεται να επηρεάσει τις δραστηριότητες των εταιρειών
Τους κινδύνους από την οικονομική κατάσταση της χώρας και τη μακρά περίοδο ύφεσης, τονίζουν στο σύνολό τους οι διοικήσεις των εισηγμένων εταιρειών που δημοσίευσαν αποτελέσματα.
Ιδιαίτερα καυστικοί είναι οι επιχειρηματίες που βλέπουν ότι παρά τις επενδύσεις που κάνουν τα αποτελέσματα δεν βελτιώνονται εξαιτίας παραλήψεων, καθυστερήσεων και αποφάσεων της κυβέρνησης αναφορικά με τη φορολογία.
Πρόσφατα η Eurobank Equities σε ανάλυσή της για την αγορά σημείωνε «πως δυστυχώς είμαστε εκεί που ήμασταν ένα χρόνο πριν με την πρώτη αξιολόγηση και αυτή η αβεβαιότητα δεν μπορεί να φέρει επενδυτές».
Αρκετά καυστικός ήταν ο αντιπρόεδρος της Aegean, όπου σημειώνεται πως η εταιρεία δημοσίευσε άσχημα αποτελέσματα.
Ο Ευτύχιος Βασιλάκης ζήτησε να αντιστραφούν τα λάθη που μειώνουν την ανταγωνιστικότητας στις ελληνικές αερομεταφορές, σημειώνοντας πως η δική τους διάθεση είναι πάντα στην εξέλιξη και στην ανάπτυξη αλλά δεν αρκεί.
Όπως τόνισε ο ΦΠΑ σε ένα χρόνο πέταξε από το 13% στο 24% φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο στην Ευρώπη, στην χώρα που τον χρειάζεται περισσότερο από κάθε άλλη χαμηλά, λόγω των νησιών.
Επίσης οι χρεώσεις στο αεροδρόμιο της Αθήνας είναι σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από άλλα αεροδρόμια της Ευρώπης λόγω της μικρής διάρκειας της σύμβασης.
Για να συνεχιστεί η ανάπτυξη της εταιρείας πρέπει να αντιστραφούν τα λάθη που μειώνουν την ανταγωνιστικότητα είτε είναι παλιά (σύμβαση Ελ. Βενιζέλος) είτε πρόσφατα (ΦΠΑ).
Αρκετά καυστική και η διοίκηση της ΓΕΚΤΕΡΝΑ η οποία σημείωσε:
Στο α’ εξάμηνο του 2016 η καθυστέρηση στην εκπλήρωση των πάσης φύσεως υποχρεώσεων του ελληνικού Δημοσίου προς τον Ιδιωτικό Τομέα (επιστροφή Φ.Π.Α. μη
πληρωμή τόκων καθυστέρησης επιστροφής Φ.Π.Α., πληρωμή επιχορηγήσεων, κ.λπ.), οι συνεχείς αλλαγές των φορολογικών και ασφαλιστικών νόμων και οι περιορισμοί στην κίνηση των κεφαλαίων, επηρεάζουν αρνητικά την οικονομική δραστηριότητα,
απομακρύνοντας την προσπάθεια για την αύξηση των επενδύσεων. Επιπλέον οι Τράπεζες, κυρίως λόγω της αβεβαιότητας ως προς την λύση του προβλήματος
των μη εξυπηρετούμενων δανείων, δεν είναι σε θέση να χρηματοδοτήσουν την αγορά, ενώ παράλληλα προσφέρουν υψηλά επιτόκια χορηγήσεων και περίπου μηδενικά καταθέσεων,επιφέροντας σημαντική χρηματοοικονομική επιβάρυνση η οποία δεν
συμβάλει στην επανεκκίνηση της Ελληνικής Οικονομίας.
Επίσης, η κατασκευή των μεγάλων οδικών έργων, στα οποία συμμετέχει συνέδραμε άμεσα στην οικονομία λόγω
της τεράστιας εγχώριας προστιθέμενης αξίας, την αύξηση της απασχόλησης
με χιλιάδες θέσεις εργασίας (μισθοί – ασφαλιστικές εισφορές).
Η διοίκηση της ΜΕΤΚΑ αναφέρει πως κρίσιμο ζητούμενο εξακολουθεί να αποτελεί η ανάκτηση θετικού ρυθμού μεταβολής του Α.Ε.Π., η οποία ωστόσο δεν αναμένεται πριν το τέλος του έτους, καθώς σύμφωνα με επικαιροποιημένες εκτιμήσεις η ύφεση θα κυμανθεί στα επίπεδα του 1%.
«Η προσπάθεια επιστροφής της οικονομίας σε θετικό έδαφος δυσχεραίνεται από μια σειρά εσωτερικών και εξωτερικών παραγόντων.
Τα νέα δημοσιονομικά μέτρα αναμένεται να προκαλέσουν εξασθένιση της εγχώριας καταναλωτικής ζήτησης, ενώ η αύξηση φόρων και εισφορών – που κατατάσσει την Ελλάδα στην κορυφή των κατατάξεων Ε.Ε. και ΟΟΣΑ ως προς τις μισθολογικές κρατήσεις – θα επηρεάσουν αρνητικά την επιχειρηματική δραστηριότητα.
Σημαντική επίδραση στη διαμόρφωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος θα έχουν και οι αποφάσεις που αναμένεται να ληφθούν σχετικά με τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, ενόψει της επόμενης αξιολόγησης του προγράμματος», καταλήγει η εταιρεία.
Σύμφωνα με την Ιντρακόμ το χρηματοπιστωτικό και μακροοικονομικό περιβάλλον στη χώρα μας δοκιμάζεται για μια ακόμα χρονιά, η πρώτη αξιολόγηση δίνει τη σκυτάλη στη δεύτερη. Ο στόχος ολοκλήρωσης της οποίας είναι εντός του 2016.
Το γεγονός αυτό προκαλεί περισσότερη αβεβαιότητα για την πορεία της οικονομίας εφόσον άμεσα ή έμμεσα επηρεάζονται οι αποφάσεις για τον έλεγχο των κεφαλαίων, για την ενίσχυση της ρευστότητας, για την επιστροφή των καταθέσεων, για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, για τη σταθεροποίηση του φορολογικού καθεστώτος, για την πρόοδο των δημόσιων έργων και φυσικά για την προσέλκυση νέων επενδύσεων
Η MIG σημειώνει πως η Ελληνική οικονομία παρέμεινε σε ύφεση στη διάρκεια του α’ εξαμήνου του 2016, με τις Ελληνικές επιχειρήσεις να είναι αντιμέτωπες με τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των καταναλωτών και τη μη σταθεροποίηση προς το παρόν των μακροοικονομικών δεικτών της χώρας.
Σε αυτά τα πλαίσια οι ενοποιημένες πωλήσεις του Ομίλου μειώθηκαν κατά 2,3% σε σχέση με πέρυσι ενώ η λειτουργική κερδοφορία (συμπεριλαμβανομένης της έκτακτης επιβάρυνσης ύψους 13,6 εκατ. ευρώ λόγω απομείωσης στα υπόλοιπα απαιτήσεων από τον όμιλο Μαρινόπουλο) κατέγραψε μείωση της τάξης του 1,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015.
Η Διοίκηση αναγνωρίζει ότι οι προκλήσεις είναι πολλές και σημαντικές, καθώς οι εταιρείες του Ομίλου είναι αντιμέτωπες με αυξημένους κινδύνους και ευμετάβλητες καταστάσεις που διέπουν το υφιστάμενο μακροοικονομικό περιβάλλον της χώρας
Η διοίκηση της Mevaco αναφέρει πως ο κύκλος εργασιών μειώθηκε κατά 4,25% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο και η μείωση οφείλεται στις αρνητικές επιδράσεις της οικονομικής κρίσης λόγω της παρατεταμένης ύφεσης που πλήττει την ελληνική οικονομία.
Κατά την Τέρνα Ενεργειακή η συνέχιση της επιβολής περιορισμών στην διακίνηση κεφαλαίων, καθώς και η πιθανή δυσκολία εφαρμογής των νέων μέτρων του προγράμματος αποκατάστασης της Ελληνικής Οικονομίας,ενδέχεται να οδηγήσουν σε επιβράδυνση υλοποίησης του επενδυτικού
προγράμματος του Ομίλου στην Ελληνική επικράτεια.
Η καθυστέρηση επανόδου της χώρας σε τροχιά ανάπτυξης ενδέχεται να επηρεάσει τις δραστηριότητες της εταιρείας.

Γ.Κατικάς
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης