Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Παζάρι Κοντομηνά - Μαρινάκη για τον Alpha αλλά και ενδιαφέρον για το Mega - Εκτός ο Σαββίδης

Παζάρι Κοντομηνά - Μαρινάκη για τον Alpha αλλά και ενδιαφέρον για το Mega - Εκτός ο Σαββίδης
Η συμφωνία που δεν υπογράφηκε λόγω ΣτΕ και η αναζήτηση λύσης στον Τηλέτυπο
Οι εξελίξεις μετά την απόφαση του ΣτΕ θέτουν ουσιαστικά εκτός τηλεοπτικών αδειών μέχρι τη διενέργεια διαγωνισμού τους ομίλους Μαρινάκη και Σαββίδη με τον πρώτο να αναζητά λύσεις μέσω Alpha και Mega και τον δεύτερο ουσιαστικά να έχει εγκαταλείψει, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, την προσπάθεια να εισέλθει στο χώρο της τηλεόρασης.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές ο όμιλος Μαρινάκη βρίσκεται πολύ κοντά στην απόκτηση του πλειοψηφικού και καταστατικού ελέγχου του Alpha.
Μάλιστα, κατά τις ίδιες πηγές οι δύο πλευρές βρέθηκαν σε απόσταση αναπνοής από την υπογραφή συμφωνίας τις προηγούμενες ημέρες και λίγο πριν την ανακοίνωση της απόφασης του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες.
Κατά τις ίδιες πηγές μάλιστα, από την πλευρά του κυρίου Κοντομηνά ζητήθηκε να έχει λόγο στο κανάλι και μετά τη μεταβίβαση μέσω κορυφαίου στελέχους του σταθμού το οποίο συνάντησε την ηγεσία της Alter Ego αλλά και επιτελικά της στελέχη.
Ωστόσο η απόφαση του ΣτΕ που ουσιαστικά δίνει τη δυνατότητα τουλάχιστον σε αυτή τη φάση στον Alpha να συνεχίσει να εκπέμπει φαίνεται να έχει μεταβάλλει τα δεδομένα και οι δύο πλευρές φέρονται να διαπραγματεύονται με βάση τα νέα προκειμένου να καθορίσουν το τίμημα.
Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η πλευρά Alpha αρχίζει να αντιμετωπίζει ζητήματα άμεσης κάλυψης των υποχρεώσεών της με την πρώτη μικρή καθυστέρηση στην καταβολή της μισθοδοσίας να δημιουργεί προβληματισμό.
Βεβαίως από την άλλη πλευρά εκτιμάται ότι η κατάσταση θα εξομαλυνθεί δεδομένου ότι τα κανάλια που δεν είχαν λάβει άδεια από τον άκυρο διαγωνισμό που έκανε η κυβέρνηση λάμβαναν διαφημίσεις με το… σταγονόμετρο πράγμα που πλέον δεν ισχύει ειδικά για τον Alpha που είναι ο πρώτος στην τηλεθέαση.
Αξίζει να σημειωθεί όμως ότι ο όμιλος Μαρινάκη μετά την απόφαση του ΣτΕ απόκτησε και μια ακόμα «επιλογή».
Πρόκειται για τον τηλεοπτικό σταθμό Mega ο οποίος ναι μεν βρίσκεται υπό τον ασφυκτικό έλεγχο των τραπεζών αλλά την ίδια στιγμή οι τελευταίες αντιλαμβάνονται ότι υπάρχουν δύο λύσεις με δεδομένο ότι η εταιρία συνεχίζει να έχει τη δυνατότητα να εκπέμπει.
Πρώτον, οι μέτοχοι ή τμήμα των παλαιών μετόχων να βάλει την ύστατη στιγμή το χέρι στην τσέπη προχωρώντας σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και το κανάλι να επανέλθει σε ομαλή λειτουργία και δεύτερον να πουλήσουν το ενεργητικό του καναλιού εξασφαλίζοντας ακόμα ότι θα εισπράξουν το σύνολο των δανειακών τους απαιτήσεων.
Άλλωστε, δεν πρέπει να παραγνωρίζεται ότι στα ταμεία του Mega έχουν εισρεύσει περί τα 35 εκ Ευρώ τα οποία έχουν δεσμεύσει οι τράπεζες και ταυτόχρονα υπάρχει η ταινιοθήκη του σταθμού την οποία οι τράπεζες έχουν αποτιμήσει σε τουλάχιστον 35 εκ Ευρώ και στα βιβλία της εταιρίας η αξίας της αποτιμάται σε 70 εκ Ευρώ.
Σε αυτά πρέπει να προστεθούν και η αξία της άδειας εκπομπής αλλά και η φήμη και πελατεία του καναλιού το οποίο διατηρεί αξιοσημείωτη θεαματικότητα παρά το γεγονός ότι δεν έχει νέες παραγωγές ούτε ειδησεογραφία.
Χωρίς αμφιβολία πάντως ο Alpha είναι ο σταθμός που κατέχει την πρώτη θέση στην τηλεθέαση, έχει ετοιμάσει νέες παραγωγές και διαθέτει τις προδιαγραφές να εξελιχθεί δεδομένου ότι οι υποχρεώσεις του μπορούν να χαρακτηριστούν ελεγχόμενες.
Σε κάθε περίπτωση, αυτό που θα μετρήσει είναι το τελικό κόστος σε σχέση με την προσδοκώμενη απόδοση όπου σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπερβεί το υψηλό κόστος που συνεπαγόταν η απόκτηση της άδειας έναντι 75 εκ Ευρώ συν το κόστος που απαιτείται για να ετοιμαστεί και να λειτουργήσει ένας νέος τηλεοπτικός σταθμός.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης