Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σύμβουλος Juncker: Ακατάλληλοι οι κανόνες του bail-in σε συστημική τραπεζική κρίση

Σύμβουλος Juncker: Ακατάλληλοι οι κανόνες του bail-in σε συστημική τραπεζική κρίση
Ο Leandro δήλωσε ότι είναι η ώρα για αναθεώρηση του bail-in
Οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα bail-in στις τράπεζες ενδέχεται να μην είναι οι κατάλληλοι, σε περίπτωση συστημικής, τραπεζικής κρίσης και θα πρέπει να επανασχεδιαστούν «το συντομότερο δυνατό».
Σε αυτή την προειδοποίησε προχώρησε σήμερα, Πέμπτη 17 Νοεμβρίου, ανώτερος αξιωματούχος της Κομισιόν, και συγκεκριμένα ο Jose Leandro, κορυφαίος σύμβουλος του πρόεδρου Jean Claude Juncker.
Για το πρακτορείο Reuters, που μεταδίδει τις δηλώσεις Leandro, αυτές θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν μια απομάκρυνση από το μοντέλο που επιβάλλει η Γερμανία και έχει προκαλέσει έντονες ανησυχίες στις χώρες της νοτίου Ευρώπης.
Πιο συγκεκριμένα, ο σύμβουλος του Juncker υποστήριξε πως ο κανόνας έχει σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση προβλημάτων που παρουσιάζονται μεμονωμένα από τράπεζα σε τράπεζα, αλλά δεν είναι επαρκής για τη διαχείριση μια συστημικής κρίσης, όπως παρατηρείται σε ορισμένα κράτη-μέλη.
Ο ίδιος, βέβαια, φρόντισε να καταστήσει σαφές ότι εκφράζει προσωπικές απόψεις.
Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, το γεγονός ότι έγιναν μία ημέρα αφότου η Κομισιόν πρότεινε τη χαλάρωση των κανόνων του προϋπολογισμού δε μπορεί να αγνοηθεί.
Το Reuters εκτιμά πως η κίνηση για χαλάρωση των κανόνων για το baili-in συνιστά μέρος μιας πιο επιεικούς δημοσιονομικής πολιτικής.
Υπενθυμίζεται πως η οδηγία για το bail-in των ευρωπαϊκών τραπεζών τέθηκε σε ισχύ το 2016 και προβλέπει ότι σε περίπτωση διάσωσης τραπεζών θα πλήττονται πρώτα οι μέτοχοι και οι ομολογιούχοι, ώστε να μειωθεί το κόστος για τους φορολογούμενους.
Ιταλία και Πορτογαλία είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους στην οδηγία, όπως και άλλες χώρες με αδύναμους τραπεζικούς τομείς.
Η Ιταλία έχει επανειλημμένως ζητήσει την αναθεώρηση της οδηγίας και μια πιο σταδιακή εφαρμογή.
Παράλληλα, ο Leandro δήλωσε πως η πολιτική αβεβαιότητα είναι πλέον ένας από τους βασικούς κινδύνους που αντιμετωπίζει η βραδέως αναπτυσσόμενη οικονομία της Ευρωζώνης και μπορεί να αποδυναμώσει περαιτέρω το τραπεζικό κλάδο, που ήδη αντιμετωπίζουν τα επισφαλή δάνεια, τα μη επαρκή επιχειρηματικά μοντέλα και τον πλεονάζοντα αριθμό τραπεζών.
Ο Leandro, ο οποίος συμμετέχει στη συγκρότηση της στρατηγικής της Κομισιόν για τη μεταρρύθμιση της ζώνης του ευρώ, δήλωσε ότι είναι η ώρα να αναθεωρηθεί η χρήση του bail-in.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης