Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανταγωνισμός Morgan Stanley και Citigroup για την εκκαθάριση πράξεων κινεζικών γιουάν στις ΗΠΑ

Ανταγωνισμός Morgan Stanley και Citigroup για την εκκαθάριση πράξεων κινεζικών γιουάν στις ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ αναμένεται να αναδειχθούν σε δεύτερο σημαντικότερο υπεράκτιο κέντρο εκκαθάρισης συναλλαγματικών πράξεων γιουάν στον κόσμο - μετά το Χονγκ Κονγκ - σε τρία έως πέντε χρόνια από σήμερα
Οι αμερικανικές τράπεζες Morgan Stanley και Citigroup βρίσκονται μεταξύ αυτών που διεκδικούν με κάθε τρόπο να αναδειχθούν στην προκαθορισμένη τράπεζα των ΗΠΑ που θα εκκαθαρίζει συναλλαγματικές πράξεις σε κινεζικά γιουάν (renminbi) σε αμερικανικό έδαφος δίπλα στην εμπορική Bank of China (BoC), που είναι η τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα της Κίνας με βάση το ενεργητικό της.
Όπως μεταδίδει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, η ανάθεση σε τράπεζες της εκκαθάρισης συναλλαγματικών πράξεων σε γιουάν αποτελεί μέρος της πολιτικής που ακολουθεί η Κίνα για την ενθάρρυνση της παγκόσμιας χρήσης του νομίσματός της, το οποίο ευελπιστεί ότι μία μέρα θα λειτουργεί συμπληρωματικά ή ακόμα και ανταγωνιστικά στο δολάριο ΗΠΑ ως διεθνές αποθεματικό νόμισμα.
Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες χώρες στις οποίες η Κίνα επιχειρεί να διευρύνει τη χρήση του γιουάν, στις ΗΠΑ θέλει να έχει δύο τράπεζες για την εκκαθάριση συναλλαγματικών πράξεων σε γιουάν, όπως δήλωσε ο Xu Chen, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του γραφείου της BoC στη Νέα Υόρκη, το οποίο μέχρι το τέλος του 2016 θα προσφέρει υπηρεσίες αντιστάθμισης του γιουάν.
Γι' αυτό ακριβώς ανταγωνίζονται οι Morgan Stanley, Citigroup και άλλες αμερικανικές τράπεζες των ΗΠΑ - που θα πρέπει να εξουσιοδοτηθούν ειδικώς από την κεντρική τράπεζα της Κίνας, PBoC -
καθώς επιδιώκουν να αναδειχθούν στη δεύτερη αυτή τράπεζα, μια παραχώρηση της Κίνας στις πιέσεις που της άσκησε αμερικανική ομάδα επιχειρηματιών με επικεφαλής τον πρώην δήμαρχο της Νέας Υόρκης, Michael Bloomberg, σε αντάλλαγμα με τη δυναμικότερη προαγωγή της χρήσης του γιουάν στις ΗΠΑ.
Στην ομάδα αυτή συμμετέχουν μεταξύ άλλων η πρώην πρόεδρος της αμερικανικής επιτροπής κεφαλαιαγοράς SEC, Mary Schapiro, οι πρώην υπουργοί Οικονομικών των ΗΠΑ Timothy Geithner και Henry Paulson, καθώς και οι τράπεζες JPMorgan Chase, Wells Fargo και Bank of America.
Οι ΗΠΑ αποτελούν εξαίρεση, καθώς σε κάθε χώρα που η Κίνα επιχειρεί να διευρύνει τη χρήση του γιούν, αναθέτει την εκκαθάριση των συναλλαγματικών πράξεών του μόνο σε μια τράπεζα, που είναι πάντα κινεζική.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Chen, οι ΗΠΑ αναμένεται να αναδειχθούν σε δεύτερο σημαντικότερο υπεράκτιο κέντρο εκκαθάρισης συναλλαγματικών πράξεων γιουάν στον κόσμο - μετά το Χονγκ Κονγκ - σε τρία έως πέντε χρόνια από σήμερα.
Η BoC εξουσιοδοτήθηκε μόλις τον Σεπτέμβριο του 2016 για την εκκαθάριση πράξεων σε γιουάν στις ΗΠΑ, με τα βασικά κέντρα εκκαθάρισής του σήμερα (εκτός Κίνας) να βρίσκονται σε Χονγκ Κονγκ, Λονδίνο και Σιγκαπούρη.
Το 2015, οι ΗΠΑ αναδείχθηκαν στον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Κίνας σε διμερές επίπεδο, με αγαθά και υπηρεσίες κολοσσιαίας αξίας 558 δισ. δολαρίων να έχουν ανταλλαγεί εμπορικά μεταξύ των δύο χωρών.
Τον Ιούλιο του 2016, το γιουάν κατατάχθηκε πέμπτο στον κόσμο σε αξία παγκόσμιων συναλλαγών - καταλαμβάνοντας μερίδιο 1,9% αυτών - σύμφωνα με στοιχεία της υπηρεσίας διεθνών συναλλαγών SWIFT.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης