Τελευταία Νέα
Διεθνή

Deutsche Welle: Η Attica Bank, ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Καλογρίτσας και η κόντρα με τον Στουρνάρα

Deutsche Welle: Η Attica Bank, ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Καλογρίτσας και η κόντρα με τον Στουρνάρα
Παρά το χρέος δισεκατομμυρίων, η Attica Bank προσέφερε δάνεια με γενναιόδωρους όρους για χρόνια
Στην υπόθεση της Attica Bank, στη συμμετοχή του κ. Καλογρίτσα στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες αλλά και στο «μέτωπο» της ελληνικής κυβέρνησης με τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα αναφέρεται η Deutshe Welle.
«Η πέμπτη μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα, η Attica Bank, πρόσφατα ήταν στα πρωτοσέλιδα για την ανάμειξη της στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.
Ο υψηλότερος πλειοδότης ήταν ο Ιωάννης Καλογρίτσας, ένα μέλος μιας επιχειρηματικής οικονομίας, ο οποίος απέκτησε το δικαίωμα να λάβει μέρος στο διαγωνισμό επειδή η Attica Bank ήταν οικονομικός εγγυητής του.
Ο κατασκευαστικός κολοσσός φαίνεται να έχει στενές επαφές με το αριστερό κυβερνόν κόμμα, ΣΥΡΙΖΑ» επισημαίνεται χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια στο άρθρο, γίνεται αναφορά στο γεγονός ότι ο κ. Καλογρίτσας «πέρασε» στη δημοπρασία υποσχόμενος το εντυπωσιακό ποσό των 52,6 εκατ. ευρώ αλλά και στις αποκαλύψεις των ελληνικών ΜΜΕ σχετικά με μια σειρά κυβερνητικών συμβολαίων με την κατασκευαστική του εταιρεία τον τελευταίο καιρό.
Αν και ο κ. Καλογρίτσας αποχώρησε από το διαγωνισμό, τα ερωτήματα παραμένουν, ενώ η Attica Bank γίνεται όλο πιο μεγάλο πολιτικό θέμα.
Στο δημοσίευμα περιλαμβάνονται και δηλώσεις του ευρωβουλευτή με το Ποτάμι Μίλτου Κύρκου, ο οποίος μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση ήθελε να δημιουργήσει ένα είδος ιδιωτικής τράπεζας, για να κάνει χάρες.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο όλες οι κρατικές επιχειρήσεις -όπως και το συνταξιοδοτικό ταμείο των μηχανικών- έχουν μεταφέρει μέρος των αποταμιεύσεων τους στην Attica Bank κατά τη διάρκεια των προηγούμενων μηνών».
Όπως αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα, αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι όλοι αυτοί χρηματοδότησαν την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα κεφάλαια αυτά χρησιμοποιήθηκαν για την παροχή δανείων, σε ανθρώπους που βρίσκονται κοντά στην κυβέρνηση, οι οποίοι υπό κανονικές συνθήκες δεν θα μπορούσαν να δανειοδοτηθούν.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η το ποσοστό των «μη εξυπηρετούμενων δανείων» της Attica Bank -τα δάνεια που δεν έχουν εξυπηρετηθεί ούτε μία φορά- είναι σε ένα επίπεδο ρεκόρ της τάξης του 57%
Παράλληλα, τα λεγόμενα «κακά δάνεια» -που είναι τα δάνεια που δεν έχουν εξυπηρετηθεί για τους τρεις τελευταίους μήνες- υπολογίζονται σε 40% ή και περισσότερο.

Οι ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης

Ωστόσο, σύμφωνα με την Deutsche Welle, εξίσου υπεύθυνη είναι και η προηγούμενη κυβέρνηση, καθώς η κατάσταση αυτή δεν δημιουργήθηκε μόνο μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της Ελλάδας από τον Αλέξη Τσίπρα.
Είναι ενδεικτικό ότι τα διοικητικά έξοδα της Attica Bank τετραπλασιάστηκε μεταξύ του 1999 και του 2013.
Παράλληλα, στο δημοσίευμα γίνεται λόγος για την για την έκθεση ελέγχου της Τράπεζας της Ελλάδας για λογαριασμό της ΕΚΤ.
Όπως προκύπτει από την έκθεση, η Attica Bank έχει ένα κεφαλαιακό έλλειμμα 70 εκατ. ευρώ
Μάλιστα, ένας τραπεζικός αναλυτής, ο οποίος θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε πρόσφατα στην Deutsche Welle ότι επενδυτής απέσυρε το ενδιαφέρον του για την Attica Bank, καθώς δεν ήταν διατεθειμένος να εμπλακεί εάν δεν λυθεί το πρόβλημα με τα επισφαλή δάνεια.

Η διαμάχη με την Τράπεζα της Ελλάδος

Ο Γιάννης Στουρνάρας, ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας, ήταν υπουργός Οικονομικών στην προηγούμενη κυβέρνηση.
«Ο ίδιος θεωρείται ως ένα αγκάθι στα πλευρά της σημερινής κυβέρνησης στην Αθήνα.
Όταν ο κ. Στουρνάρας απέρριψε τους νέους υποψήφιους της αριστερού κόμματος για την εκτελεστική επιτροπή της Attica Bank στα μέσα Σεπτεμβρίου με την αιτιολογία ότι δεν είχαν τα προσόντα, οι εισαγγελείς διαφθοράς έκαναν επιδρομή στη διαφημιστική εταιρεία της συζύγου του για να ελέγξουν πιθανές παρατυπίες σε σχέση με μια προηγούμενη καμπάνια που έτρεχε από το υπουργείο Υγείας.
Ίσως αυτό να ήταν μόνο μια σύμπτωση.
Σε κάθε περίπτωση, 48 ώρες αργότερα Τσίπρας και Στουρνάρας συναντήθηκαν για συζητήσεις και συμφώνησαν σε μια νέα εκτελεστική επιτροπή για την τράπεζα, την οποία οι ειδικοί της αγοράς έχουν περιγράψει ως ικανή» αναφέρεται στο δημοσίευμα της Deutsche Welle.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης