Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Συνεχίζεται η «αποψίλωση» στο ΧΑ – Οι δημόσιες προτάσεις και η προτίμηση σε ομολογιακά αντί ΑΜΚ

Συνεχίζεται η «αποψίλωση» στο ΧΑ – Οι δημόσιες προτάσεις και η προτίμηση σε ομολογιακά αντί ΑΜΚ
Οι αρμόδιες αρχές θα έπρεπε να βρουν τρόπους ώστε οι εισηγμένες να βελτιώσουν την παρουσία τους, να μπει φρένο στην έξοδο από το ΧΑ και να αυξηθούν οι επενδυτικές επιλογές
Δεν έχει τέλος η αποψίλωση στο ΧΑ με τις εταιρείες που να ετοιμάζονται να φύγουν να πληθαίνουν, ενώ δεν υπάρχει φως στο τούνελ των νέων εισαγωγών ή της αξιοποίησης των δυνατοτήτων και των εργαλείων που δίνει η αγορά στις εισηγμένες προκειμένου να τονωθεί ο θεσμός.
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι εταιρείες προτιμούν να δανειστούν ακόμα και με 10% παρά να αντλήσουν κεφάλαια από το ΧΑ.
Και αυτό γιατί είναι σίγουρες ότι δεν πρόκειται να αντλήσουν τα κεφάλαια που θα επιθυμούσαν.
Ήδη υπάρχουν εταιρείες που έχουν ανακοινώσει αύξηση κεφαλαίου αλλά δεν έχει προχωρήσει και άλλες εταιρείες όπως Fourlis, ΕΛΠΕ, Intralot, MLS κ.α. που άντλησαν κεφάλαια μέσω της αγοράς ομολόγων.
Κάποια από αυτά τα ομόλογα διαπραγματεύονται στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Η πορεία του ΧΑ τους τελευταίους μήνες είναι μία διαρκής πορεία απαξίωσης και αδιαφορίας και το μέλλον δεν προδιαγράφεται καλύτερο.
Μπορεί ο διευθύνων σύμβουλος του ΧΑ να δήλωσε πρόσφατα ότι παρά την κρίση την περίοδο 2012-16 οι εισηγμένες άντλησαν 52 δις. ευρώ, αλλά όλοι γνωρίζουν πως τα περισσότερα κεφάλαια τα άντλησαν οι τράπεζες και μάλιστα με ιδιαίτερο κόπο και αφού χρεοκόπησαν ξανά και ξανά.
Φτάσαμε στο σημείο να βλέπουμε σε ισολογισμούς εταιρειών με μεγάλο δανεισμό να αυξάνεται περαιτέρω και τα νέα κεφάλαια να γίνονται τραπεζικές μετοχές ή λόγω «δεσμών» εισηγμένες να μπαίνουν στις αυξήσεις και να πουλάνε άμεσα τις μετοχές.
Οι ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών στέρησαν ουσιαστικά ρευστότητα από άλλες εισηγμένες ή από εταιρείες που ίσως θα ήθελαν να εισαχθούν.
Αυτό που πραγματικά βλέπουμε είναι πως οι εταιρείες θέλουν να φύγουν από το ΧΑ.
Οι βασικοί μέτοχοι της Kleemann θέλουν να βγάλουν την εταιρεία από το ταμπλό, αν και δυσκολεύονται εσχάτως να αυξήσουν σημαντικά το ποσοστό τους.
Από την άλλη μετά την εξαγορά του Αστέρα, μάλλον θα υπάρξει δημόσια πρόταση.
Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και με την περίπτωση της Ιονικής Ξενοδοχειακής.
Είναι άγνωστο αν θα ήθελαν οι νέοι μέτοχοι να μείνουν στο ΧΑ, όπως είναι και άγνωστο αν υπάρχει κάποιος σχεδιασμός από τις αρμόδιες αρχές ώστε να σταματήσει η… αιμορραγία.
Σημειώνεται πως και η Τράπεζα Κύπρου επιθυμεί να φύγει από το ΧΑ και να εισαχθεί στο Λονδίνο, ενώ Ελληνικά Καλώδια και Σωλ. Κορίνθου θα συγχωνευτούν με τρίτη εταιρεία σε μία πολυσυζητημένη διασυνοριακή συγχώνευση.
Αν κάποιος προσθέσει τις εταιρείες που από την αρχή του έτους έχουν βρεθεί εκτός διαπραγμάτευσης λόγω οικονομικών προβλημάτων ή δεν έχουν εμπορευσιμότητα, ενώ θα μπορούσαν να έχουν, ο αριθμός μεγαλώνει και οι επενδυτικές επιλογές μειώνονται.
Υπενθυμίζεται πως η ΕΒΖ είναι εκτός διαπραγμάτευσης και δεν δημοσίευσε ετήσια αποτελέσματα (επικαλέστηκε καθυστέρηση γνωμάτευσης του υπουργείου Ανάπτυξης αναφορικά με την αύξηση κεφαλαίου), ενώ η Τηλέτυπος είναι επίσης εκτός διαπραγμάτευσης και δεν έχει δημοσιεύσει αποτελέσματα.
Μάλιστα δεν πέτυχε η αύξηση κεφαλαίου που πραγματοποίησε αφού οι βασικοί μέτοχοι δεν έβαλαν το χέρι στην τσέπη.
Πρόσφατα στην Forthnet, στην έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού, πάλι δεν έβαλαν οι βασικοί μέτοχοι χρήματα και ουσιαστικά η εταιρεία πέρασε στις τράπεζες.
Η ΑΕΓΕΚ επέστρεψε στο ταμπλό για ελάχιστες συνεδριάσεις αλλά τέθηκε ξανά εκτός καθώς δεν δημοσίευσε ισολογισμό, ενώ εκτός παραμένουν Πήγασος, PC Systems και Κούμπας με την τελευταία να έχει αποφασιστεί διάλυση της εταιρείας από τους μετόχους.
Το ΧΑ θα μπορούσε να είχε προσεγγίσει εισηγμένες να βελτιώσουν την παρουσία τους στο ταμπλό και να αυξηθούν οι επενδυτικές επιλογές.
Μετοχές όπως Καρέλιας, Λάμψα, President, Πανγαία για παράδειγμα θα μπορούσαν να είχαν καλύτερη παρουσία.
Σημειώνεται πως έναντι αύξησης κεφαλαίου οι μέτοχοι της Πήγασος έχουν βάλει στην εταιρεία 6,15 εκατ. ευρώ, και της J&P Άβαξ 10 εκατ. ευρώ από υποχρέωση για 20 εκατ. ευρώ βάσει των όρων του ομολογιακού δανείου.
Επίσης οι εταιρείες Νίκας, ΑΝΕΚ εξέταζαν αυξήσεις κεφαλαίου και από αυτές που είναι εκτός διαπραγμάτευσης Έδραση και Βωβός, με την τελευταία να προχωρά και σε μετατρέψιμο ομολογιακό.
Ομολογιακό και αύξηση θα καλυφθούν από τις τράπεζες.

Γιώργος Κατικάς
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης