Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

ΕΛΠΕ: Τι προεξοφλεί το πακέτο 400.000 τεμαχίων στα 4,50 ευρώ (+9%); - Φήμες για αγορές από τον Π. Γερμανό

tags :
ΕΛΠΕ: Τι προεξοφλεί το πακέτο 400.000 τεμαχίων στα 4,50 ευρώ (+9%); - Φήμες για αγορές από τον Π. Γερμανό
Αυξημένες οι συναλλαγές κατά την σημερινή συνεδρίαση Τετάρτη 16/11/2016
Με συναλλαγές πακέτου 400000 τεμαχίων έχει ξεκινήσει η συνεδρίαση για την μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων στο +9% στα 4,50 ευρώ.
Το ενδιαφέρον της αγοράς και μεγάλων επενδυτικών κεφαλαίων έχει στραφεί στην μετοχή καθώς αναμένεται η κατάληξη της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του www.bankingnews.gr, έντονη είναι η φημολογία ότι ο Π. Γερμανός δραστηριοποιείται στη μετοχή.
Οι συναλλαγές της κυμαίνονται στα 4,22 - 4,25 ευρώ με επιπλέον 50000 τεμάχια, στοιχείο που σε συνολικό επίπεδο δείχνει ότι οι συναλλαγές είναι ιδιαίτερα αυξημένες σε σχέση με το μέσο επίπεδο.
Οι πρόσφατες αναλύσεις για τα αποτελέσματα του 9μηνου έδειξαν τα εξής στοιχεία:

Tα σημεία - κλειδιά μετά την δημοσίευση του ισολογισμού 9μηνου

Υψηλότερες τιμές- στόχους από τα τρέχοντα επίπεδα δίνουν οι αναλυτές για την μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων μετά την δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων 9μηνου.
Ειδικότερα, οι ισχυρές λειτουργικές επιδόσεις στη βασική δραστηριότητα του Ομίλου της διύλισης, αλλά και οι αυξημένες εξαγωγές, οδήγησαν τα Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA του Ομίλου για το γ’ 3μηνο στα 191 εκατ. ευρώ, παρά την σημαντική μείωση των διεθνών περιθωρίων διύλισης, σε σχέση με πέρυσι.
Αντίστοιχα, τα δημοσιευμένα κέρδη EBITDA για το γ’ 3μηνο ανήλθαν στα 199 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 74% σε σχέση με πέρυσι.
Τα διυλιστήρια του Ομίλου σημείωσαν αύξηση παραγωγής κατά 19% στα 3,9 εκατ. τόνους, την υψηλότερη επίδοση ιστορικά, αξιοποιώντας πλήρως την υψηλή διαθεσιμότητα των μονάδων και καταγράφοντας υπεραπόδοση σε σχέση με τα ενδεικτικά περιθώρια.
Οι ισχυρές λειτουργικές επιδόσεις και η σχετική σταθερότητα τιμών αργού στη περίοδο, διαμόρφωσαν τα Καθαρά Κέρδη στο γ’ 3μηνο στα 80 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 110% σε σχέση με πέρυσι, ενώ για το εννεάμηνο τα Καθαρά Κέρδη ανήλθαν σε 184 εκατ. ευρώ, που αποτελεί ιστορικό υψηλό των τελευταίων ετών και είναι αυξημένα κατά 76% σε σχέση με πέρυσι.

Υπό αξιολόγηση από Pantelakis

Χωρίς να ορίζει τιμή στόχο και σύσταση (under review) η Pantelakis διαπιστώνει ότι τα αποτελέσματα των ΕΛΠΕ ήταν πολύ καλύτερα των εκτιμήσεων, εξαιτίας της υψηλής απόδοσης της διύλισης.
Ωστόσο, η Pantelakis επισημαίνει τα περιορισμένης ισχύος margins του Ομίλου.
Το γ' τρίμηνο οι διεθνείς τιμές του αργού σταθεροποιήθηκαν στα μέσα επίπεδα των 47 δολ/bbl, όσο περίπου και στο β' τρίμηνο, ενώ τα ενδεικτικά περιθώρια διύλισης στη Μεσόγειο έπεσαν κατά 36%, σε σχέση με πέρυσι, διαμορφώνοντας το περιθώριο στα 4,6 δολ/bbl έναντι 7,3 δολ/bbl και το περιθώριο στα ντίζελ στα δολάρια από 6,2 δολάρια/βαρέλι, περύσι.
Επίσης, στο 9μηνο είχε αρνητικές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες της τάξης των 436 εκατ. ευρώ και αρνητικές ελεύθερες ταμειακές ροές της τάξης των 518 εκατ. ευρώ.
Επίσης, ο καθαρός τραπεζικός δανεισμός ανήλθε σε 1,78 δισ. ευρώ.

Η NBG

Ουδέτερη (neutral) παραμένει η NBG Securities στη μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων, επισημαίνοντας ότι μπορεί ο όμιλος να εμφάνισε ισχυρές λειτουργικές επιδόσεις, αλλά τα margins παραμένουν αδύναμα.
Η τιμή στόχος για τα ΕΛΠΕ διαμορφώνεται στα 4,90 ευρώ, από 4,84 ευρώ προηγουμένως, δίνοντας ένα περιθώριο ανόδου της τάξεως του 18%.
Όπως αναφέρει η NBG Securities, η ισχυρή απόδοση της διύλισης και εφοδιασμού είναι ο λόγος που προχωρά στην αναβάθμιση κατά 16,7% των εκτιμήσεων για τα κέρδη ανά μετοχή το 2016 και κατά 4,75% το 2017.
Επιπλέον, συνεχίζει να υποθέτει ότι δεν θα υπάρξει μέρισμα το 2016 λόγω των αυξημένων πληρωμών προς τους προμηθευτές.
Η μετοχή διαπραγματεύεται επί του παρόντος με discount 11% σε όρους EV / EBITDA (μ.ο. 2017 - 183) που αντανακλά τον κίνδυνο χώρας, κατά την άποψή της NBG Securities, και δικαιολογεί την ουδέτερη σύσταση για τη μετοχή.

Η Berenberg

Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες τονίζει η Berenberg για τα αποτελέσματα των Ελληνικών Πετρελαίων, συστήνοντας για τη μετοχή τη διακράτηση (hold) με την τιμή στόχο στα 4,50 ευρώ.
Σύμφωνα με την Berenberg, δεν αποκλείεται να υπάρξει μείωση της κερδοφορίας, εξαιτίας τριών πιθανών παραγόντων:
1) Η τιμή του ιρανικού πετρελαίου είναι πολύ λιγότερο ελκυστική
2) Η μείωση του μεριδίου της εγχώριας διύλισης στο συνολικό μείγμα πωλήσεων, η οποία οδηγεί σε χαμηλότερα premium, διαβρώνοντας τα περιθώρια.
3) Η μείωση των όγκων στις διεθνείς λιανικές πωλήσεις αναγκάζει την εταιρεία να πουλήσει μεγαλύτερους όγκους εκτός του δικού της δικτύου με μεγαλύτερο discount.
Ενώ τα ΕΛΠΕ κατάφεραν να διατηρήσουν την ισχυρή δυναμική των πωλήσεων (όγκος μέχρι +9% σε τριμηνιαία βάση), η Berenberg βλέπει φθίνουσες αποδόσεις από κάθε βαρέλι που εξάγεται.
Επίσης, η Berenberg επισήμανε στα μεγέθη ότι υπήρξε υποαπόδοση στα ΕΛΠΕ μετά την απόφαση να αγοράζει ιρανικό πετρέλαιο, ενώ ο όμιλος δείχνει να χάνει έδαφος από την εγχώρια αγορά ενεργειακών προϊόντων.
Μάλιστα, ενώ στο τρίτο τρίμηνο του 2016 η κατανάλωση πετρελαίου και βενζίνης στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 6,6%, οι όγκοι των πωλήσεων των ΕΛΠΕ μειώθηκαν κατά 7%.

Πηγή: www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης