Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Πρωταγωνιστές και κομπάρσοι του 10μήνου – Ο ανοδικός Οκτώβριος περιόρισε τις απώλειες του ΧΑ

Πρωταγωνιστές και κομπάρσοι του 10μήνου – Ο ανοδικός Οκτώβριος περιόρισε τις απώλειες του ΧΑ
Τραπεζικές μετοχές και εταιρείες με οικονομικά προβλήματα πρωταγωνιστούν στις πτωτικές και εταιρείες με καλά θεμελιώδη και ειδήσεις στις ανοδικές
Ο ανοδικός Οκτώβρης έχει περιορίσει αισθητά τις απώλειες του ΧΑ από την αρχή του έτους στο 6,37% ενώ σε επίπεδο FTSE 25 οι απώλειες ανέρχονται στο 14,73%.
Ο μεγάλος χαμένος της χρονιάς είναι ο τραπεζικός κλάδος και αποτελεί βαρίδι για το σύνολο της αγοράς, αφού καταγράφει απώλειες 43,5%.
Σε επίπεδο μετοχών στα θετικά των στατιστικών στοιχείων που επεξεργάστηκε η Beta Χρηματιστηριακή είναι η άνοδος που καταγράφουν μετοχές που βρέθηκαν στο επίκεντρο λόγω θετικών ειδήσεων αλλά και λόγω καλών θεμελιωδών μεγεθών.
Πιο αναλυτικά αν κάποιος εξαιρέσει τις μετοχές που άξιζαν ελάχιστα σεντς και βρέθηκαν μερικά σεντς υψηλότερα, και άρα ποσοστιαία έχουν τριψήφια άνοδο, τίτλοι με καλές ειδήσεις και χαμηλή αποτίμηση είναι στις επόμενες θέσεις.
Βαρβαρέσος, Pasal, ΣΙΔΜΑ, Νηρεύς, ΓΕΔ και Audio Visual καταγράφουν άνοδο από 104% έως 871%.
Η Νηρεύς έχει βελτιώσει τον ισολογισμό της λόγω μετατροπής δανείων σε μετοχές, κάτι που έχει κάνει και η Σελόντα, με τη μετοχή της τελευταίας να καταγράφει άνοδο 95% από την αρχή του έτους.
Η Ιονική Ξενοδοχειακή αθόρυβα αλλά λόγω πώλησης έχει ενισχυθεί 77%, ενώ λόγω της σχέσης ανταλλαγής στη διασυνοριακή συγχώνευση έχει καταγράψει άνοδο 76,4% η Ελληνικά Καλώδια.
Οι Επιχειρήσεις Αττικής λόγω καλών θεμελιωδών μεγεθών έχει ενισχυθεί κατά 76%, και η J&P Άβαξ λόγω καλού εξαμήνου έχει άνοδο 60%.
Τα καλά θεμελιώδη σε σύγκριση με την χαμηλή αποτίμηση έχουν δώσει κέρδη στις μετοχές των Paperpack και Έλαστρον λίγο μικρότερα από 50%, ενώ η πώληση του Αστέρα σε τίμημα υψηλότερο της τιμής στο ταμπλό έφερε άνοδο 46% στη μετοχή.
Η Μυτιληναίος έχει άνοδο 42% με το μεγαλύτερο μέρος να αποδίδεται στη συμφωνία με τη ΔΕΗ, ενώ τα καλά μεγέθη της ΓΕΚΤΕΡΝΑ και της InfoQuest έχουν ενισχύσει 38% τις μετοχές.
Στον αντίποδα μετοχές με οικονομικά προβλήματα βρίσκονται στις πρώτες θέσεις.
Απώλειες άνω του 90% καταγράφουν οι μετοχές των Σφακιανάκης, Frigoglass και Axon, ενώ 85% χαμηλότερα βρίσκεται η Λιβάνης και 78% η Euromedica.
Η Τράπεζα Αττικής χάνει 76%, η Eurobank 48%, η Πειραιώς 45%, η Εθνική 45% και η Alpha Bank 37%.
Τον Οκτώβριο κέρδη στην αγορά έδωσε η κίνηση της Μυτιληναίος που ενισχύθηκε 25%, της Jumbo (+16,7%) λόγω εξαιρετικών μεγεθών, η ΓΕΚΤΕΡΝΑ με 15%, η ΔΕΗ και η Πειραιώς με 12%, η ΕΧΑΕ με 9,8% και η Motor Oil με 9%.
Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση τον Οκτώβρη μόνο οι μετοχές των Coca Cola, Aegean, Folli Follie και Ελλάκτωρ υποχώρησαν και όχι άνω του 3,8%.

Γ.Κατικάς
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης