Τελευταία Νέα
Οικονομία

Δεκάδες δισεκατομμύρια κεφάλαια κάηκαν στη διάρκεια της κρίσης – Αναλυτικά παραδείγματα ανά κλάδο

Δεκάδες δισεκατομμύρια κεφάλαια κάηκαν στη διάρκεια της κρίσης – Αναλυτικά παραδείγματα ανά κλάδο
Πρωταγωνιστούν φυσικά οι τράπεζες όπου αθροιστικά έχουν κάψει 50 δισ. ευρώ μέσω αλλεπάλληλων αυξήσεων κεφαλαίου 
Δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ σε ίδια κεφάλαια έχουν γίνει καπνός από τις εισηγμένες του ΧΑ κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης.
Η σύγκριση με τους ισολογισμούς του 2010 προκαλεί… κατάθλιψη.
Πολλές εταιρείες έχουν χαθεί, ενώ άλλες έχουν εξαφανίσει ό,τι καλό υπήρχε στον ισολογισμό.
Για τις τράπεζες τα νούμερα είναι αμείλικτα.
Έχουν κάνει φτερά 50 δισ. ευρώ και έχει εξαφανιστεί ο μισός και πλέον τραπεζικός κλάδος του ΧΑ!
Ενδιαφέρον όμως υπάρχει και στους υπόλοιπους κλάδους του ΧΑ, όπου και εκεί η σύγκριση με το 2010 είναι αποκαρδιωτική.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα εξαμήνου και τα ετήσια του 2010, όπως τα έχει συγκεντρώσει η Beta Χρηματιστηριακή, στον κλάδο ακίνητης περιουσίας η Trastor έχει «κάψει» 40 εκατ. ευρώ, η Pasal 80 εκατ. ευρώ, η Βαλκάν και η Μπάμπης Βωβός βυθίστηκαν με την τελευταία τα ετήσια 2015 να δείχνουν -268 εκατ. ευρώ από 58 εκατ. ευρώ, ενώ περίπου 30 εκατ. ευρώ έχει χάσει η Reds.
Στον κλάδο των συμμετοχών και παροχής συμβουλών, η Βιοκαρπέτ έχει περί τα 45 εκατ. ευρώ μείωση στα ίδια κεφάλαια, η AXON έχει κάψει κοντά στα 300 εκατ. ευρώ, η Intracom 150 εκατ. ευρώ και η MIG πάνω από 1,5 δισ. ευρώ.
Η Sanyo έχει κάψει 70 εκατ. ευρώ και η Μπήτρος 30 εκατ. ευρώ και περί τα 60 εκατ. ευρώ.
Στις τηλεπικοινωνίες η Forthnet από καθαρή θέση 260 εκατ. ευρώ σήμερα έχει -174 εκατ. ευρώ.
Στην ναυτιλία η ΑΝΕΚ είχε καθαρή θέση 107 εκατ. ευρώ και σήμερα έχει -22 εκατ. ευρώ.
Στην πληροφορική η Άλφα Γκρίσιν έχει κάψει 15 εκατ. ευρώ, η Αλτέκ 55 εκατ. ευρώ και η Ιντραλότ εμφανίζεται με 140 εκατ. ευρώ μικρότερη καθαρή θέση.
Στα μέσα ενημέρωσης η απώλεια ιδίων κεφαλαίων στην Πήγασος ξεπερνά τα 210 εκατ. ευρώ, στην Λιβάνης τα 20 εκατ. ευρώ και στην Ναυτεμπορική τα 15 εκατ. ευρώ.
Στις ιατρικές υπηρεσίες η Euromedica είναι -370 εκατ. ευρώ, το Υγεία -170 εκατ. ευρώ, το Ιατρικό -100 εκατ. ευρώ περίπου και το Ιασώ -33 εκατ. ευρώ.
Ίδια εικόνα και στα βασικά μέταλλα, με την Αλουμύλ να είναι στα 60 εκατ. ευρώ χαμηλότερα η καθαρή θέση, η ΣΙΔΜΑ κοντά στα 48 εκατ. ευρώ, η Χαλκόρ 40 εκατ. ευρώ, ενώ στον κλάδο μηχανημάτων και ειδών εξοπλισμού η Frigoglass έχει χάσει περισσότερα από 210 εκατ. ευρώ.
Στα φάρμακα η Lavipharm έχει κάψει πάνω από 50 εκατ. ευρώ και στο χονδρικό εμπόριο η Ελγέκα έχει χάσει 63 εκατ. ευρώ και η Υάλκο 25 εκατ. ευρώ.
Στα τρόφιμα η ΕΒΖ έχει κάψει πάνω από 150 εκατ. ευρώ μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2015, η Creta Farms 45 εκατ. ευρώ, η Νίκας 70 εκατ. ευρώ και η Κρέκα περίπου 12 εκατ. ευρώ.
Στις κλωστές η Ελληνική Υφαντουργία έχει απώλειες 90 εκατ. ευρώ και η Μουζάκης 20 εκατ. ευρώ.
Στις κατασκευές τώρα, η Άβαξ ξεπερνά τα 120 εκατ. ευρώ, η Αθηνά τα 50 εκατ. ευρώ, η Βιοτέρ τα 85 εκατ. ευρώ και η Έδραση τα 60 εκατ. ευρώ.
Στον κλάδο της ξυλείας ξεχωρίζει η Ακρίτας με περίπου 60 εκατ. ευρώ χαμένα, στη βιομηχανία επίπλων η Sato είναι -28 εκατ. ευρώ, στην κατασκευή οχημάτων η Σφακιανάκης είναι περίπου 160 εκατ. ευρώ λιγότερα κεφάλαια και στην ιχθυοκαλλιέργεια παρά τις μετατροπές δανείων σε μετρητά από τις τράπεζες, η Σελόντα είναι περί τα 60 εκατ. ευρώ λιγότερα και η Νηρεύς 35 εκατ. ευρώ.
Τέλος στην γεωργία-κτηνοτροφία η Οίκος Σπύρου έχει κάψει 23 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται πως τα νούμερα είναι τα δημοσιευμένα και δεν έχουν προσμετρηθεί πιθανές αυξήσεις κεφαλαίου, ή εταιρική μετασχηματισμοί που ενδέχεται να έχουν επηρεάσει τα μεγέθη κάποιων εταιρειών.

Γιώργος Κατικάς
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης