Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρακτικά Fed: Υπέρ της άμεσης αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων λίγο πριν την εκλογή Trump

Πρακτικά Fed: Υπέρ της άμεσης αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων λίγο πριν την εκλογή Trump
Ορισμένοι αξιωματούχοι της Fed εξέφρασαν την άποψη, ότι η παρατεταμένη διατήρηση των παρεμβατικών επιτοκίων του δολάριου σε χαμηλό επίπεδο θα ωθήσει τους επενδυτές στην αναζήτηση αποδόσεων σε λάθος αγορές
Υπέρ της αύξησης των παρεμβατικών επιτοκίων του δολαρίου ΗΠΑ «αρκετά σύντομα» είχαν ταχθεί ήδη από τις αρχές Νοεμβρίου του 2016 - δηλαδή, πριν τις προεδρικές εκλογές στις 8/11 που κέρδισε ο Donald Trump - οι περισσότεροι αξιωματούχοι της Federal Reserve.
Αυτό αποκαλύπτουν τα πρακτικά της συνεδρίασης της περίφημης επιτροπής νομισματικής πολιτικής FOMC της Fed που συνεδρίασε στο διήμερο 1-2 Νοεμβρίου 2016, τα οποία δημοσιοποιήθηκαν σήμερα Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016.
Η πεποίθηση των υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Fed για την ανάγκη αύξησης των παρεμβατικών επιτοκίων του δολαρίου ΗΠΑ δεν μπορεί παρά να έχει ενδυναμωθεί ακόμα περισσότερο από τον απροσδόκητο εκλογικό θρίαμβο του Trump, του οποίου οι εξαγγελίες για επεκτατική δημοσιονομική πολιτική κυρίως μέσω τεράστιου προγράμματος δημοσίων έργων αξίας 1 τρισ. δολαρίων, σε συνδυασμό με την ομφαλοσκοπική, προστατευτική εμπορική του πολιτική, αυξάνουν ταχύτατα τις πληθωριστικές προσδοκίες στις ΗΠΑ.
Αυτός είναι και ο λόγος της μεγάλης ανόδου των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ (US Treasuries) τις τελευταίες ημέρες, που αντικατοπτρίζουν τις προσδοκίες της αγοράς για σχεδόν βέβαιη αύξηση των επιτοκίων της Fed στην επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής FOMC στο διήμερο 13-14 Δεκεμβρίου 2016.
Βεβαίως, για την αύξηση των επιτοκίων της Fed, θα πρέπει τα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ να συνεχίσουν να καταδεικνύουν ολοένα και μεγαλύτερη εκπλήρωση του διπλού στόχου της Fed για πληθωρισμό περί το 2% και πλήρη απασχόληση στις ΗΠΑ.
Ορισμένοι αξιωματούχοι της Fed εξέφρασαν την άποψη, ότι η παρατεταμένη διατήρηση των παρεμβατικών επιτοκίων του δολάριου σε χαμηλό επίπεδο θα ωθήσει τους επενδυτές στην ευρύτερη αναζήτηση αποδόσεων, προκαλώντας στρεβλώσεις σε αγορές όπως αυτές των ομολόγων, παροχετεύοντας κεφάλαια προς τοποθετήσεις που απέχουν από το να είναι βέλτιστες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης