Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Στο 60% η πιθανότητα να αναβαθμιστεί η Ελλάδα σε Caa2 από την Moody’s σήμερα 14/10 – Στο 40% να παραμείνει αμετάβλητη

tags :
Στο 60% η πιθανότητα να αναβαθμιστεί η Ελλάδα σε Caa2 από την Moody’s σήμερα 14/10 – Στο 40% να παραμείνει αμετάβλητη
O σοβαρός κίνδυνος για την Ελλάδα είναι ότι όσο βρίσκεται σε πρόγραμμα στήριξης έως 2018 δεν μπορεί να λάβει βαθμολογία investment grade
Η Moody’s έχει προγραμματίσει για σήμερα  14 Οκτωβρίου του 2016 στις 23:20 το βράδυ να αξιολογήσει την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Η αξιολόγηση έρχεται 4 ημέρες μετά το Eurogroup στις 10 Οκτωβρίου που έδωσε μερικώς το πράσινο φως για την εκταμίευση της υποδόσης.
Η Ελλάδα με βάση την Moody’s βαθμολογείται στην κλίμακα Caa3 μόλις 2 βαθμίδες υψηλότερα από το default και 3 βαθμίδες χαμηλότερα από την υψηλότερη βαθμολογία της Ελλάδος (Standard and Poor’s B-).
Στο καλύτερο σενάριο για την Ελλάδα είναι να αναβαθμιστεί 1 βαθμίδα από την Moody’s από Caa3 σε Caa2 εξέλιξη επενδυτικά και οικονομικά αδιάφορη έως ουδέτερη.
Η πιθανότητα είναι 60%.
Στο 40% η πιθανότητα να παραμείνει αμετάβλητη η βαθμολογία της Ελλάδος.
Ο σοβαρός κίνδυνος για την Ελλάδα είναι ότι όσο βρίσκεται σε πρόγραμμα στήριξης έως 2018 δεν μπορεί να λάβει βαθμολογία investment grade δηλαδή βαθμολογία Baa3 και υψηλότερα από την Moody’s και BBB- από Fitch και Standard and Poor’s.
Για την ιστορία τονίζεται ότι η Ελλάδα απέχει 5 βαθμίδες ώστε να λάβει βαθμολογία επενδυτικής διαβάθμισης investment grade.
Να σημειωθεί ότι η Fitch σε πρόσφατη αξιολόγησης της δεν αναβάθμισε την ελληνική οικονομία.

Credit positive από την Moody’s η εκταμίευση της δόσης

Credit positive θεωρεί η Moody's την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι η ψήφιση των προαπαιτούμενων για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης από την ελληνική Βουλή βελτιώνει την εμπιστοσύνη για τη χώρα.
Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, η ψήφιση των προαπαιτούμενων δείχνει ότι η ελληνική κυβέρνηση παραμένει στον στόχο της υλοποίησης του προγράμματος.
Σύμφωνα με τη Moody's, την περασμένη Τρίτη, η Ελλάδα (caa3 - σταθερό outlook) έκανε ένα βήμα πιο κοντά στην λήψη της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότησή της από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).
Η εκταμίευση είχε συνδεθεί με την υλοποίηση 15 εκκρεμών δράσεων, οι περισσότερες από τις οποίες είχαν συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από τη Βουλή.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Moody's αναμένει η Ελλάδα να έχει τα κεφάλαια μετά την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις 10 Οκτωβρίου, χρησιμοποιώντας μέρος αυτών ώστε να μειώσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, εξέλιξη πιστωτικά θετική.
Όπως αναφέρει η Moody's, οι καθυστερήσεις περιορίζουν την ανάκαμψη της κατανάλωσης και των επενδύσεων.
Επιπλέον, η ψήφιση του νομοσχεδίου δείχνει τη συνεχή δέσμευση της κυβέρνησης για τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες υποστηρίζουν την αύξηση της εμπιστοσύνης στην οικονομία.
Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει τη νομοθεσία σχετικά με τη μεταφορά των υπό κρατικό έλεγχο εταιρειών στο νέο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, την εναρμόνιση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, καθώς και την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι υπόλοιπες δράσεις, μεταξύ των οποίων ένα επιπλέον νομοσχέδιο σχετικά με την υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας, αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις 10 Οκτωβρίου.
Το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής του χρέους της Ελλάδας είναι σχετικά χαλαρό μέχρι την έναρξη του 2017 και δεν υπάρχουν άμεσες πιέσεις ρευστότητας.
Κατά το υπόλοιπο του 2016, η μοναδική αποπληρωμή είναι περίπου 297 εκατ. ευρώ που οφείλονται στο ΔΝΤ το Δεκέμβριο.
Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από τον ελληνικό οργανισμό διαχείρισης δημόσιου χρέους δείχνουν ότι η Ελλάδα είχε 3,2 δισ. ευρώ ρευστότητα στο τέλος του Ιουνίου του 2016, αν και το ποσό αυτό είναι πιθανό να έχει μειωθεί μετά την αποπληρωμή του χρέους σε θεσμικούς πιστωτές τον Ιούλιο.
H δόση του ESM θα παρέχει μετρητά για τη μείωση του ύψους των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, οι οποίες ανέρχονται στα 5,5 δισ. ευρώ τον Ιούλιο του 2016 (3% του ΑΕΠ).
Με τη σειρά του, αυτό θα βοηθήσει στη στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης το 2017.
Η εμπιστοσύνη και το εξωτερικό εμπόριο εξακολουθούν να επηρεάζονται από τους ελέγχους στην κίνηση των κεφαλαίων, την αβεβαιότητα των επενδυτών, και τις αυξήσεις του ΦΠΑ.
Έτσι, σύμφωνα με την Moody's, η εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών θα αντισταθμίσει την αρνητική οικονομική επίδραση στην κατανάλωση και τις ιδιωτικές επενδύσεις από το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης.
Η ανθεκτικότητα του τουρισμού θα υποστηρίξει επίσης την οικονομία.
Ως εκ τούτου, η Moody's αναμένει η ελληνική οικονομία θα αυξηθεί κατά 1,8% το 2017 (έναντι ύφεσης -0,7% για το 2016), επί τη βάσει της βελτιωμένης εμπιστοσύνης καταναλωτών και επενδυτών.
Η ολοκλήρωση της εκταμίευσης των 2,8 δισ. ευρώ, θα ανοίξει επίσης τις διαπραγματεύσεις της δεύτερης αξιολόγησης, εστιάζοντας στην αγορά εργασίας και τη μεταρρύθμιση της αγοράς προϊόντων.
Οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων στοιχείων, τα βήματα για να ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα, ένα νέο σύστημα για τον υπολογισμό του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και μέτρα για να βελτιωθεί το πλαίσιο για τις μαζικές απολύσεις.
Τέλος, η Moody's περιμένει ότι οι κίνδυνοι για τη συνέχιση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων παραμένουν σε υψηλά επίπεδα λόγω της μικρής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της ελληνικής κυβέρνησης, τη θεσμική αδυναμία της χώρας και την εγχώρια κοινωνική δυσαρέσκεια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης