Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Το flash crash της στερλίνας - Η υποχώρηση του νομίσματος και το «σκληρό» Brexit

Bloomberg: Το flash crash της στερλίνας - Η υποχώρηση του νομίσματος και το «σκληρό» Brexit
Έχουν «φουντώσει» τα σενάρια για ένα σκληρό Brexit
Οι χρηματοπιστωτικές αγορές ξύπνησαν σήμερα (7/10/2016) με τον κίνδυνο ενός «σκληρού» Brexit.
Η στερλίνα βυθίστηκε στις ασιατικές συναλλαγές κατά 6,1% έναντι του δολαρίου, που είναι η μεγαλύτερη πτώση από την ημέρα μετά το βρετανικό δημοψήφισμα, κάτι που σύμφωνα με τους traders οφείλεται σε «τεχνικό πρόβλημα».
Επισημαίνεται ότι η στερλίνα υποχώρησε στα 1,1789 δολ. (σσ. το χαμηλότερο επίπεδο από το 1985, ενώ ανέκαμψε άμεσα στα 1,2437 δολ., παραμένοντας ωστόσο χαμηλότερα από τα 1,2600 δολ., όπου διαμορφωνόταν το πρωινό sell off.



Εν τω μεταξύ τα κρατικά ομόλογα υποχώρησαν χθες (6/10/2016) καθώς η ασθενέστερη συναλλαγματική ισοτιμία ενίσχυσε προσδοκίες για τον πληθωρισμό.
Ακόμα και οι μετοχές επηρεάστηκαν, με τον FTSE 100 να υποχωρεί για δεύτερη μέρα.
Σύμφωνα με το Bloomberg, ακόμα και πριν το flash crash, η πτώση στη στερλίνα υποδηλώνει ότι οι επενδυτές ανησυχούν ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργός Theresa May δίνει προτεραιότητα στον έλεγχο της μετανάστευσης και δευτερευόντως στη διασφάλιση του εμπορίου και των τραπεζών.
Ο Γάλλος πρόεδρος Francois Hollande και η Γερμανία καγκελάριος Angela Merkel δήλωσαν την Πέμπτη (6/10/2016) ότι η αποχώρηση από την ΕΕ έχει και κόστος.
«Υπάρχει ένα αντίτιμο που πρέπει να πληρωθεί.
Διαφορετικά οι διαπραγματεύσεις δεν πάνε καλά» είπε ο Hollande.

Οι ανησυχίες στην Ουάσιγκτον

Το Brexit βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων που είχαν οι τραπεζίτες και οι φορείς χάραξης πολιτικής που συγκεντρώθηκαν στην Ουάσιγκτον για τις ετήσιες συνεδριάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Κάποιοι στην Ουάσιγκτον χαρακτήρισαν το Brexit ως τη νέα έκδοση της ελληνικής κρίσης με την οποία έχουν δώσει αρκετά χρόνια μάχης.
Η σήψης της αγοράς τονίστηκε από τον Rupert Harrison, πρώην αξιωματούχο του βρετανικού υπουργείου Οικονομικών.
«Οδεύετε προς ένα σκληρό Brexit σε συνδυασμό με πολύ λεπτομερείς διμερείς διαπραγματεύσεις» δήλωσε ο Harrison ο οποίος τώρα είναι επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής μακροοικονομικών της BlackRock.
Παράλληλα, η Stephanie Flanders της JP Morgan δήλωσε ότι οι μακροπρόθεσμες οικονομικές εκτιμήσεις της τώρα βασίζονται στην πιθανότητα ενός σκληρότερου Brexit.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης