Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Αναλύουμε τις φθηνές μικρομεσαίες του ΧΑ που έχουν προοπτικές αλλά δεν τις παρακολουθούν αναλυτές (Μέρος B΄)

Αναλύουμε τις φθηνές μικρομεσαίες του ΧΑ που έχουν προοπτικές αλλά δεν τις παρακολουθούν αναλυτές (Μέρος B΄)
Κάτω από 70 εκατ. ευρώ υπάρχουν τουλάχιστον 35 εταιρείες με καλά θεμελιώδη που δικαιολογούν υψηλότερα επίπεδα τιμών
Σε συνέχεια του χθεσινού θέματος σήμερα παρουσιάζουμε το δεύτερο μέρος με τις φθηνότερες μετοχές του ΧΑ.
Μετοχές που μπορεί να βρίσκονται στο περιθώριο και να μην κάνουν εύκολα πράξεις καθημερινά, διαθέτουν ωστόσο καλά θεμελιώδη και θα μπορούσαν να δουν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα αν η αγορά ξεφύγει από την απαξίωση και την αδιαφορία.
Αν δηλαδή επιστρέψουν επενδυτές, βελτιωθούν οι προοπτικές τις οικονομίας και ξεφύγουμε από την βαθιά ύφεση.
Σημαντικό ρόλο επίσης παίζει και ο βαθμός συγκέντρωσης που σε πολλές εταιρείες το πλειοψηφικό πακέτο βρίσκεται συγκεντρωμένο σε λίγα χέρια και υπό προϋποθέσεις εύκολα θα μπορούσε η αποτίμηση να βελτιωθεί, χωρίς ιδιαίτερες «αντιδράσεις» όπως έχει γίνει ήδη σε κάποιες.
Για μερικές εταιρείες του ΧΑ η χαμηλή αποτίμηση σε σύγκριση με τον ισολογισμό προβληματίζει, καθώς το ταμπλό αποτιμά την εταιρεία σε κατάσταση χρεοκοπίας, αλλά ο ισολογισμός δεν δείχνει ότι υπάρχει τέτοιο σενάριο.
Το Bankingnews.gr ζήτησε από αναλυτή μεγάλης χρηματιστηριακής που ασχολείται με εταιρείες τέτοιου μεγέθους να ξεχωρίσει αυτές που έχουν τις καλύτερες προοπτικές.
Σε αποτίμηση έως 70 εκατ. ευρώ οι εταιρείες που ξεχωρίζουν είναι 35.
Χθες (Δευτέρα 14 Νοεμβρίου) σας παρουσιάζουμε τις 17 και σήμερα (Τρίτη 15 Νοεμβρίου) τις υπόλοιπες.
Μάλιστα από την ανάλυση δίνονται εκτιμήσεις για τα κέρδη της τρέχουσας χρήσης, τις πωλήσεις καθώς και τα εκτιμώμενα p/e των εταιρειών.
Η Inform Lykos, για την οποία είχε γίνει δημόσια πρόταση από τους βασικούς μετόχους, αναμένεται να επιστρέψει στην κερδοφορία φέτος με κέρδη περί τις 800 χιλ. ευρώ και άρα να έχει p/e 12,7 φορές ενώ έχει p/bv μόλις 0,2 φορές.
Η Mevaco εκτιμάται ότι θα μειώσει τις ζημιές στις 700 χιλ. ευρώ από 1,1 εκατ. ευρώ αλλά έχει p/bv μόλις 0,36 φορές.
Η Βογιατζόγλου με p/bv στο 0,63 θα έχει οριακή κερδοφορία και υψηλό επομένως p/e.
Η AS Company με p/bv μόλις στο 0,41 θα έχει p/e και πάλι χαμηλό στις 8,1 φορές παρά την εκτιμώμενη μείωση της κερδοφορίας στα 1,1 εκατ. ευρώ.
Και η ΓΕΒΚΑ εκτιμάται ότι θα μειώσει τα κέρδη της στα 0,5 εκατ. ευρώ αυξάνοντας το p/e στις 17 φορές αλλά ο δείκτης p/bv είναι στις 0,38 φορές.
Η Αφοί Κορδέλλου αν καταφέρει να εμφανίσει κέρδη 1,1 εκατ. ευρώ από ζημιές 1,2 εκατ. ευρώ θα παίζει με p/e 7 και με δείκτη p/bv 0,4 που την καθιστά εξαιρετικά ελκυστική.
Η Κεπενού Μύλου μάλλον θα έχει μηδενική κερδοφορία φέτος από 700 χιλ. ευρώ και θα παίζει με p/bv 0,43 μόλις.
Η ΕΛΒΕ Ενδυμάτων θα αυξήσει τα κέρδη της στις 600 χιλ. ευρώ και θα παίζει με p/e 12 και με p/bv 0,4x. Ειδησεοφωνική Ελλάς
H με p/bv 0,25 μόλις θα μειώσει πιθανότατα τα κέρδη της και ο πολλαπλασιαστής κερδών από 8 θα πάει στις 20 φορές.
Η Paperpack έχει εκπλήξει θετικά φέτος και αυτό έχει αποτυπωθεί στην τιμή της μετοχής αλλά με εκτιμώμενη κερδοφορία 1,5 εκατ. ευρώ και άρα p/e 3,8 φορές εξακολουθεί να είναι φθηνή.
Η Γαλαξίδι είναι η μόνη από τον κλάδο της που αντέχει και αν αυξήσει τα κέρδη της στις 300 χιλ. ευρώ θα παίζει με p/e 18,6 φορές και p/bv μόλις 0,34.
Η Κυριακούλης μάλλον θα αυξήσει σημαντικά τις ζημιές της και έχει p/bv 0,3, η Νακας αν δεν φέρει τα περσινά κέρδη αλλά τα μηδενίσει όπως εκτιμάται θα έχει θετικό τον δείκτη p/bv που είναι μόλις στις 0,31 φορές, ενώ η Profile με κέρδη 500 χιλ. ευρώ από 900 χιλ. ευρώ θα παίζει με p/e 10 φορές και p/bv 0,31.
Η Εκτέρ αναμένεται να αυξήσει τα κέρδη της στις 600 χιλ. ευρώ και άρα θα έχει p/e 8,6 φορές και p/bv 0,24, ενώ η Space Hellas με κέρδη στις 900 χιλ. ευρώ θα έχει πολλαπλασιαστή κερδών 5,4 και p/bv 0,37.
Η Byte εκτιμάται ότι θα μειώσει τις ζημιές και θα παίζει με p/bv 0,33, η Εβροφάρμα αν βγάλει κέρδη 400 χιλ. ευρώ θα έχει p/e 9,2 και p/bv 0,32 και τέλος η Druckfarben με κέρδη 3,2 εκατ. ευρώ θα έχει p/e μόλις 0,5 φορές και p/bv μόλις 0,08.

Γιώργος Κατικάς
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης