Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Λάθος της Τουρκίας αν καταρρεύσει η συμφωνία για το προσφυγικό, ξεκαθαρίζει ο Juncker

Reuters: Λάθος της Τουρκίας αν καταρρεύσει η συμφωνία για το προσφυγικό, ξεκαθαρίζει ο Juncker
O Jean Claude Juncker δήλωσε ότι έχει ανοσία στις απειλές των Τούρκων ηγετών
Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jean Claude Juncker, απέρριψε τις απειλές της Τουρκίας ότι θα αθετήσει την υπόσχεσή της να περιορίσει τις μεταναστευτικές ροές, αν η ΕΕ δεν εγγυηθεί ότι οι Τούρκοι θα μπορούν να ταξιδεύουν χωρίς βίζα στην επικράτειά της, μεταδίδει το Reuters.
Οι Τούρκοι ηγέτες θα πρέπει να κατηγορηθούν αν η συμφωνία καταρρεύσει, δήλωσε ο Juncker σε μία συνέντευξη που δημοσιεύτηκε το Σάββατο 5/11, στην οποία προειδοποίησε ότι η Τουρκία φεύγει από τις δημοκρατικές αξίες και τους στενούς δεσμούς της με την Ευρώπη.
"Έχω ανοσία στις απειλές από τους Τούρκους ηγέτες" ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Κομισιόν στη βέλγικη εφημερίδα Le Soir.
"Aν η Τουρκία δεν εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της, τότε δεν θα υπάρξει πρόοδος με το θέμα της βίζας" συμπλήρωσε, ξεκαθαρίζοντας ότι "θα είναι λάθος της Τουρκίας, αν η συμφωνία καταρρεύσει.
Η Τουρκία συμφώνησε τον Μάρτιο του 2016 να σταματάει τους παράνομους μετανάστες από το να εισέρχονται στην Ελλάδα, με αντάλλαγμα οικονομική βοήθεια, την υπόσχεση ότι οι πολίτες της θα ταξιδεύουν χωρίς βίζα στο μεγαλύτερο μέρος της ΕΕ και την επιτάχυνση των συζητήσεων για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αλλά υπάρχει ένα αδιέξοδο για την κυκλοφορία των Τούρκων πολιτών χωρίς βίζα στην ΕΕ, καθώς οι Βρυξέλλες θέλουν να αλλάξει πρώτα η Τουρκία τον αντιτρομοκρατικό της νόμο, που είναι πολύ διερυμένος.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες επικρίνουν επίσης την κράτηση των Τούρκων ηγετών του φιλοκουρδικού κόμματος.
Και αν και ο Juncker δεν σχολίασε άμεσα τις συλλήψεις, οι επικεφαλής της ΕΕ υποστήριξαν ότι η αντίδραση της κυβέρνησης μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 ήταν υπερβολική.
"Διαπιστώνω με λύπη ότι η Τουρκία απομακρύνεται από την Ευρώπη, δεν είναι η Ευρώπη που απομακρύνεται από την Τουρκία" δήλωσε με νόημα ο Juncker.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης