Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΔΝΤ: Με σωστή διαχείριση των NPLs επαρκής η κεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών - «Άπιαστοι» οι στόχοι για τα πλεονάσματα

ΔΝΤ: Με σωστή διαχείριση των NPLs επαρκής η κεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών - «Άπιαστοι» οι στόχοι για τα πλεονάσματα
Οι εκτιμήσεις του Ταμείου έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2017 και καθιστούν την ενεργοποίηση του διαβόητου «κόφτη» αναπόδραστη
(upd2)Με σωστή διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) η κεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών είναι επαρκής.
Την εκτίμηση αυτή διατύπωσε σήμερα, Τετάρτη 5 Οκτωβρίου, ο David Jones, στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), επισημαίνοντας, συγκεκριμένα, πως η κεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών είναι επαρκής αυτή τη στιγμή, αλλά ότι θα πρέπει να προχωρήσουν σε αναδιαρθρώσεις, ώστε να διασφαλίσουν την συνέχιση της κεφαλαιακής επάρκειας.
Ο ίδιος υπογράμμισε πως η κερδοφορία είναι ακόμα μία μεγάλη πρόκληση για τις ελληνικές τράπεζες, εντούτοις είναι ξεκάθαρο πως σχεδόν το 50% των NPLs χρειάζεται την υλοποίηση από την ελληνική κυβέρνηση του νομικού πλαισίου που έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς.

Το ΔΝΤ τραβάει το χαλί κάτω από τα πόδια της κυβέρνησης - Προειδοποιεί για τους δημοσιονομικούς στόχους

Παράλληλα, σε ηχηρή προειδοποίηση για τους δημοσιονομικούς στόχους προχώρησε σήμερα το ΔΝΤ, χαρακτηρίζοντας, ουσιαστικά, στην έκθεση Fiscal Monitory «άπιαστους» τους στόχους για τα πλεονάσματα και τραβώντας το χαλί κάτω από τα πόδια της ελληνικής κυβέρνησης.
Οι εκτιμήσεις του Ταμείου έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2017, που κατατέθηκε τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου στη Βουλή, και καθιστούν την ενεργοποίηση του διαβόητου «κόφτη» αναπόδραστη.
Πιο συγκεκριμένα, το ΔΝΤ προβλέπει πως το πρωτογενές πλεόνασμα το τρέχον έτος (2016) θα διαμορφωθεί σε 0,1% του ΑΕΠ, έναντι 0,6% που είναι η πρόβλεψη της κυβέρνησης.
Επιπλέον, το Ταμείο «βλέπει» πρωτογενές πλεόνασμα 1,6% του ΑΕΠ το 2017, έναντι 1,8% που βλέπει η κυβέρνηση, ενώ εκτιμά πως θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα για την επόμενη 4ετία, ήτοι ως το 2021.
Σημειώνεται πως το ΔΝΤ προβάλλει την απόκλιση αυτή στους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος, ως μία από τις σημαντικότερες αιτίες για τη μη χρηματοδοτική συμμετοχή του στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδος.
Ως προς το δημοσιονομικό έλλειμμα, αυτό θα διαμορφωθεί, σύμφωνα με το ΔΝΤ, στο 3,4% του ΑΕΠ το 2016, στο 2,7% το 2017 και στο 1,7% τη διετία 2018-2019.
Επιπλέον, αισθητή μείωση των δημοσίων εσόδων προβλέπει το ΔΝΤ, καθώς εκτιμά πως θα μειωθούν από 47,2% του ΑΕΠ φέτος, σε 46,2% το 2017 και 45,1% το 2018.
Η πορεία των δημοσίων εσόδων δεν αναμένεται να βελτιωθεί μετά τη λήξη του προγράμματος διάσωσης της χώρας, σύμφωνα με το Ταμείο, καθώς αναμένεται να διαμορφωθούν στο 44,2% του ΑΕΠ το 2019, στο 43,5% το 2020 και στο 43,2% το 2021, χρονιά για την οποία ο Αλέξης Τσίπρας, με το περίφημο πρόγραμμα Ελλάδα 2021, έχει ισχυρές βλέψεις.
Τέλος, ως προς την πορεία του ελληνικού χρέους, το ΔΝΤ εκτιμά πως θα αποκλιμακωθεί σταδιακά το διάστημα 2016 -2021, κατά 14,2%, με στήριγμα τα πλεονάσματα και την ανάπτυξη του ΑΕΠ.
Συγκεκριμένα από το 183,4% του ΑΕΠ το 2016, εκτιμάται πως θα ανέλθει στο 184,7% του ΑΕΠ το 2017 και το 2018, για να μειωθεί στο 178,5% του ΑΕΠ το 2019, στο 173,1% του ΑΕΠ το 2020 και στο 169,2% του ΑΕΠ το 2021.

Την ανάγκη αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους υπογράμμισε, εκ νέου, ο Gaspar (ΔΝΤ)

Την ανάγκη να προχωρήσουν η ευρωπαίοι δανειστές της Ελλάδος σε μία σημαντική αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους της χώρας, προκειμένου να καταστεί αυτό βιώσιμο, υπογράμμισε, για ακόμα μία φορά, το διευθυντικό στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Vitor Gaspar, παρουσιάζοντας την έκθεση Fiscal Monitor του Ταμείου.
Ερωτηθείς σχετικά, τόνισε πως το ΔΝΤ στηρίζει τις προσπάθειες διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και προσαρμογών στην πολιτική προκειμένου να επιτευχθούν ρεαλιστικοί στόχοι.
Ωστόσο, όπως υποστήριξε, οι ρεαλιστικοί στόχοι προϋποθέτουν από την πλευρά των Ευρωπαίων την αποδοχή του αιτήματος για μία αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους της Ελλάδος.

Κύκλοι ΥΠΟΙΚ: Μόνιμη διαφορά ανάμεσα σε ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους είναι χρέος και πλεονάσματα

Η μόνιμη διαφορά ανάμεσα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς παραμένει το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα, αναφέρουν πηγές από το περιβάλλον του υπουργείου Οικονομικών, με αφορμή τις σημερινές εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την Ελλάδα.
Παράλληλα, οι ίδιες πηγές θυμίζουν πως:
Το ΔΝΤ επέμενε ότι με τα μέτρα που πήρε η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι εφικτό να έχουμε πλεόνασμα 3,5% το 2018 και ζητούσε και άλλα μέτρα τα οποία ουδέποτε και πάρθηκαν. Υποστήριζε ότι με αυτά τα μέτρα η Ελλάδα θα είχε πλεονάσματα έως 1,5%. Άρα η σημερινή "έκπληξη" διαφόρων συστημάτων έχει "κοντή" μνήμη ή αποσκοπεί στη δημιουργία εντυπώσεων κατά της κυβέρνησης.
Η ενεργοποίηση του "κόφτη" γίνεται μόνο όταν η οικονομία δεν πιάνει το στόχο των πρωτογενών πλεονασμάτων, γεγονός που κρίνεται τον Μάιο κάθε χρόνου. Για φέτος ο στόχος είναι 0,5%, το 2017 1,75% και το 2018 3,5%. Τον Μάιο του 2017 θα εξεταστεί αν καλύφθηκε ο στόχος του 2016 (0,5% πρωτογενές). Ο "κόφτης" είναι αδύνατον να ενεργοποιηθεί το 2017 με βάση τα πρωτογενή του 2016 καθώς ήδη, με βάση τα σημερινά στοιχεία, τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι τόσο ψηλά που δεν "προλαβαίνουν" να πέσουν κάτω από το 0,5%! Το 2017 προβλέπεται πλεόνασμα 1,75% και θα εξετασθεί η κάλυψη του στόχου τον Μάιο του 2018 -ας μην ανησυχούν, λοιπόν, από σήμερα, οι μονίμως "ανησυχούντες"!
Είναι προφανές ότι καθώς πλησιάζουμε στη Σύνοδο του ΔΝΤ, στην Ουάσιγκτον και στο Eurogroup του Λουξεμβούργου τα διάφορα συστήματα θα προσπαθήσουν να "φτιάξουν κλίμα". Δυστυχώς γι' αυτά στη χώρα θα παραμείνει... εύκρατο!

Νωρίτερα, το BankingNews.gr μετέδιδε: 

Καθοριστική η Σύνοδος του ΔΝΤ για τη συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα - Εμπόδιο η στάση της Γερμανίας για το χρέος

Καθοριστική για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι η σημερινή Σύνοδος του Ταμείου στην Ουάσινγκτον, παρουσία και του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου.
Στον απόηχο των προβλέψεων του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία, τις οποίες πολλοί αναλυτές χαρακτηρίζουν υπεραισιόδοξες, ο υπουργός Οικονομικών θα επιχειρήσει να ξεκαθαρίσει το τοπίο για τον συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα αλλά και τις επόμενες κινήσεις για το ελληνικό χρέος.
Οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ αναμένεται να συζητήσουν όλα τα σημαντικά ζητήματα που αναμένουν ανοικτά, σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης: συμμετοχή στο QE, ο ρόλος του ΔΝΤ και η ελάφρυνση του χρέους.
Και όλα αυτά την ώρα που η Γερμανία εμμένει στη σκληρή της στάση.
ευρωπαίος αξιωματούχος, που απηχεί τις απόψεις του Eurogroup, εξέφρασε την περασμένη Παρασκευή την εκτίμηση, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, ότι το ΔΝΤ δεν αναμένεται να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα πριν από το τέλος του 2017, καθώς η Γερμανία δεν αναμένεται να υποχωρήσει στο θέμα του χρέους, όπως ζητά το Ταμείο.
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες του bankingnews.gr, oριστική είναι η … «απόρριψη» κάθε σκέψης ονομαστικής μείωσης του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους με την ελληνική κυβέρνηση να επιδιώκει πλέον την μετάθεση πληρωμών που ξεκινούν το 2023 δίνοντας ως «αντάλλαγμα» πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως του 2% αλλά δύσκολα θα μπορέσει να επιτύχει λιγότερο από 2,5% του ΑΕΠ.
Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει κατ αρχήν να μεταθέσει πληρωμές τόκων και κεφαλαίου του διαστήματος 2023 έως 2028 ύψους 48 δις Ευρώ και τα οποία έχουν δοθεί στο πλαίσιο των προγραμμάτων στήριξης ενώ θα πρέπει να περάσει και τη σκόπελο του 2019 που οι υποχρεώσεις πληρωμών είναι της τάξεως των 13 δις Ευρώ.
Ωστόσο δεν φαίνεται να έχει σαφή στρατηγική για το πότε θα αποπληρωθούν τα 48 και πλέον δις. Ευρώ των οποίων θα μετατεθεί η πληρωμή και φαίνεται να ποντάρει στην μετακύλιση των υποχρεώσεων ύψους 13 δις Ευρώ το 2019 μέσω των αγορών.

Οι... υπεραισιόδοξες προβλέψεις του ΔΝΤ για την ελληνική οικονονομία

Οριακή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας από φέτος προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Στην έκθεση του Δ.Ν.Τ. για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές (World Economic Outlook), την οποία έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα, εκτιμάται πως η Ελλάδα θα καταγράψει εφέτος ανάπτυξη 0,1%. Σημειώνεται ότι στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού 2017 προβλέπει για φέτος ύφεση 0,3%.
Για το 2017 το ΔΝΤ προβλέπει αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 2,8% έναντι ρυθμού ανάπτυξης 2,7% που προβλέπει η Κυβέρνηση στον Προϋπολογισμό. Δυσμενέστερες πάντως από τις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την εξέλιξη της ανεργίας.
Σύμφωνα με το Ταμείο, η ανεργία θα διαμορφωθεί στο 23,3% εφέτος και θα μειωθεί στο 21,5% το 2017.
Σημειώνεται πως το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2017 εκτιμά πως η ανεργία θα διαμορφωθεί στο 21,5% εφέτος και θα μειωθεί στο 20,4% το 2017.
Στο μέτωπο του πληθωρισμού το ΔΝΤ προβλέπει πως εφέτος η Ελλάδα θα σημειώσει αποπληθωρισμό 0,1% και πως το 2017 ο πληθωρισμός θα είναι της τάξης του 0,6%.
Το ΔΝΤ προβλέπει πως το 2021 ο πληθωρισμός θα είναι στο 1,8%.
Σημειώνεται πως το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2017 εκτιμά πως ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 0,4% εφέτος και θα ανέλθει στο 0,8% το 2017.
Για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει πως το 2016 και το 2017 θα είναι ισοσκελισμένο, ενώ και μεσοπρόθεσμα (το 2021) το Ταμείο εκτιμά πως το ισοζύγιο συναλλαγών της Ελλάδος δεν θα είναι ελλειμματικό, αλλά ούτε και πλεονασματικό.

www.bankingnews.gr 






Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης