Τελευταία Νέα
Διεθνή

WSJ προς Trump: Ρευστοποίησε τις επιχειρηματικές σου συμμετοχές - Μεγάλη η σύγκρουση συμφερόντων

WSJ προς Trump: Ρευστοποίησε τις επιχειρηματικές σου συμμετοχές - Μεγάλη η σύγκρουση συμφερόντων
WSJ: Η ανάμειξη χρημάτων και πολιτικής θα μπορούσε να υποσκάψει την υπόσχεση του Trump να «αποξηράνει τον βούρκο' της Ουάσινγκτον»
Να ρευστοποιήσει το μερίδιό του στην οικογενειακή αυτοκρατορία δισ. δολαρίων που έχει δημιουργήσει, προτού αναλάβει καθήκοντα προέδρου των ΗΠΑ, κάλεσε τον θριαμβευτή των εκλογών της 8ης Νοεμβρίου 2016 Donald Trump, η έγκυρη αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, ιδιοκτησίας News Corporation του μεγιστάνα των ΜΜΕ Rupert Murdoch.
Όπως αναφέρεται σε άρθρο της WSJ εκ της σύνταξης (editorial) σήμερα Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016, «ένας λόγος για τον οποίο 60 εκατ. [Αμερικάνοι] ψηφοφόροι εξέλεξαν τον Donald Trump είναι επειδή υποσχέθηκε να αλλάξει την [πολιτική] κουλτούρα της Ουάσινγκτον για συναλλαγές με ίδιο συμφέρον, έτσι αν θέλει να επιτύχει θα πρέπει να κάνει μια θυσία και να ηγηθεί δια του παραδείγματός του».
Αν και στις ΗΠΑ ο πρόεδρος εξαιρείται από τις περισσότερες διατάξεις σύγκρουσης [προσωπικών] συμφερόντων, η WSJ σχολιάζει, ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα του Trump θα καταστεί πολιτικό πρόβλημα λόγω «του διαρκούς εξονυχιστικού ελέγχου που θα ασκούν τα ΜΜΕ».
Ως παράδειγμα, η WSJ ανέφερε την προσπάθεια της εταιρείας κοσμημάτων της - κόρης του Trump - Ivanka Trump να προάγει διαφημιστικά το βραχιόλι αξίας 10.800 δολαρίων ΗΠΑ που φορούσε κατά τη διάρκεια συνέντευξής της στην εκπομπή «60 Λεπτά» του αμερικανικού δικτύου CBS.
Ο εκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ διαθέτει συμμετοχή σε περισσότερες από 500 εταιρείες παγκοσμίως και μάλλον είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ με τις περισσότερες δυνητικές συγκρούσεις συμφερόντων στην ιστορία της χώρας.
Αν και ο Trump προανήγγειλε, ότι θα μεταφέρει τον έλεγχο των επιχειρήσεών του στα παιδιά του, ακόμα και αυτό ενδέχεται να προκαλέσει σύγκρουση συμφερόντων, καθώς κάποια από αυτά έχουν υπάρξει πολιτικοί του σύμβουλοι και ενδέχεται να αποκτήσουν και κυβερνητικό ρόλο στην προεδρία του.
«Αν ο κ. Trump δεν ρευστοποιήσει [τις συμμετοχές του], θα κατηγορείται για χρηματικό κίνητρο κάθε φορά που θα λαμβάνει μια νέα πολιτική θέση», σύμφωνα με την WSJ, που προσέθεσε, ότι «η ανάμειξη χρημάτων και πολιτικής θα μπορούσε να υποσκάψει την υπόσχεσή του να 'αποξηράνει τον βούρκο' της Ουάσινγκτον».
Η WSJ πρότεινε στον Trump να ρευστοποιήσει τις επιχειρηματικές συμμετοχές του και να τοποθετήσει τα έσοδα από αυτές σε ένα «τυφλό» καταπίστευμα, να μεταβιβάσει την περιουσία του στο όνομα των παιδιών του και να διακόψει κάθε επικοινωνία με τα παιδιά του για επιχειρηματικά ζητήματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης