Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

ΕΛΠΕ: Ιστορικό ρεκόρ παραγωγής στα αποτελέσματα 9μήνου του 2016 - Βελτίωση στα EBITDA

tags :
ΕΛΠΕ: Ιστορικό ρεκόρ παραγωγής στα αποτελέσματα 9μήνου του 2016 - Βελτίωση στα EBITDA
Σημαντική αύξηση και των εξαγωγών του ομίλου
Ιστορικό ρεκόρ παραγωγής αναμένεται να ανακοινώσουν τα Ελληνικά Πετρέλαια με τα αποτελέσματα του εννεαμήνου του 2016 που θα γνωστοποιηθούν την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου.
Ο όμιλος που αναμένεται να ανακοινώσει πολύ καλά αποτελέσματα για το εννεάμηνο αλλά και για το τρίτο τρίμηνο του έτους, έχοντας αυξήσει τις εξαγωγές του κατά σχεδόν το 60%.
Τα ΕΛ-ΠΕ κατέγραψαν το 2015 EBITDA 758 εκατ ευρώ και όπως ανέφερε πρόσφατα σε ομιλία του ο πρόεδρος του ομίλου κ. Στάθης Τσοτσορός, η κερδοφορία θα συνεχιστεί το 2016 και αναμένεται να ανέλθει σε 700 εκατ. ευρώ, παρά τα χαμηλά διεθνή περιθώρια και τις δυσμενείς συνθήκες στην εγχώρια αγορά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων οδεύει προς την επόμενη χρονιά έχοντας αποπληρώσει και αναχρηματοδοτήσει το σύνολο των υποχρεώσεων του για την περίοδο 2016-2018, συνολικού ύψους περίπου 1,5 δις ευρώ.
Παράλληλα μέσω της βελτίωσης των όρων και των προϋποθέσεως προηγούμενων ομολόγων και δανείων στην οποία προχώρησε πρόσφατα θα εξοικονομήσει χρηματοοικονομικές δαπάνες της τάξης των 30 εκατ ευρώ ετησίως.
Με επιτυχία στέφθηκε και η πρόσφατη έξοδος του ομίλου στις διεθνείς χρηματαγορές παρά το country risk.
Είναι χαρακτηριστικό ότι προσφέρθηκαν υπερδιπλάσια ποσά από αυτά που είχε ζητήσει ο όμιλος από τις αγορές και αντλήθηκαν 375 εκατ ευρώ με επιτόκιο 4,875% έναντι 8% του παλαιού ομολόγου.
Με βάση αυτά τα δεδομένα αλλά και έχοντας εξασφαλίσει σταθερές συνεργασίες όσον αφορά την προμήθεια πετρελαίου ο όμιλος έχει εξασφαλίσει την τροφοδοσία του με αργό σε καλό μίγμα τιμών και έχει αυξήσει τις εξαγωγές κατά 55-60% και συνάπτοντας σημαντικές διεθνείς συμφωνίες όπως με την ιρανική NIOC, τη ρωσική ROSNEFT και την ιρακινή SOMO.
Υπενθυμίζεται ότι η UBS σε έκθεσή της για τα ευρωπαϊκά διυλιστήρια έχει δώσει τιμή-στόχο στα 6 ευρώ για τα ΕΛΠΕ.
Η UBS μάλιστα έκανε ειδικά αναφορά στα περιθώρια διύλισης που εμφανίζονται να ανακάμπτουν το γ' τρίμηνο του έτους.
Ως εκ τούτου, είχε προβλέψει ότι τα EBITDA των ΕΛΠΕ θα ανέλθουν σε 175 εκατ. ευρώ.

Πηγή: www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης