Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Στο 0,3% η αύξηση του ΑΕΠ τη Ευρωζώνης το δ' 3μηνο 2016 – Μετριάζεται η αβεβαιότητα

Moody's: Στο 0,3% η αύξηση του ΑΕΠ τη Ευρωζώνης το δ' 3μηνο 2016 – Μετριάζεται η αβεβαιότητα
Ο οίκος αποτιμά αρνητικά τη νίκη του Donald Trump στις προεδρικές εκλογές των Ηνωμένων Πολιτειών
Στο 0,3% αναμένει την (τριμηνίαια) αύξηση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης το δ' 3μηνο του τρέχοντος έτους η Moody's, μία επίδοση που είναι ίση με αυτή του τριμήνου που έληξε τον Σεπτέμβριο.
Σε ό,τι αφορά τον (ετήσιο) πληθωρισμό, παρά το γεγονός ότι επιταχύνθηκε στο 0,5% τον Οκτώβριο 2016 σε επίπεδο Ευρωζώνης, παρέμεινε σε πολύ χαμηλές τιμές για πολύ καιρό, υπονομεύοντας έτσι την αξιοπιστία της Ε.Κ.Τ.
Στη σχετική του ανάλυση, ο οίκος αξιολόγησης σχολιάζει πως η νευρικότητα που προκάλεσε το δημοψήφισμα για το Brexit, η πολιτική αβεβαιότητα, η προσφυγική κρίση αλλά και το «dieselgate» της Volkswagen, έχει αρχίσει να μετριάζεται.
Ωστόσο, η Moody's αποτιμά αρνητικά τη νίκη του Donald Trump στις προεδρικές εκλογές των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς δημιουργεί μια μεγαλύτερη πολιτική από οικονομική απειλή για την Ευρώπη.
Σε συνδυασμό με το Brexit, δίνει μεγάλη ώθηση στους λαϊκιστές των χωρών – μελών του μπλοκ, όπως το κίνημα «Πέντε Αστέρων» στην Ιταλία, το Afd στη Γερμανία και το Εθνικό Μέτωπο στη Γαλλία.
Η Moody's διαπιστώνει επίσης πως οι συνθήκες για τις ιταλικές τράπεζες επιδεινώθηκαν ιδιαίτερα μέσα στο γ' 3μηνο, καθώς παρατηρήθηκε μείωση της ζήτησης επιχειρηματικών δανείων αλλά και επιδείνωση των πιστωτικών προτύπων.
Με αφορμή μάλιστα το παραπάνω, ο οίκος προβλέπει μια παραίτηση του Matteo Renzi αν επικρατήσει το «Όχι» στο δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου 2016, κάτι που θα ανοίξει το δρόμο για πρόωρες εκλογές και πιθανή νίκη του κινήματος «Πέντε Αστέρων».
«Έτσι, το λαϊκιστικό τσουνάμι θα συνεχιστεί», είναι το χαρακτηριστικό σχόλιο.
Τέλος, ο οίκος επανάλαβε την άποψη του πως το QE (ποσοτική χαλάρωση) θα μειωθεί χρονικά, ωστόσο ενδέχεται να υπάρξει μία μείωση κατά 10 δισ. ευρώ στο μηνιαίο ποσό αγοράς εταιρικών ομόλογων, από τον Απρίλιο 2016.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης