Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Edwards (Societe Generale): Η οικονομία θα «σκάσει», μια νέα κρίση θα γεννηθεί και η Fed θα είναι η μαία της

Edwards (Societe Generale): Η οικονομία θα «σκάσει», μια νέα κρίση θα γεννηθεί και η Fed θα είναι η μαία της
Φούσκα στο παγκόσμιο χρέος, διαπιστώνει ο αναλυτής της γαλλικής τράπεζας, που προειδοποιεί ότι επέρχεται νέα κρίση
Τα προβλήματα των κεντρικών τραπεζών και η αύξηση του χρέους σήμερα μοιάζουν σαν επανάληψη της κατάστασης που είχε δημιουργηθεί προτού ξεσπάσει η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση το 2008.
Σε αυτή την τρομακτική εκτίμηση προχώρησε ο Albert Edwards, αναλυτής της Societe Generale και διάσημος για τις bear απόψεις του, επισημαίνοντας ότι «σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις του Larry Summers (πρώην ΥΠΟΙΚ ΗΠΑ), θεωρούμε πως η αύξηση του χρέους, που είναι ιδίως ολοφάνερη στις εταιρείες, θα καταστρέψει την αμερικανική οικονομία».
Ο Edwards επισήμανε και την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), με βάση την οποία τόσο το ονομαστικό χρέος, αλλά και ο λόγος του παγκόσμιου χρέους ως προς το παγκόσμιο ΑΕΠ βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.
Η στρατηγική των χαμηλών επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve - Fed) έχει στηρίξει τη συσσώρευση του χρέους, αλλά στο τέλος αυτή αναμένεται να οδηγήσει σε χρεοκοπίες και χάος στην οικονομία, σύμφωνα με τον αναλυτή της γαλλικής τράπεζας.
Ως προς την αποδεδειγμένη αύξηση της αξίας των στοιχείων ενεργητικού (assets), ο Edwards παραδέχεται ότι έχει καταγραφεί, εντούτοις υπογραμμίζει πως το χρέος έχει αναπτυχθεί με σαφώς ταχύτερο ρυθμό.
«Το πρόβλημα», σύμφωνα με τον ίδιο, «είναι πως η ενίσχυση των τιμών των assets έχει πυροδοτηθεί μέσω της αύξησης του χρέους, κάτι που είχε συμβεί και την περίοδο 2005-2007, με τη φούσκα στις κατοικίες».

Screen Shot 2016 10 06 at 10.11.46 AM

Μάλιστα, ως ακόμα ένα ανησυχητικό στοιχείο, ο Edwards σημειώνει πως το ποσοστό κάλυψης του χρέους έχει υποχωρήσει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, στα οποία τελευταία φορά βρέθηκε στην κορύφωση της τελευταίας κρίσης.
Σε τελική ανάλυση υπάρχει μια φούσκα χρέους, που οι εταιρείες δε μπορούν να καλύψουν και που η Fed δεν αναγνωρίζει (ή με τα λόγια του αναλυτή: «Αυτοί οι τύποι δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν μία φούσκα, τουλάχιστον έως ότου αυτή σκάσει!»).
Το σκηνικό θα καταλήξει άσχημα, προειδοποιεί ο Edwards, υπογραμμίζοντας ότι ως αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, η Fed ενδέχεται να χάσει την πολιτική ανεξαρτησία της.
Η οικονομία θα «σκάσει», μια νέα κρίση θα γεννηθεί και η Fed θα είναι η μαία της…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης