Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Το απόλυτο σκοτάδι για τις οφειλές των ΕΛΠΕ στο Ιράν και τα 900 εκατ δολάρια - Το παρασκήνιο

Το απόλυτο σκοτάδι για τις οφειλές των ΕΛΠΕ στο Ιράν και τα 900 εκατ δολάρια - Το παρασκήνιο
Για συμφωνία διετούς αποπληρωμής μιλούν οι Ιρανοί ενώ η ελληνική πλευρά κρύβει τις λεπτομέρειες και το περιεχόμενο της συμφωνίας
Στην τακτοποίηση των υποχρεώσεων της Ελλάδας έναντι του Ιράν από την αγορά πετρελαίου την περίοδο 2010-2012 από τα ΕΛΠΕ εντός της επόμενης διετίας φέρονται να έχουν συμφωνήσει οι δύο πλευρές.
Αυτό προκύπτει από δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Πετρελαίου του Ιράν Amir Hossein Zamaninia ο οποίος αποκάλυψε ότι έχει γίνει πλήθος συναντήσεων σε Αθήνα και Τεχεράνη για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους που ανάγεται στο παρελθόν και συγκεκριμένα στη διετία 2010-2012 όπου η Ελλάδα (ΕΛΠΕ) είχε καταβάλλει ποσό της τάξεως των 5-6 δις δολαρίων για αγορά Ιρανικού Πετρελαίου αλλά οι πληρωμές πάγωσαν μετά το εμπάργκο. 
Βέβαια τα ίδια τα ΕΛΠΕ στις αρχές του 2016 είχαν ανακοινώσει συμφωνία πλαίσιο χωρίς να δώσουν λεπτομέρειες ούτε για το ύψος της οφειλής ούτε για τον τρόπο διακανονισμού της αλλά απλώς μίλησαν για ρύθμιση των εκκρεμοτήτων του παρελθόντος και έναρξη εκ νέου της αγοράς πετρελαίου από το Ιράν.
Το δεύτερο σκέλος ενεργοποιήθηκε και η Ελλάδα σήμερα αγοράζει και πάλι πετρέλαιο από το Ιράν το οποίο ανέρχεται σε 60.000 βαρέλια την ημέρα.
Υπολογίζεται με τρέχουσες τιμές ότι οι ετήσιες εξαγωγές Ιρανικού πετρελαίου στην Ελλάδα είναι αξίας 1,1 δις δολαρίων μέγεθος χαμηλότερο των συναλλαγών του παρελθόντος.
Πάντως όπως αναφέρουν οι Ιρανικές αρχές οι εξαγωγές σήμερα γίνονται της απολύτου μετρητοίς ενώ οι οφειλές του παρελθόντος που αφορούν στα Ελληνικά Πετρέλαια ανέρχονται σε 900 εκ δολάρια περίπου πράγμα στο οποίο τα ΕΛΠΕ δεν έχουν τοποθετηθεί.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στις οικονομικές καταστάσεις εξαμήνου των ΕΛΠΕ που δημοσιεύτηκαν στα τέλη Αυγούστου δεν υπάρχει αναφορά για το χρονοδιάγραμμα και τον τρόπο αποπληρωμής της υποχρέωσης των 900 εκ δολαρίων προς την κρατική εταιρία πετρελαίου του Ιράν.
Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι «στις 22 Ιανουαρίου 2016 τα Ελληνικά Πετρέλαια και η NIOC (κρατική εταιρία πετρελαίου του Ιράν) κατέληξαν σε συμφωνία-πλαίσιο για την επανέναρξη των εμπορικών τους σχέσεων σχετικά µε την προμήθεια αργού, καθώς και για τη διευθέτηση των οφειλών.
Η υλοποίηση της συμφωνίας αυτής, η οποία ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2016, πραγματοποιείται σε πλήρη συμμόρφωση µε το ισχύον ευρωπαϊκό και διεθνές νομοθετικό πλαίσιο, συμπεριλαμβανομένων και των κυρώσεων που ακόμη δεν έχουν αρθεί.
Βάσει της ως άνω συμφωνίας-πλαίσιο, το σχετικό ποσό, πληρωτέο μετά από 12 μήνες, έχει μεταφερθεί από τους προμηθευτές στις μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις στις 30 Ιουνίου 2016».
Με βάση τις οικονομικές καταστάσεις εξαμήνου το ποσό που έχει μεταφερθεί στις μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις είναι της τάξεως των 250 εκ ευρώ ενώ ουδείς γνωρίζει πόσο είναι το υπόλοιπο που εγγράφεται στους προμηθευτές και πότε θα αποπληρωθεί.
Δεδομένου ότι τα ΕΛΠΕ είναι εισηγμένη εταιρία είναι απορίας άξιον πως επιτρέπεται από τις εποπτικές και χρηματιστηριακές αρχές να υπάρχει ασάφεια τόσο για το ύψος των υποχρεώσεων που ανάγονται στο παρελθόν όσο και τον τρόπο αποπληρωμής αλλά ακόμα και αν υπάρχει περίπτωση κουρέματος ή προσαυξήσεων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν καταλυτικά τα οικονομικά αποτελέσματα στο μέλλον.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης