Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Lombard Street Research: Στα πρόθυρα «φούσκας» η κεφαλαιαγορά - Βαριά η ευθύνη της Fed

Lombard Street Research: Στα πρόθυρα «φούσκας» η κεφαλαιαγορά - Βαριά η ευθύνη της Fed
Ο Dumas πιστεύει πως η αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου είναι αναπόφευκτη και θα σημειωθεί «πολύ σύντομα»
Επικίνδυνα κοντά σε επίπεδα «φούσκας» βρίσκεται η κεφαλαιαγορά, σύμφωνα με τον Charles Dumas, επικεφαλής οικονομολόγο της συμβουλευτικής εταιρείας Lombard Street Research.
Μιλώντας στο δίκτυο CNBC, ο Dumas «έδειξε» ως υπεύθυνη, για αυτή την επικίνδυνη προσέγγιση της κεφαλαιαγοράς, την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve - Fed), που δεν προχωρά σε αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου.
Όπως είπε, το γεγονός ότι ο δανεισμός είναι φθηνός έχει καταστήσει εξαιρετικά ελκυστικά τα προγράμματα επαναγοράς ιδίων μετοχών για τις επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν αξιοποιήσει τις συνθήκες για εύκολη κερδοφορία.
Οι ίδιες οι εταιρείες, αγοράζοντας τις μετοχές τους, ανεβάζουν τις τιμές στην κεφαλαιαγορά.
Μάλιστα, όπως σημείωσε, ο βασικός αγοραστής στην κεφαλαιαγορά είναι οι εταιρείες που προχωρούν σε επαναγορά μετοχών και όχι οι εξωτερικοί επενδυτές.
Σύμφωνα με τον ίδιο, μια ανάπτυξη 8% του χρέους του μη χρηματοπιστωτικού τομέα είναι εξαιρετικά ταχύς ρυθμός, που «θέτει σε λειτουργία τον συναγερμό».
Ο Dumas σημείωσε πως η οικονομία είναι αρκετά υγιής να αντέξει αυτόν ρυθμό, το ίδιο όμως δε φαίνεται να ισχύει και για την κεφαλαιαγορά.
«Όταν η Fed προχωρήσει στις αναγκαίες αυξήσεις των επιτοκίων, αυτή η αγορά θα μπορούσε να αποδειχθεί εξαιρετικά πιο ευαίσθητη από ό,τι μια παραδοσιακή αγορά στις αρχές ενός κύκλου αύξησης των επιτοκίων», προσέθεσε.
Ο Dumas πιστεύει πως η αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου είναι αναπόφευκτη και θα σημειωθεί «πολύ σύντομα», ενώ παραμένει μακροπρόθεσμα bull για τις αμερικανικές μετοχές.
Όπως διευκρίνισε, «δε λέω πως θα υπάρξει μακελειό στην αγορά, όπως στην κρίση του 2008-2009, αλλά ότι τα αμερικανικά επιτόκια επηρεάζουν όλο τον κόσμο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης