Τελευταία Νέα
Διεθνή

UBS: Η Αυστραλία να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ινδίας - Να αποσύρει τα χαρτονομίσματα μεγάλης αξίας

UBS: Η Αυστραλία να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ινδίας - Να αποσύρει τα χαρτονομίσματα μεγάλης αξίας
Η Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας προχώρησε πριν λίγες στην απόσυρση των χαρτονομισμάτων των 500 και 1000 ρουπιών
Παρά το χάος που επικράτησε στην Ινδία από την απόσυρση των χαρτονομισμάτων μεγάλης αξίας, η UBS συμβουλεύει την Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας να ακολουθήσει το παράδειγμα της ασιατικής χώρας.
Η Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας προχώρησε πριν λίγες στην απόσυρση των χαρτονομισμάτων των 500 και 1000 ρουπιών, σε μία προσπάθεια να περιορίσει την αχαλίνωτη διαφθορά αλλά και διακίνηση πλαστών χαρτονομισμάτων και «μαύρου χρήματος».
Αν και η αξία των δύο χαρτονομισμάτων ήταν μόνο 7,53 και 30,14 δολάρια, ήταν σίγουρα πολλαπλάσια από το μέσο ημερήσιο εισόδημα στην Ινδία που είναι περίπου 272 ρουπίες.
«Η απόσυρση των χαρτονομισμάτων μεγάλης αξίας στην Αυστραλία θα συμβάλλει θετικά στην εγχώρια οικονομία.
Στα οφέλη περιλαμβάνονται η μείωση του εγκλήματος, η αύξηση των φορολογικών εσόδων και το “στίγμα” στις τραπεζικές καταθέσεις», σημειώνουν οι αναλυτές της ελβετικής τράπεζας, τονίζοντας πως θα αυξηθούν ταυτόχρονα και οι πληρωμές μέσω κάρτας.
Στην Αυστραλία το 92% των χαρτονομισμάτων που βρίσκονται σε κυκλοφορία είναι των 50 και 100 δολαρίων, με τα υψηλότερης αξίας να αποτελούν πολύ μικρό ποσοστό.
Σημειώνεται το δρόμο άνοιξε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία, προκειμένου να παταχθεί το «μαύρο χρήμα», αποφάσισε να μην τυπώνει το χαρτονομίσματα των 500 ευρώ από το 2018, κάτι που θα βοηθήσει στη σταδιακή του απόσυρση από την αγορά…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης