Τελευταία Νέα
Διεθνή

El-Erian: Η Federal Reserve δε θα είναι ο καλύτερος φίλος των αγορών για πάντα

El-Erian: Η Federal Reserve δε θα είναι ο καλύτερος φίλος των αγορών για πάντα
«Χωρίς τη στήριξη αμφιβάλω ότι οι αγορές μπορούν να συνεχίσουν να αποδίδουν καλά», σημείωσε ο ίδιος
Είτε αυξήσει τα επιτόκιά της τον επόμενο μήνα, είτε όχι, το σίγουρο είναι πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve - Fed) δε θα είναι ο καλύτερος φίλος των χρηματοπιστωτικών αγορών για πάντα.
Την εκτίμηση αυτή διατύπωσε ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz, Mohamed El-Erian, σε συνέντευξή του στο δίκτυο Bloomberg, επισημαίνοντας πως η χαλαρή νομισματική πολιτική έχει ενισχύσει τα στοιχεία ενεργητικού (assets), αλλά κατέστησε τις αγορές άμεσα εξαρτημένες από τις κεντρικές τράπεζες.
«Χωρίς τη στήριξη αμφιβάλω ότι οι αγορές μπορούν να συνεχίσουν να αποδίδουν καλά», σημείωσε ο ίδιος.
Συνεχίζοντας, ο El-Erian υποστήριξε πως «εντός της κεντρικής τράπεζας, υπάρχει μεγαλύτερη ανησυχία σήμερα για τις απειλές για το μέλλον της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας - το γεγονός ότι ενθαρρύνουν την ανάληψη υπερβολικών κινδύνων από μη τραπεζικά ιδρύματα - και ότι αυτό από μόνο του θα μπορούσε να αποτελέσει αρνητικό άνεμο για την οικονομία στο μέλλον».
Όπως ανέφερε «θα πρέπει να είναι κανείς προσεχτικός στην αντίληψη ότι η Fed θα είναι καλύτερος φίλος των αγορών για πάντα», προσθέτοντας πως «δεν είμαι σίγουρος ότι θα συμβεί».
Με βάση τα πρόσφατα στοιχεία για την απασχόληση και την ανεργία στις ΗΠΑ, ο El-Erian εκτιμά πως η Fed θα έπρεπε να αυξήσει τα επιτόκια του δολαρίου τον Δεκέμβριο, εκτός αν υπάρξει οικονομικό σοκ λόγω των αμερικανικών εκλογών την ερχόμενη εβδομάδα.
«Αν ο Donald Trump κερδίσει τις εκλογές και αν στην πρώτη ομιλία του επαναλάβει την αντι-εμπορική ρητορική του - δύο υποθέσεις - τότε αναμένεται sell off στις αγορές υψηλού κινδύνου. Ειδικότερα, αναμένων πως ο S&P 500 θα υποχωρήσει από 5% έως 10%», είπε ο αναλυτής.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης